”Den nederländska studien visade att en låg dos omega-3 i margarin i kombination med läkemedelsbehandling inte på ett märkbart sätt minskade risken för en ny hjärtinfarkt eller andra hjärt-kärlåkommor. Studien omfattar 4.800 personer, män och kvinnor i åldern 60 till 80 år, som alla haft en hjärtinfarkt omkring fyra år tidigare.

Tidigare studier från ett större livsmedelsbolag, som också säljer det berikade margarinet, har gjort gällande att det skulle ge friskare hjärtan.”

Nu gäller det att läsa vad som verkligen står. Det står inte att omega 3 inte fungerar. Det står att låg dos av vegetabiliskt omega 3 i margarin inte fungerar. Men det är väl inget nytt? Kroppen har en mycket liten förmåga att ta upp ALA, det vegetabiliska omega 3. Så även vid högt intag är ALA inte mycket att hurra för.

Alla studier är gjorda på EPA och DHA. Alltså omega 3 från animalier (fisk, krill). En sort som kroppen enkelt tar upp och som är livsnödvändigt för oss.

Sen är det idiotiskt att stoppa nästintill overksam omega 3 i gul skolkräm full av omega 6 och hoppas på att hjärtat ska bli lyckligt. Omega 6 är ju ett av de stora orsakerna till hjärtproblemen.

Denna artikel sänker inte omega 3, den sänker skräpmargariner som luras i sin reklam. Jag förstår bara inte varför de inte skrev ut namnet Becel. Lite fegt tycker jag!

I nästa andetag sänker de också läkemedelsbehandlingen. Jag är ganska så säker på att det är statinerna de pratar om… Uffe Ravnskov har en massa bra att säga om detta.

Och det som är mest viktigt i dessa rader är sista meningen. VEM har tidigare visat att det var nyttigt med ALA? Jo, de som ville sälja sörjan. Sorgligt.

Fungerar omega 3 (EPA och DHA)? Ja, tveköst! Läs med här