Fick en (av många) underbara tips i kommentarerna. Denna gång om VAD vi stoppar i våra små. Jag blir riktigt mörkrädd.
”Det här är innehållsförteckningen för Nestlés Drikki-Ris, en ny smoothie för små barn (från tillverkarens hemsida):
Ingredienser:
Skummjölk, vatten, bananpuré (7%), mältat rismjöl (5,5%), stärkelse, vegetabilisk olja, vasslepulver, oligofruktose, mjölkfett, cikoriarotfiber (inulin), arom, mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod, koppar) och vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, B12, biotin, pantotensyra).”
Jag delar upp den så tittar vi på del för del:
Skummjölk – Det i mjölk vi inte behöver, mjölksocker och mjölkproteiner
Vatten – Bra, fast det låter som ganska så dyrt vatten…
Bananpuré – samma sak som socker. Ett smart sätt att söta så föräldrarna inte förstår att de köper socker-röra.
Mältat rismjöl – Mältning är för att enklare komma åt stärkelsen i rismjölet som redan är et katastrof. Nytt dolt socker i en form som föräldrarna inte förstår.
Stärkelse – Mer snabbt socker…. fast nu med ännu ett nytt namn.
Vegetabilisk olja – full av omega 6 som skapar en massa koncentrationsproblem, ökade inflammatoriska processer… suck!
Vasslepulver – ett mjölkprotein som är mycket bra. MEN samtidigt diskuteras just mjölkproteiner mycket…
Oligofruktose – är mjuka fibrer som kroppen inte kan göra om till glukos. Blir därför bra som prebiotika (bakteriemat till våra kompisar i tarmen)
Mjölkfett – YES! En bra sak, men tyvärr lågt ner i listan…
Cikoriarotfiber (inulin) – Fungerar som Oligofruktose. ELLER är samma sak, jag kan inte riktigt hitta skillnaden…
Arom – kan vara bra, kan vara skäp.
Mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod, koppar) – ja något måste de tillföra denna soppa. Förhitintills har barnet inte fått i sig något som kan räknas som bra barnmat. MEN vad händer med den naturliga balansen om du tillsätter mineraler? Blir det så bra som naturen har tänkt sig?
Vitaminer A, D, E, K, C – ännu en tillsats för att kunna motivera att sälja skräpet ovan. Är det naturliga vitaminer? Eller kemiska? Är de verkligen enligt i MITT barns behov?
Tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, B12, biotin, pantotensyra – Fina namn på helt vanliga B vitamin. Vi tasr dem en och en… skratt. Här ska plockas sönder!
Tiamin – är B1, viktig för kolhydratomsättningen. Skratt. Förstår att de var tvugna att trycka ner dem i denna sockerröra. Tillskott behövs dock inte eftersom brist ä’r ovanlig.
Riboflavin – är B2, behövs för energiomsättningen. Skratt igen. Hoppas de på att kompensera för att barnet annars bli ett tjockt barn? Tillskott behövs inte eftersom brist är ovanlig.
Niacin – är B3. Tillskott behövs inte eftersom brist är ovanlig. MEN ska aldrig ges som tillskott till diabetiker eftersom B3 kan försämra insulinkänsligheten.
B6 – kallas även pyridoxin. Brist är ovanlig.
Folacin – är B9. Enda tillsatsen jag hejjar på då MÅNGA har en brist på just denna. Barn som vuxna.
B12 – kobalamin. Tillskott rekommenderas till vegetarianer, veganer och gamla samt de med dokumenterad brist. Undra var små barn platsar i denna beskrivning?
Biotin – B7. (Har jag inte helt fel för mig så räknas denna inte som ett vitamin eftersom vitaminer måste vara essentiella.)
Pantotensyra – B5. Tillskott behövs inte då B5 finns i stort sett i alla mat. (Förutom denna sörja tydligen eftersom de var tvugna att tillsätta extra.)
SAMMANFATTNING:
Dyr onyttig sockerröra med för stor andel omega 6. Vill du skapa ett aktivt barn med försämrad koncentration så är detta ett bra val.
Vill du spara pengar så blanda ett glas oboy (massa socker som ovan) i minimjölk (mer socker) och tillsätt lite milda fuskgrädde (omega 6). Servera till detta en halv banan (mer socker), en multivitamin (för att kompensera skräpet) och en tsk med linfrön (det enda vettiga ovan).
ELLER om du inte vill servera ditt barn skräp. Ge dem riktig mat i stället!
Vilken hemsk sörja 🙁
Snacka om turbobränsle för de små barnen med den här rissoppan.
Pratade med Mamma häromdagen, vad hon gav mig när jag var liten.
Jag ammade till 11 månader, sen fick hon gå över till riktig, mosad mat. Jag vägrade nämligen ta nappflaska med välling.
Tänk, redan då visste min kropp att jag inte ville ha mjöl. Något som jag sen tyvärr förträngde i många år. Och gladeligen åt pasta och bullar och mådde sämre och sämre…
Tur att jag halkade in på rätt spår igen 🙂
Klart att du var smart redan som barn 🙂
Hoppas att alla besöker din blogg idag. Låter oerhört smarrigt!!
Jag länkade detta till min bror och svägerska…de har en niomånadersbaby som de försöker att inte ge socker. Så de köper bara ”sockerfritt”, dvs om själva ordet ”socker” saknas i innehållsförteckningen. De fick sig en ordentlig tankeställare när de såg detta…de hade ingen aning om att fruktos, stärkelse, fruktpuréer, sackarider m m är samma sak som socker – och lika skadligt för barnet. När de kollade på välling- och grötpaketen såg de samma sak, nämligen att de innehåller minst en, oftast flera, ingredienser som är samma sak som socker – fast fabrikanterna får det att låta så nyttigt för att de blandat i fullkorn eller bara använder ”naturligt fruktsocker från frukter och bär”. Min bror o svägerska fattade inte hur alla broschyrer de får på BVC kan förorda dessa produkter, tills de kollade och insåg att dessa broschyrer inte är opartisk information från en statlig myndighet utan utgivna av – just det, Nestlé!
Hej Anna,
Du är min nya idol; jag är SÅ glad över att jag hittat hit!
Jag lämnade Viktväktarna nyligen efter tre månaders fruktlösa försök att gå ned i vikt. Det var tredje vändan med VV på fem år och definitivt den sista, kan jag säga. Jag känner mig grundlurad. När sötsuget blev mig övermäktigt åt jag VV:s egna kolabars. Jag tänkte ta ett par stycken men det slutade med att jag satte i mig hela paketet i slutändan. ”Dålig karaktär”, sa min konsulent. Här är innehållsförteckningen hämtade från VV:s egen hemsida. Det vore intressant om du kunde göra en lika djuplodande analys av den:
Ingredienser: Glukossirap/sirup, mjölkchoklad/mælkechocolade (23 %) (socker/sukker, kakaosmör/smør, kakaomassa/masse, skummjölkspulver/skummetmælkspulver, laktos, vassle/valle pulver, mjölkfett/mælkefedt, emulgeringsmedel/emulgator (sojalecitin, polyglycerolpolyricinoleat), arom/aroma), socker/sukker, förtjockningsmedel/fortykningsmiddel: polydextros, sötad/sødet kondenserad skummjölk/skummetmælk, palm olja/olie, invert sockersirap/sukkersirup, fettreducerat chokladpulver 1,5 % (mörk/mørk choklad (kakaomassa, socker/sukker, emulgeringsmedel/emulgator (sojalecitin), arom/aroma)), socker/sukker, fettreducerat kakaopulver, mörka chokladflingor/flager af mørk chokolade (1,5%) (socker/sukker, kakaomassa, kakaopulver), aromer, äggvita/æggehvide, stabiliseringsmedel (cellulosa), salt, emulgeringsmedel/emulgator (mono- och diglycerider av/af fettsyror/fedtsyrer). Mjölkchokladen innehåller 25 % torrsubstans kakao och minst 14 % torrsubstans mjölk./ Mælkechokolade indeholder 25 % kakao tørstoffer og min. 14 % mælke tørstoffer.
Innehåller soja/soya, ägg/ægg och/og mjölk/mælk. Kan innehålla spår/spor av/af nötter/nødder och/og jordnötter/jordnødder. Vegetarisk alternativ.
Näringsvärde/100g: Energi: 1532 kj 365 kcal; Protein: 2,6 g; Kolhydrater: 63,4 g, varav socker: 50,8 g; Fett 10,6 g, varav mättat: 6,0 g; Fiber: 0,6 g; Natrium: 0,1 g
Har jag dålig karaktär för att jag inte kunde sluta äta när jag väl börjat??? Hur kommer det sig då att jag efter två veckor på LCHF äter betydligt mindre, aldrig har något sötsug och dessutom går ner mer i vikt än jag någonsin gjorde på LCHF???
Tillägg: ”dessutom går ner mer i vikt än jag någonsin gjorde på LCHF???”
Sorry, det ska förstås vara ”än jag någonsin gjorde på VV”!!!
Jag var precis inne på Kolhydrat i Fokus, och vad dök upp där? Jo, en annons för Nestlés barnmat. Jag klickade och hamnade på information om diverse ”naturliga fruktjuicer för barn från 8 månader”. Jag blev minst sagt förvånad…men en annan gång dök en annons för Viktväktarnas nya Pro Points-system upp på samma sida. Innebär det att Nestlé och Viktväktarna betalar för reklamplats på en sajt vars filosofi är väsensskild från deras tjänster och produkter?
Visst är det konstigt med sån reklam. Såg den från Viktväktarna på Annika Dahlqvists blogg också.
De kanske tror att de kan hitta någon som fortfarande tvekar..
Därför gillar jag att ha en helt reklamfri blogg, så jag slipper sånt elände bland recepten. Tack för komplimangen här uppe 😉
Kommer på tisdag!
Detta inlägg hittade jag i ett viktväktarforum. Jag blir mörkrädd när jag läser det…visst måste var och en få bli salig på sin tro och man skall inte påtvinga andra sin uppfattning, jag vet, men jag undrar hur denna stackars människa någonsin skall kunna hålla sin nya vikt…hon går säkert ner, genom att äta mindre fett och mer dumleklubbor, men vad händer sedan? Och hur skall hon någonsin kunna lära sig sunda matvanor eller komma till rätta med sitt sockersug? Just detta är anledningen till att jag är kritisk mot VV som gör att man hamnar ännu djupare i sockerträsket…
”Hej!
Jag är ju ett sånt mega stort godis monster….
Står här på jobbet och tittar på vad godis innehåller….och hittar att dumle klubbor och andra klubbor bara är en pp!!
Wohoo eller!!
Alltså en klubba håller ju längre än ”godis” gör! =D GÖTT!! Då kan man ju suga i sig ett par klubbor om dagen utan att det gör nått…för ett par pp har man ju alltid över =)
Nu e jag nöööööjd! ”
Här är innehållsförteckning för VV:s saltlakrits.
Ingredienser: Sötningsmedel (maltitolsirap), stabiliseringsmedel (gummi arabicum), ammoniumklorid, lakritsextrakt, aromer, ytbehandlingsmedel (vegetabilisk olja, bivax).Innehåller sötningsmedel som vid överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan. SOCKERFRI. Ej lämplig för barn under 3 år.
Kan man verkligen tala om sockerfri när den innehåller maltitolsirap; för mig låter det väldigt sött? Och vad är ammoniumklorid – det låter som ett rengöringsmedel för fönsterrutor eller något lika läskigt?
Jag hittade själv svaret om ”ammoniumklorid” (källa: Wikipedia)
”Det ursprungliga skälet för att tillverka det var för att använda det som gödningsmedel.[1]. Det har numera ersatts med fosfat- och sulfat-baserade gödningsmedel.
Idag har ammoniumklorid en mängd användningsområden:
Som ingrediens i saltlakrits (salmiakgodis) och ger då en salt smak.
Fluss-medel vid lödning.
I lim som används vid tillverkning av plywood.
Som slem-lösande ingrediens i hostmedicin (Quilla-sirap).
Det används också för att behandla metabol alkalos. ”
Jaha, det låter ju sunt och bra…att vi förväntas äta samma saker som används i lim och gödsel!
Ammoniumklorid som är så gott! Och är det inte bättre med Ammoniumklorid som får plantor att växa än Natriumklorid som får alla växter att dö? 😉
Jag använder det för att göra mitt eget godis. Så man själv kan bestämma vad ens godis skall innehålla men som med allt godis skall man inte äta för mycket av det. Om du får i dig ett par gram är det dock ingen katastrof.
När en kvinna konstaterat att hon är gravid finns det hur många ”regler” som helst för vad hon får och inte får äta under graviditeten för att inte skada fostret.
Under amningen finns liknande regler för vad som bör ätas eller inte för att inte utsätta barnet för skada.
När barnet kan äta själv tycks all omtanke om vad barnet får i sig försvinna?
Visst är det fantastiskt.
Hej Anna,
Jag läste precis på dr Dahlqvists blogg att hon varit i Lund och föreläst på ett seminarium för läkarstuderande. Jag klickade mig vidare till artikeln hon bifogade. I kommentarerna efter artikeln hade en av läsarna länkat till din blogg och ovanstående inlägg om barnmat.
Spännande! Hoppas på nyfikna och öppna frågon och kommentarer.
Felaktigt att kalla stärkelse socker. Skriv istället snabba kolhydrater. Håller i övrigt med. Usch vad mycket skit vi stoppar i barnen.
(Lagt till extra text)
Stärkelse är ju glukos på rad. Glukos är ett socker. 🙂
För kroppen är det samma sak. Glukosmolekylen i stärkelse ser precis likadan ut som glukosmolekylen i sukros (vitt socker)
Sen kallas inte polysakariderna för socker, det har du helt rätt i. Men för att tydliggöra för de som inte är så kemisk intresserade så känn min valda mening fullt korrekt.
Och för er som har kunskapen så et ni ju att stärkelsen är en glukoskedja utan att kallas socker.
Hur tänkte du nu? Stärkelse är inte socker, även om det är en sammansättning av glukos, det finns i mat som pasta, ris och potatis och det är vad vi äter för att få energi. Bananpurén kan inte innehålla något annat än banan i puréform om det inte står något om det på paketet, det finns till och med en lag om detta. ”Skummjölk är mjölk från vilken grädden avskilts genom separering. Den innehåller alla mjölkens näringsämnen utom fett och fettlösliga vitaminer såsom A och D” Detta är det enda sättet att ha i mjölk i något som ska klara av att vara utanför kylskåp och det innehåller allt förutom fettet och vissa vitaminer, som de sedan lägger till som extra för att kompensera. Det är även anledningen till att de har mjölkfett, så det blir som att de använt vanlig mjölk. ”Vitaminer A, D, E, K, C – ännu en tillsats för att kunna motivera att sälja skräpet ovan. Är det naturliga vitaminer? Eller kemiska? Är de verkligen enligt i MITT barns behov?” Men nu jävlar flög hjärnan ut genom fönstret. Vet du vad vitamin betyder? ”Ett vitamin är ett organiskt ämne som i mindre mängd utgör ett essentiellt, det vill säga livsnödvändigt, näringsämne för en levande organism. Vitaminer kan inte syntetiseras i tillräckligt stor mängd av organismen själv, utan måste tillföras via födan.” Så ja, ditt barn behöver det och får det inte i sig dessa vitaminer så dör det.
Tycker synd om alla människor som har likadana vaneföreställningar som du, men om en person är dum nog så att de säger att bananer är onyttiga och ”bara socker” så bryr jag mig inte om de blir undernärda och dör för att de undviker dessa ohyggligt hemska, livsnödvändiga saker.
Socker är glykos och fruktos som sitter ihop. detta ska bli glykos i kroppen. Stärkelse är glykos och glykos som sitter ihop i kedjor, detta ska bli glykos i kroppen. Var är skillnaden?
Kan vi inte få energi från fett och slippa insulinpåslaget?
Vad ger mest ATP i citronsyracykeln? Fettsyror eller glukos?
Lagen säger att produktionskemikalier inte behöver anges.
Bananpure är en massa glukos.
Skummjölk är behandlad så AGE produceras. Inget vi vill äta.
Jag vet vad ett vitamin är. Så därför äter jag det genom icke processade produkter. Och ja, vitaminer är essentiella. Inget nytt eller revolutionerande.
Och du… den kosten jag förespråkar är precis näringsberäknad av Livsmedelsverket som berömde den för sitt näringsinnehåll med alla vitaminer och mineraler 🙂
Ha en underbar dag. trots att du är anonym. Förvånad att du inte står för vem du är när du enligt dig har så vettiga åsikter.