Fick en (av många) underbara tips i kommentarerna. Denna gång om VAD vi stoppar i våra små. Jag blir riktigt mörkrädd.

”Det här är innehållsförteckningen för Nestlés Drikki-Ris, en ny smoothie för små barn (från tillverkarens hemsida):

Ingredienser:
Skummjölk, vatten, bananpuré (7%), mältat rismjöl (5,5%), stärkelse, vegetabilisk olja, vasslepulver, oligofruktose, mjölkfett, cikoriarotfiber (inulin), arom, mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod, koppar) och vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, B12, biotin, pantotensyra).”

Jag delar upp den så tittar vi på del för del:

Skummjölk – Det i mjölk vi inte behöver, mjölksocker och mjölkproteiner
Vatten – Bra, fast det låter som ganska så dyrt vatten…
Bananpuré – samma sak som socker. Ett smart sätt att söta så föräldrarna inte förstår att de köper socker-röra.
Mältat rismjöl – Mältning är för att enklare komma åt stärkelsen i rismjölet som redan är et katastrof. Nytt dolt socker i en form som föräldrarna inte förstår.
Stärkelse – Mer snabbt socker…. fast nu med ännu ett nytt namn.
Vegetabilisk olja – full av omega 6 som skapar en massa koncentrationsproblem, ökade inflammatoriska processer… suck!
Vasslepulver – ett mjölkprotein som är mycket bra. MEN samtidigt diskuteras just mjölkproteiner mycket…
Oligofruktose – är mjuka fibrer som kroppen inte kan göra om till glukos. Blir därför bra som prebiotika (bakteriemat till våra kompisar i tarmen)
Mjölkfett – YES! En bra sak, men tyvärr lågt ner i listan…
Cikoriarotfiber (inulin) – Fungerar som Oligofruktose. ELLER är samma sak, jag kan inte riktigt hitta skillnaden…
Arom – kan vara bra, kan vara skäp.
Mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod, koppar) – ja något måste de tillföra denna soppa. Förhitintills har barnet inte fått i sig något som kan räknas som bra barnmat. MEN vad händer med den naturliga balansen om du tillsätter mineraler? Blir det så bra som naturen har tänkt sig?
Vitaminer A, D, E, K, C – ännu en tillsats för att kunna motivera att sälja skräpet ovan. Är det naturliga vitaminer? Eller kemiska? Är de verkligen enligt i MITT barns behov?
Tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, B12, biotin, pantotensyra – Fina namn på helt vanliga B vitamin. Vi tasr dem en och en… skratt. Här ska plockas sönder!

Tiamin – är B1, viktig för kolhydratomsättningen. Skratt. Förstår att de var tvugna att trycka ner dem i denna sockerröra. Tillskott behövs dock inte eftersom brist ä’r ovanlig.
Riboflavin – är B2, behövs för energiomsättningen. Skratt igen. Hoppas de på att kompensera för att barnet annars bli ett tjockt barn? Tillskott behövs inte eftersom brist är ovanlig.
Niacin – är B3. Tillskott behövs inte eftersom brist är ovanlig. MEN ska aldrig ges som tillskott till diabetiker eftersom B3 kan försämra insulinkänsligheten.
B6 – kallas även pyridoxin. Brist är ovanlig.
Folacin – är B9. Enda tillsatsen jag hejjar på då MÅNGA har en brist på just denna. Barn som vuxna.
B12 – kobalamin. Tillskott rekommenderas till vegetarianer, veganer och gamla samt de med dokumenterad brist. Undra var små barn platsar i denna beskrivning?
Biotin – B7. (Har jag inte helt fel för mig så räknas denna inte som ett vitamin eftersom vitaminer måste vara essentiella.)
Pantotensyra – B5. Tillskott behövs inte då B5 finns i stort sett i alla mat. (Förutom denna sörja tydligen eftersom de var tvugna att tillsätta extra.)

SAMMANFATTNING:
Dyr onyttig sockerröra med för stor andel omega 6. Vill du skapa ett aktivt barn med försämrad koncentration så är detta ett bra val.

Vill du spara pengar så  blanda ett glas oboy (massa socker som ovan) i minimjölk (mer socker) och tillsätt lite milda fuskgrädde (omega 6). Servera till detta en halv banan (mer socker), en multivitamin (för att kompensera skräpet) och en tsk med linfrön (det enda vettiga ovan).

ELLER om du inte vill servera ditt barn skräp. Ge dem riktig mat i stället!