Hur är det med jordgubbarna? Mellanmål? Nyttigt snacks?

Enkelt förklarat kan jag väl säga som så att allt du äter när du inte är hungrig är för mycket mat för din kropp. Allt du äter bara för att det är gott är för mycket.

För mycket mat för ditt behov innebär att du står still i vikt eller går upp.

Så hur nyttig efterrätten än är så är den inte bra om du inte är hungrig. Efterrätter, även de nyttigare, brukar också bara vara kolhydrater och fett. Det är inte den optimala blandningen för kroppen. Kroppen vill ha proteiner och fett. Och lite kolhydrater till hjärnan och den tuffa träningen.

Bäst är att äta efterrätten i direkt anslutning till maten. Då blir kolhydratandelen i den totala geggamojjan i magen mycket liten. Precis som den ska. Du kommer också bara att äta det du orkar. Väntar du någon timme så kan du ju trycka ner lite till… vilken kroppen inte har behov för.

Jordgubbar har knappt 10 gram kolhydrater per 100 gram jordgubbar. Men eftersom det i stort sett är det enda de innehåller så blir det 100% av näringsinnehållet. Vi måste spä ut denna fördelning lite, så servera vispgrädde till. Nu blir fettinnehållet bra i förhållande till jordgubbarna.

Men vi behöver mer protein, så ät en massa sill och ägg tillsammans med gräddfil och gräslök. Sen i direkt anslutning lite jordgubbar med grädde. NU är fördelningen kanonbra.

Snart midsommar…. härligt.