Har du negodiler i ditt umhänge? Har du energitjuvar? Ljusutblåsare?

Ha ha ha ha. Nej, jag har inte smuttat på vinet. En negodil är en person med stor trut och små öron (krokodil) som ständigt är negativ. En fika med en sådan dränerar dig på kraft.

En energitjuv har ofta ett stort leende, verkar vara snäll och rar, men efter en fika med en sådan är du tom och lite lätt illa till mods. Du kan ofta inte sätta fingret på vad det är men det känns bara inte bra. Kanske en känsla av att vad du än gör så duger det inte?

En ljusutblåsare är en person som alltid har gjort samma sak som du men lite mer och lite bättre. Det spelar igen roll vad du berättar så har personen varit med om något bättre, mer, farligare, häftigare… ”Blås inte ut mitt ljus för att ditt ska lysa klarare”

Alla dessa tre äter upp din glädje och din energi.

Vi har så oerhört lite tid för att umgås idag. Vi fikar alldeles för lite. Den lilla tid vi har bör vi kanske lägga på vänner – riktiga vänner. Vänner som ger, som skapar skratt, som efterlämnar energi, som underhåller, som lyssnar, som berikar, som kramas, som berör… eller vad just du behöver.

Jag har få vänner. Men alla som jag umgås med vet att jag vill träffa dom. Vet att de är betydelsefulla. Jag fikar och lunchar inte med negodiler, energitjuvar eller ljusutblåsare. Jag har bara sparat på de som jag värdesätter och som gör mig glad.

Trots att jag inte har en massa vänner så är tiden lite för knapp. Men mina vänner vet att jag tycker om dom, trots att vi ses lite för sällan. Meningar som ”Varför hör du aldrig av dig?” eller ”Jasså, du har tid för mig nu, det var väl trevligt” slipper jag höra. Mina vänner är trygga. De vet att de är värdefulla för mig.

En vän bör inte ösa över en med dåligt samvete…

Så mycket roligare att höra ”Å ringer du, så glad jag blir” eller ”Det var länge sedan, jag har saknat dig”.

Hur ser din vän-krets ut? Den lilla tid du har, delar du upp den på värdefulla vänner eller på alla? Även de som suckar, ger dig dåligt samvete och trycker ner?