”Jamen jag äter ju husmanskost. Det måste väl i alla fall vara nyttigt.” Nja, äter vi verkligen husmanskost? Hur ser det ut på våra tallrikar idag? Vad är skillnaden? Vad har hänt?

Här kommer en favorit i repris:

 

Mormors potatismos: Gjort av kokta potatisar med fetmjölk med riktigt smör.

Dagens: I värsta fall pulvermos (Rena sockerlösningen med E nummer i) eller hemmagjord med lättmjöl och margarin. (Hualigen igen)

Mormors korv: Fet korv med massa kött i.

Dagens: Nästan fettfri med ynka lite kött i. Proppfull med potatisflingor, stärkelse, dextros, mjöl och ibland till och med rotfrukter!!! Det är ju förklädda mackor i korvfodral!

Mormors ris: Nja, i alla fall när hon var vuxen. Inte åt hon det som barn inte. Men i alla fall. Hon kokade riset i 40 minuter. Långsamt i kastrullen – långsamt i magen.

Dagens: 5 minutersris i färdiga små praktiska påsar. Snabbt i kastrullen – socker i kroppen på nolltid!

Mormors havregrynsgröt: Havregryn med betydligt längre koktid än dagens fjuttiga 3 minuter. Kokad i fetmjölk och serverad med smörhåla. Av fett blir du mätt och får i dig en massa vitaminer. Av mjölken fick du proteiner och mineraler. Av havregrynen turboenergi så du orkade arbeta på gården i 10-14 timmar per dag.

Dagens: Snabbhavregryn på 3 minuter gjord på mjölk, serverad med lättmjölk och kanel plus ev. lite sylt eller socker. Alltså BARA turboenergi för att…?

Mormors smör: Smör, fett, ister

Dagens: Margarin, solrosolja, majsolja

Mormors fläsk/bacon: Fett och kött

Dagens: Nästan fettfri Baconett….

Mormors bröd: Dinkel- eller durumvete, rågmjöl, surdeg och skapat för att du skulle bli mätt och orka arbeta. Det var i bland brist på mat.

Idag: HAR vi brist på mat? Behöver vi fylla ut? Har vi tungt kroppsarbete? ”Rest my case”. Och vad är dagens vetemjöl för snabbodlad och effektivt raffinerad produkt?

Mormors frukt & bär: Svenska små goda äpplen, päron & körsbär som plockades från träden. Blåbär och lingon. Fråga mormor om uppståndelsen när de fick EN apelsin.

Dagens: Sönderavlade halvkilos conferenspäron. Frukt året runt. Besprutat sockervatten i överflöd som vi tror är nyttiga och speciellt kvinnor äter i stället för mat. Bären håller däremot fortfarande lite kvalité.

Mormors kött och ägg: Ja, hönorna åt hönsmat och kossorna åt gräs. De var utomhus och fick röra på sig. När djuren lever som djuren ska och äter som naturen designat dem för, ja, då blir köttet och äggen av yttersta kvalité.

Dagens: Ja, behöver jag säga så mycket…

Mormors sås: Grädde eller fetmjölk redd med dinkelmjöl

Dagens: Pulversås med härdat fett på vatten. Eller i bästa fall skräpsås gjord på lättmjölk med maizenamjöl. (Hualigen!)

Så att vi äter som vi alltid gjort… nej det köper jag inte. Men vi borde.

Och om vi inte rör på oss som förr så ska vi minska rörelsematen – kolhydrater. Inte energimaten – fett. För energin vill vi ju har kvar. Eller?