”Jamen jag äter ju husmanskost. Det måste väl i alla fall vara nyttigt.” Nja, äter vi verkligen husmanskost? Hur ser det ut på våra tallrikar idag? Vad är skillnaden? Vad har hänt?
Här kommer en favorit i repris:
Mormors potatismos: Gjort av kokta potatisar med fetmjölk med riktigt smör.
Dagens: I värsta fall pulvermos (Rena sockerlösningen med E nummer i) eller hemmagjord med lättmjöl och margarin. (Hualigen igen)
Mormors korv: Fet korv med massa kött i.
Dagens: Nästan fettfri med ynka lite kött i. Proppfull med potatisflingor, stärkelse, dextros, mjöl och ibland till och med rotfrukter!!! Det är ju förklädda mackor i korvfodral!
Mormors ris: Nja, i alla fall när hon var vuxen. Inte åt hon det som barn inte. Men i alla fall. Hon kokade riset i 40 minuter. Långsamt i kastrullen – långsamt i magen.
Dagens: 5 minutersris i färdiga små praktiska påsar. Snabbt i kastrullen – socker i kroppen på nolltid!
Mormors havregrynsgröt: Havregryn med betydligt längre koktid än dagens fjuttiga 3 minuter. Kokad i fetmjölk och serverad med smörhåla. Av fett blir du mätt och får i dig en massa vitaminer. Av mjölken fick du proteiner och mineraler. Av havregrynen turboenergi så du orkade arbeta på gården i 10-14 timmar per dag.
Dagens: Snabbhavregryn på 3 minuter gjord på mjölk, serverad med lättmjölk och kanel plus ev. lite sylt eller socker. Alltså BARA turboenergi för att…?
Mormors smör: Smör, fett, ister
Dagens: Margarin, solrosolja, majsolja
Mormors fläsk/bacon: Fett och kött
Dagens: Nästan fettfri Baconett….
Mormors bröd: Dinkel- eller durumvete, rågmjöl, surdeg och skapat för att du skulle bli mätt och orka arbeta. Det var i bland brist på mat.
Idag: HAR vi brist på mat? Behöver vi fylla ut? Har vi tungt kroppsarbete? ”Rest my case”. Och vad är dagens vetemjöl för snabbodlad och effektivt raffinerad produkt?
Mormors frukt & bär: Svenska små goda äpplen, päron & körsbär som plockades från träden. Blåbär och lingon. Fråga mormor om uppståndelsen när de fick EN apelsin.
Dagens: Sönderavlade halvkilos conferenspäron. Frukt året runt. Besprutat sockervatten i överflöd som vi tror är nyttiga och speciellt kvinnor äter i stället för mat. Bären håller däremot fortfarande lite kvalité.
Mormors kött och ägg: Ja, hönorna åt hönsmat och kossorna åt gräs. De var utomhus och fick röra på sig. När djuren lever som djuren ska och äter som naturen designat dem för, ja, då blir köttet och äggen av yttersta kvalité.
Dagens: Ja, behöver jag säga så mycket…
Mormors sås: Grädde eller fetmjölk redd med dinkelmjöl
Dagens: Pulversås med härdat fett på vatten. Eller i bästa fall skräpsås gjord på lättmjölk med maizenamjöl. (Hualigen!)
Så att vi äter som vi alltid gjort… nej det köper jag inte. Men vi borde.
Och om vi inte rör på oss som förr så ska vi minska rörelsematen – kolhydrater. Inte energimaten – fett. För energin vill vi ju har kvar. Eller?
Lysande!
Så klokt, så klokt. Finns det bra havregryn om man nu vill ha havregrynsgröt, inte inför 10-14 h arbetsdag, men väl 1- 2 h löppass? Jag skulle vilja optimera min mat, då jag tänkte göra klassikern 2010. Som det är nu väljer jag nästan helt bort kolhydrater, men vet inte om jag kan det när jag har 12-14 h cykeltur framför mig…
Ha en skön helg!
Ja, det var en suverän jämförelse mellan dåtid och nutid.
Lottis; du behöver inte äta gröt för att klara en klassiker. Läs i ICA kuriren när de intervjuade Jonas Colting för några år sedan. Han gjorde en klassiker – på 25 timmar!
http://www.icakuriren.se/Kropp-Sjal/Ma-bra/Skippa-pastan-infor-Vasaloppet/
mvh
Försöker mig på att äta som på Farmors och Mormors tid. Fast utan allt spannmål. Det går bättre och bättre, när jag är medveten i affären och försöker köpa mycket lokalproducerat och ekologiskt.
De produkterna är inte på långa vägar så manipulerade som de som kommer långt bortifrån stora matfabriker, ofta utomlands.
Jag köper mest de svenska grönsakerna och äpplen som finns nu på vintern. De är ju också så otroligt mycket billigare än alla de importerade, ofta smaklösa och besprutade.
19.90 för 70 gram Rucola… När vi har så fin kål här hemma. Det finns mycket pengar att lägga på bra, ekologiska varor, bara av att byta sallad.
Riktigt smör, fett fläsk och ägg mättar lika bra idag som förr 😉
Hej igen. Här kommer en intressant länk till Weston. A. Price som handlar om den äkta Medelhavskosten, alltså mat på Farmors tid i Syd-Europa.
Den var långt ifrån den Medelhavsdiet som Ancel Keyes lanserade i efterkrigsårens fattiga 50-tal, när det inte fanns pengar till annat än pasta och bröd.
Mycket animaliskt fett ingick i den kosten, både i Italien och Grekland.
Det är så jag uppfattat den traditionella maten på mina resor kring Medelhavet.
Långt ifrån Rössners och andras ”hälsosamma” Medelhavskost.
http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddiet.html
Åh, vad bra skrivet. Får en verkligen att tänka efter….
Tack Peter, ska kolla artiklen igen. Jag tror jag läst den tidigare.
Sicka underbara läsare jag har. tack för alla bra tips, funderingar, länkar och artiklar!
Anna Hallén
Får mig att tänka på farmor. Vi brukade alltid skratta åt henne när hon ondgjorde sig över de hiskeliga proportionerna på portioner som stod på rispaketen. Hon sa, ”Det blir ju ALLTID på tok för mycket!” Vi skrattade massor för vi brukade alltid ta dubbel sats med ris jämfört med vad som stod på paketet. Vi visste att med den supernyttiga, halvvegetariska och i stort sett fettfria mat som vi stoppade i oss var det ju uppenbart att man fick fylla på rejält med kolhydrater för att ens känna sig i närheten av mätt.
Idag tänker vi lite annorlunda och många tacksamma tankar går till farmor och all den fantastiska mat som hon stoppade i oss i så fort hon fick chans. Nästan alltid slapp vi ris.
Tack för din fina blogg Anna!
Tänker på barkbröd… (ursäkta om någon skrivit det innan här, datorn startar om titt som tätt och tänkte skynda mig…) Mjöl till hälften utblandat med bark. Nu tänker man sig den äckliga skrovliga ytan, men icke. Det är den fina ljusa som är finmalt som blandas i. Alltså innehöll detta bröd hälften av halten spannmål mot ett vanligt dagens knäckebröd. Dessutom viktiga och nyttiga ämnen från barken. Finns att köpa än idag på särskilda platser…. Så summan är att visst är det grovt missuppfattat vad som är husmanskost. Fettet är en stor skillnad, precis som du påpekar och allt annat ”grejs” man blandar i dagens mat.
I artikeln om Colting så står det att han äter som uppladdning ”Precis som min normala kost. Det vill säga mat som innehåller ägg, kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter, oljor, russin och magra mejeriprodukter. Konstigare än så är det inte”
Jag reagerade på ordet magra mejeriprodukter och han nämner inte smör alls. Äter han inte animaliskt fett? Det fanns inte med i artikeln i varje fall.
Mycket bra läsning, detta skulle mer skolbarn få lära sig om.
Apropå dagens vetemjöl så läste jag i ”Döden i grytan” att det vete som odlas i Sverige idag måste näringsberikas för att duga som djurfoder. Man måste alltså tillsätta vitaminer/mineraler för att vetet är så näringsfattigt.
Däremot tillsätter man inga näringsämnen om vetet ska användas till människoföda…
”Tänker på barkbröd… ”
Nu är det skillnad på bark och bark. Den barken som normalt användes var innerbark från tallar som man tog på våren då saven steg. Den var näringsrik. Vid missväxt tvingades man att ta innerbark på höstträd. Den var både näringsfattig och full av terpentiner och inte helt lämplig som föda.
Tydligen var barken som skördades på våren stapelvara för samerna och förmodligen den enda kolhydratkällan som dom kunde äta året runt.
Fanns dinkelmjöl på mormors tid? Intressant…jag trodde det var något som dök på butikshyllorna för några år sedan, samtidigt som GI gjorde sitt intåg i Sverige. Innan dess hade iaf inte jag hört talas om dinkel i någon form.
Japp. Vetemjölet som fanns på den tiden var urvetetyper som dinkel och durum. Helt vanligt vetemjöl alltså. Men sen satte vi igång att skapa ett ännu värre mjöl. Dagens vita snabba turbomjöl.
Så dinkel och durum är ett snabbt vetemjöl som bör undvikas, dagen vetemjöl borde inte ens finnas 🙂
Hittade denna info om Nystart som någon här nämnde. Anna, anser du att detta är ett bröd helt utan socker, som det står, eller att det är att rekommendera? Eller är det bara ett sätt att locka lågkolhydratare att fortsätta äta bröd – av någon anledning verkar mackorna vara det som många har svårast att avstå från…
http://www.carbzone.se/low_carb_brod_nystart.html
Smarta marknadsförare som jagar oss kolhydratsberoende.
Gör eget bröd på frön, ost och ögg om du behöver mackan.
Jag undrar nog också lite över det där med dinkel, det fanns nog men jag tror inte att det var så vanligt. Mina morföräldrar hade gård i Skåne och all mat man blev serverad där hade den rätta fina äktheten som Anna beskriver så fint. Bara detta att få ett nyvärpt lättkokt ägg och filbunke på helfet mjölk, det var ju själva saligheten, jag + syskonen brukade få vara varsin vecka ensamma barnbarn varje sommar och blev bortskämda fast vi helst skulle vara med efter förmåga (inte mycket, men roligt) i arbetet. Plocka ägg och hjälpa till med mjölkningen, rensa betor och plocka potatis.
Vi var säkert mer i vägen än till nytta.
OJDÅ! associationer……
Hej Anna!
Jag hittade en några år gammal uppgift hos dig om bl a durumvete.
Jag undrar om du vet om dess gluten, också genomgått samma förändring som ”vanligt” vete? Eller om det förblivit oförändrat?
Hej! Vet bara att vetegluten är katastrof oavsett, detta då kroppen själv skapar peptiderna som vi inte vill ha.
Däremot åt de så oerhört mycket mindre mjöl tidigare så gluten blev inte så dominerande. Denna lilla nivå av gluten och mjöl var det många som kunde hantera.