Nej, det finns inga bra varianter. Men i val mellan pest eller kolera finns det val som är mindre dåliga.

Att det nu dyker upp ”nyttiga” mjöl är inget konstigt. Många vill få en legetim undanflykt för att få tillåtelse att äta mackor och pasta. Och de som säljer varorna vill ju inte tappa sina kunder.

Vi bör inte äta mjöl överhuvudtaget. Aldrig någonsin. Alldeles för mycket och för snabba kolhydrater. Men också för att våra sädersslag innehåller lektiner. (Vill du läsa mer så skriv lektiner eller antinutrianter i sökfältet längst ner till höger i min blogg)

Dinklemjöl och durumvetemjöl är helt vanligt vetemjöl. Bara av en gammaldags typ. Vårt nya vetemjöl är en skrämmande ny produkt, men bara för att det är sämre än ursprungsvetemjölet så gör det inte dinkel och durum bra på något vis.

Råg är lugnare än vetemjöl. Men fortfarande ett dåligt val för våra kroppar.

Havre har samma negativa sidor men också några fler positiva sidor. Det är fetare, innehåller inte gluten och innehåller vattenlösliga fibrer. MEN dessa fördelar går det enkelt att få på andra sätt så varför välja en kolhydratbomb.

Så tyvärr. Jag hittar inget mjöl som jag kan stå för. Som undantag och lyx kan mjöl gjort på nötter vara ett bra alternativ. OM du kan hantera den mängden kolhydrater. Jag upplever att det startar suget hos många.

Det finns helt mjölfria alternativ till mackor på www.kostgajden.se under EGNA BAGERIET. Pastan byts enklast ut mot zuchini eller blomkål.

I ämnet mjöl vill jag också lyfta fram att det är allt annat än nyttigt att äta jäst, något som också ofta finns i våra brödsorter. Surdeg är i så fall ett betydligt bättre val.

Varför åt vi bröd förr? Troligtvis för att vi var hungriga och det var brist på bättre val. Troligtvis för att blodsockerpåslaget kändes bra vid hårt arbete då många åt för lite för det tunga jobbet de hade. Och troligtvis för att insulinet lagrade fett. Brödet var ett bra sätt att skapa fettreserver. Brödet var bättre än inget. Det finns säkert en massa fler anledningar.