Det går att skaffa sig ett tungt bibliotek, men det viktiga är inte att äga böckerna utan verkligen att läsa dem:)
Här kommer mina topp-favoriter utan bestämd ordning:
Matrevoultionen av Andreas Eenfeldt.
En underbar bok som samlar tung vetenskap och presentera den på ett lättläst sätt. Här får du svaret på varför det blev fel, hur vetenskapen ser ut i dag och vad det innebär för dig, hur du ska äta. Den perfekta övergripande boken som ger dig en perfekt grund att stå på.
Fettskrämd av Lars-Erik Litsfeldt
En bok full av skratt, vetenskap och klockren logik. Boken passar alla men är ett perfekt redskap vid diabetes. Han får också ihop tung kunskap på ett enkelt sätt, precis som Andreas Eenfeldt.
Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar.
Ett måste att äga och läsa där du tillsammans med de båda böckerna ovan nu börjar få en bred kunskap även om hormoner och signalsubstanser. Kostkunskap i all ära men sockerberoende styr mer än vi tror.
Fett och kolesterol är hälsosamt av Uffe Ravnskov.
Ja, här kan jag inte skriva lättläst, ler stort. Men en underbar bok som tar upp fett och kolesterol. Vad är gamla sanningar? Myter? Faktiska sanningar? Dags att damma av sunt förnuft och skrota falska mantran.
Ideologin pengarna kostråden av Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt
Hur kunde vi bli så lurade? Här finns en sammanfattning av vad som gick fel, vem som stod för den påstådda sanningen och viktigast av allt varför våra kostråd utveckalde utan anknytning till kroppens behov. Denna bok ger dig en massa bra argument till diskussionerna vid fikabordet 🙂
ENERGIBARN, våra älskade skitungar av Anna Hallén
Sen kommer jag att vara partisk och plocka fram en bok av mig själv. En positiv bok om varför, hur och vad vi kan göra för att skapa enklare och gladare barn och ungdomar på ett enkelt sätt. Och viktigast av allt, hur kosten påverkar våra hormoner och signalsubstanser. Till alla med barn… läs den!
Har du någon favorit som du tycker att jag har glömt? (Berätta då gärna varför boken är så bra och vad den innehåller.)
Först tycker jag din bok Energibarn skall vara obligatorisk kurslitteratur i den obligatoriskt kursen ”kost och bemötande” på ALLA Lärarhögskolor för alla pedagoger som skall arbeta med barn på något sätt.
Sedan tycker jag du skall skriva en bok om hur den blivande mamman samt det nyfödda barnet 0-3 år skall äta. Denna skall sedan alla blivande föräldrar gå igenom i en obligatorisk seminareform i olika faser på MVC och sedan på BVC. Sedan skall då boken Energibarn vara kurslitteratur i ett obligatoriskt seminarium för ALLA föräldrar när deras barn skolas in i GRUNDSKOLAN 😉
🙂 Oj! Om du bara kunde se mina röda kinder nu. Tack!
Ja, drömmen är att Energibarn skulle finnas på Lärarhögskolan. Har bara inte någon bra kontakt in. Vet inte ens i vilken ända jag ska börja dra….
1. ”Nytt liv med nyttig mat: Ät dig frisk med LCHF” av den norska läkaren Sofie Hexeberg. Är liksom Andreas’ bok lättskriven, överskådlig och dessutom full av praktiska exempel (patienthistorier) som jag tror att många överviktiga och metabolt sjuka kan relatera till. Vidare bra recept och måltidstips.
2. ”Ät dig ner i vikt” av Sten Sture Skaldeman. Jag tycker att alla hans böcker är bra, men den första (som också var den första lc-bok jag läste) står ut särskilt – den är humoristisk, informativ och ger jättebra råd och tips både till nybörjare och mer avancerade.
3. En annan, mer kontroversiell bok jag vill slå ett slag för är Ulrika Davidssons ”LCHF på mitt sätt”. Jag vet att vissa i LCHF-kretsar hävdar att vissa av hennes recept är mindre strikta och därmed inte alltid klarar lchf-nålsögat, men i så fall kan de med fördel lagas av alla som inte behöver vara 100% strikta hela tiden utan som tvärtom uppskattar variation i matlagningen. Underbara recept, smakfullt presenterade, dessutom genomgående lättlagade. Inget av recepten innehåller ingredienser som bulgur eller quinoa, så det är heller ingen GI-kokbok vi talar om, utan i stället kan vissa maträtter innehålla någon rotfrukt, någon msk honung eller torkade aprikoser. Men här finns även recept med extremt lite kolhydrater.
4. Sist men inte minst – din egen LCHF-kokbok. Underbara recept, jag lagar mig säkta men säkert igenom dem, har väl klarat av hälften hittills och ger alla högsta betyg! Din aioli har gjort succé i bekantskapskretsen och alla har bett om receptet!
Tack för tipsen! Jag skall läsa alla dessa förr eller senare. Det gäller bara att man har minnet med sig under shoppingrundan. Kanske det är bättre att beställa på nätet?
Energibarn är en bok som står högt på min inköps-lista!!!
Din kokbok har blivit ett måste i vårt kök! – superbra!!!