Jag kommer ihåg när jag skrev min första bok LCHF Husmanskost. Min underbara mormor frågade mig vad jag höll på med för något. Jag berättade om LCHF och allt nytt och spännande. Hon himlade lite på ögonen och suckade. Metoder kommer och går…

Men sen gjorde hon något ovanligt. Hon frågade vad det innebär och lyssnade på vad jag berättade.

När jag var klar var hon ännu mer irriterad. Detta var ju inget nytt, det var ju vad hon åt som liten flicka. Varför presentera det som en ny metod?

Ja, vad skulle jag svara. Men visst har vi glömt vad som är det ”vanliga”. Många säger ofta att ”vi får inte bli fanatiska, vi ska äta som vi alltid gjort”. Ja, men då är ju det som jag förespråkar det rätta. För hur länge har vi ätit efter nyckelhålet? Hur länge har de fettsnåla kostråden funnits? När kom tallriksmodellen?

Svaren på dessa frågor är nästan skrämmande. Vi har ätit som ”vi alltid har gjort” i ungefär 20-25 år. BARA! Och se hur vi mår efter 20-25 års experimenterande med kosten. Har vi blivit smalare och friskare? Eller kan vi se en ökad fetma, fler med diabetes typ 2, fler med astma och allergier?

Hur många feta barn fanns på mormors skolfoto? Hur många barn hade åldersdiabetes på mormors tid?

Ökningen av socker från 1900-talet på 4 kilo per person till nu med 40 kilo per person är skrämmande. Enligt hjärnforskaren Charlotte Erlandsson-Albertsson ska vi också ha ökat mjölmatsintaget från 40 kilo per person och år 1990 till 90 kilo per person och år 2010. Kan du tänka dig vilken enorm ökning detta är gällande glukos (mjöl blir socker i kroppen) för kroppen och gällande gluten. Skrämmande fakta. Och vi försvarar dagens kostråd som om det var mat som vi alltid har ätit. Nej, nu är det dags att minska ner sockret till 1990 års nivå och mjölet likaså (eller allra helst ta bort det)

Dags att äta som vi alltid har gjort.