Nä, Forever. Nu får ni skärpa er. Ni hävdar att era produkter är bra. Då får ni banne mig stå för en ärlig information också. Inte vilseledande skitsnack. Det är inte ok.
 
Jag har full respekt för att ni tycker att parabener är bra, att billiga näringslösa tilltäppande mineraloljor är bra. Ni berättar ärligt att skiten finns i era produkter. Men jag delar INTE er uppfattning att detta är ok. jag tycker att detta ska inte vara i närheten av huden.
 
Jag har full respekt för att ni använder fri fruktos och turbosockret maltodextrin i er pulver- och barprodukter, även om jag aldrig skulle våga utsätta min kropp för detta om jag önskade hälsa och välmående. Ni är ärliga om att detta finns i era produkter.
 
Jag har full respekt för att ni tycker att sukralos är okey även om det är en klorförening som inte får släppas ut i naturen. Ni berättar ärligt att ni deltar i miljöförstöring och era kunder tycker att det är okey. Full respekt, alla gör sina val.
 
Ni är ju i alla fall ärliga med att ni har skit i produkterna. Det ska ni ha en eloge för. Ni får bara hoppas att era positiva och entusiastiska säljare inte har en allt för stor kunskap och att de gladeligen säljer till sin familj och sina vänner som tror att det som de säger stämmer.
 
MEN! Gällande citronsyran så tror jag att ni råkade tappa en del av ”sanningen”:
 
En av era kunder frågade om citronsyran i dunken och fick detta svar:
 
”Citronsyran i Forevers produkter framställs syntetiskt genom jäsning av kolhydrater (från majs). För att en tillsats ska få användas i mat måste den vara utvärderad och godkänd av EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Tillsatserna godkänns av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd för användning inom hela EU. Forever följer alltid de rekommendationer som myndigheterna ger och den aktuella lagstiftningen.”
 
Det var det sämsta svar jag någonsin läst. Riktigt besviken är jag!
 
De har alldeles rätt i att den är godkänd på alla sätt och vis. Men de glömde en detalj i sin beskrivning av framställningen.
 
Jäsning av kolhydrater från majs ger ingen citronsyra. Är det billig GMO-majs förresten? Eller?
 
Ja, citronsyra är ofta någon form av sockerhaltig lösning (precis som Forever skriver i sitt svar), ofta framställd av den billiga majsen (så det stämmer också).
 
Men sen kommer delen som Forevers informationsavdelning valde bort. Till denna sockerlösning tillsätts svampar av svartmögel, en sort som heter Aspergillus niger. När detta mögel ”äter” av sockret så produceras bland annat citronsyra.
 
Utan detta ”ätande” blir det inget citronsyra. Jäst majs är inte citronsyra. Tyvärr.
 
Så de använder alltså den E 330 som är skapad av svartmögel (Aspergillus niger) i sin gula dunk. Vad synd!
 
Och ännu mer synd att de inte står för detta när de svarar. För som de säger, det ÄR godkänt att använda detta E330. Så man kan göra en massa dumheter som är godkända. Även de skrämmande AZO-färgerna är godkända. Och E625 glutamat som är en signalsubstans är godkänt. Och så vidare…
 
Tyvärr betyder inte godkänt att det är bra eller ens ok.
 
Jäst majs… ja ja, med halva sanningar och glidande logik kan man komma långt. Detta var inte okey!