Jag hör och läser ofta: ”Men det är inte essentiellt. Kroppen kan bygga det själv”
 
Sant.
 

Men har kroppen tillräckligt med byggnadsstenar för att bygga allt som den kan bygga? Äter du var dag extra byggnadsstenar för detta? Och vet du vilka extra byggnadsstenar som behövs?

Bara för kroppen har förmågan betyder det inte att kroppen kan göra det.

 

lots of forks with different types of vegetables

Och orkar och hinner din kropp bygga allt den behöver, bara för att den kan? Eller sysselsätter du kroppen med andra arbetsuppgifter som träning? Stress? Håglöshet? Måsten? Inflammation? Trög mage?

 

För i så fall hinner den inte. Eller orkar inte. Och då kanske det är snällt att äta allt den behöver, även om det inte är essentiellt.

Du har förmågan och kan en massa saker som hade varit bra för dig. Men märker troligtvis ofta när dagen är slut att du inte hann. Du får göra det ”sen” och ibland kommer sen för sällan och ibland kommer ”sen” aldrig.

Samma sak med vår kropp. Du behöver alla näringsämnen alla dagar, även de som inte är essentiella. Och tänk om kroppen gör dessa ”sen” och ”sen” aldrig kommer.

 
Ett exempel är aminosyran glycin. Den är inte essentiell. Den är superviktig för att bygga brosk och leder av. Och finns i alla fuledelar på djuren såsom i leder, skinn, brost och benhinnor.
 

Vi har inte ätit detta på många många år. Idag vill vi ha filébitarna från djuren. Och nu har var och varannan diffusa problem med ”knäna” och artros.

Många känner sig också oroliga och har svårt att sova. Glycin är en lugnande signalsubstans som behövs för att du ska må bra.

 
Men glycin är ju inte essentiellt! Nä, men kroppen verkar antingen inte ha material tillräckligt för att bygga glycin,  den behöver kanske byggnadsmaterialet till annat. Eller så hinner kroppen inte bygga glycin, den är tvungen att prioritera andra arbetsuppgifter och sen tar dagen slut. Eller så är det kanske båda anledningarna?
 
Jag startade en grupp som heter ”Gelatin och Möjligheter” på FB där vi har testat att lägga till denna icke essentiella byggnadssten – och voila. 1000-tals är nu på bättringsväg.
 
Nej kolhydrater är inte essentiellt. Men glukos och ribos är. I all vetenskap. En baskunskap inom biokemin i alla kostövertygelser.
 
Hjärnan använder alltid ca 20 gram glukos, resten kan den använda ketonkroppar till. Jag hittar inte siffran för mängd glukos till våra citronsyracykler, men de är det som bygger din livsenergi och startknappen är alltid glukos, inget annat kan användas.  Jag hittar inte heller siffran för ribos, men det behövs för varenda celldelning i kroppen. 
 
Så citroncyracykeln som ger dig din livsenerergin och ger dig möjlighet till
fettförbränning startar upp på glukos som omvandlas till pyruvat.
 

All celldelning för att du ska kunna byta hud, laga så, förnya dig, reparera och bygga muskler görs med sockerarten ribos.

Vi vet att 20 gram direkt används av hjärnan.

Så.

 
Varför inte äta 20-30 gram kolhydrater i form av grönsaker så slipper kroppen bygga själv plus att du slipper då brist på magnesium (om du väljer gröna grönsaker), du slipper äta MSM om du väljer kål och lök, du får i dig all C du behöver och slipper framtida blodproppar från homocysteinet (kött) genom att du får i dig B9. Och du får i dig fibrer så ditt blodsockerkontrollerande system fungerar, det är nämligen beroende av att tjocktarmsbakterierna mår bra. 
 
Kroppen kommer ju ändå bygga minst dessa 20-30 gram glukos inifrån.

Och hur många känner du som har blivit tjocka och sjuka av grönsaker till lunch och middag?

Vill du lära dig mer?
X

Web