Är den verkligen så bra?

Ja det är den kanske. Forskningen säger i alla fall det. Jag sitter just nu i södra Spanien och studerar folket i Nerja. Var och varannan är knubbig eller tjock. Dock har jag bara sett en som var riktigt fet. Men gänget i denna stad är betydligt tjockare än hemma… Ätandes medelhavskost.

Kan den gemensamma nämnaren vara att när vi inte av matbrist tvingas hålla tillbaka så tar kolhydratberoendet över? Samt att när vi kan fritt äta kolhydrater stör vi kroppens naturliga mätthetskänsla? Ja. jag kan i alla fall konstatera att många är tjocka på sitt val av mat. Sin medelhavskost.

En annan fråga, är olivoljan bra? Ja och nej. I medelhavskosten som är rik på fisk (omega 3) är det mycket nyttig. I vår kost som ofta är rik på kött (omega 6) är det ett sämre val. Antioxidanterna är dock lika bra och de enkelomättade fetterna likaså. Men ibland kan vi inte bara titta på en faktor. Vi måste se till helheten och vad vi äter till de valen vi gör.