Grunden är som vanligt lågkolhydratkost med naturliga fetter!

Här behövs dock lite mer kunskap om vad som skapar värk och vad det finns för sorters värk. Nu kommer jag förenkla i massor för att du ska slippa en roman.

Mycket värk kommer från autoimmuna sjukdomar. Alltså när kroppens egna försvar slåss mot den egna kroppen. Vi vet att gluten är en stor bov här, men som tur är så är LCHF naturligt glutenfritt. Däremot kan även kasein vara en stor bov. Så minska mejeriprodukterna allt vad du kan. (Eller ta bort dem helt om du vill.)

Mycket värk är inflammatorisk värk. Så vi vill hjälpa kroppen allt vi kan till en bra balans vilket betyder minska omega 6 och överdriv omega 3.

Minska omega 6:
– som tur är så är LCHF utan margariner 🙂 Kanon!
– välj bort oljor så mycket som möjligt
– välj bort rött kött så ofta som möjligt. Rött kött är alla djur som har fyra ben 🙂
(När du väljer nötkött så välj från gräsbetande djur. Vilt är bättre än tamboskap.)
– minska ner på mejeriprodukter

Öka omega 3:
– välj fisk och skaldjur så ofta som möjligt
– komplettera med omega 3 kapslar

Sen finns det några saker som är antiinflammatoriska, antibakteriella och/eller fulla av antioxidanter. Och som inte har några negativa biverkningar. Häftigt eller hur? Värt att prova. (Gurkmejan som innehåller cucumin har en massa forskning bakom sig)

– lägg till 1 msk gurkmeja
– nyponpulver (GOPO)
– ät gärna ingefära
– 2-3 msk kokosfett

Sen har vi stressvärk som ger ”överbelastade” nervtrådar som skickar ut fel signaler om värk till hjärnan. Vandrande värk, fibromyalgi, diffus värk. Alla kostråd ovan kommer att hjälpa, men bara lite. Kosten är här inte en lika stor del. Den här värken brukar vara den tuffaste att lyckas nå bra resultat (för en kostrådgivare). Kroppen behöver tas ur sin ständigt höga ”beredskap”. Den orkar inte längre vara 100% påkopplad och beredd.

För att hjälpa till lite extra KAN magnesium ge en liten förbättring. Men resten görs med avspänning, Qi gong eller liknande, promenader (så mycket som just din kropp klarar av), massage (om du tål), vibbträning (5-12 minuter om du kan), fika med en vän, läsa bok, simma (om du kan), skrattyoga, spikmatta (kanske med en tunn T shirt emellan). Kortisolnivån måste ner för att värken ska minska. Du behöver rörelse och aktivitet, men utan att överbelasta. Balansen är hårfin.

Sist har vi försurningsvärk. Du sitter still och fel under många timmar med en otränad kropp. Musklerna blir fulla av mjölksyra och överbelastade av ensidiga små rörelser (ex musen vid datorn). Denna värk är den enklaste att motverka/ta bort och en värk som ingen av oss ska tillåta oss.

1. Upp och stå minst en gång i timmen. Veva med armarna, rör på huvudet, sträck på dig, vrid och vänd. Det tar kanske 60-90 sekunder. Den tiden har du!
2. Gå till ett gym och leta upp en PT eller gå till en sjukgymnast. Berätta vad du jobbar med och hur din arbetssituation är. Fråga vilka muskler som är för svaga och som du behöver träna upp. Be om hemmaövningar! (Gör dem!) Fråga vilka muskler som är för korta och som behöver töjas. Be om stretchövningar. (Gör dem!) Detta tar ca 10-12 minuter per dag. Den tiden har du!

Ta hand om dig!

 

Ook in het Nederlands www.annahallen.nl