Ibland är lösningen för enkel för att synas – inflammation

Och det förklarar varför både strikt mejerifri LCHF och fruktfrukost med proteinreducering fungerar. Trots att de är motsatser. De gör samma sak. Reducerar inflammation.
 
Högt blodsocker och gluten göder inflammation – Strikt LCHF är glutenfri och skapar ett stabilt blodsocker och inflammationen minskar.
 
Frukttfrukost och råkost-valet skapar fungerande njurar och lever som nu avgiftar bättre. Och förgiftning skapar inflammation. Och med bättre avgiftning minskar nu denna.
 
Och BÅDA valen fungerar.
För båda göra samma sak – nästan!
 
Kan du välja vilken du vill? Nope.
 
För vem och varför gäller igen – som vanligt.
 

Var kommer din inflammation från?

Jag som ätit LCHF i 20 år kan ju inte skylla min inflammation på högt BS och gluten.
 
Jag har min inflammation från troligtvis tungmetallförgiftning (Som en av de avgörande pusselbitarna. Ni som läst ifatt på bloggen kan de andra)
 
Jag ska alltså välja avgiftningskosten.
 
Ni som är ätstörda och som då och då vräker i er sötsaker eller är helt kidnappade i tanken på muggbröd och godkända godsaker – ja ni bör kanske välja den mejerifria striktare varianten. Dock ALLTID med massa grönsaker.
 
Troligtvis är lymfödem (enligt ny forskning) inte en blockering, även om det skapas blockering sekundärt. Det är inflammation. Och inflammationen i sig skapar blockeringar.
 
Varför fungerar då alla dessa olika tekniker?
Ganska så enkelt – de antingen stimulerar ditt immunsystem så kroppen kan minska inflammationerna eller de skapar ett påslag av det parasympatiska nervsystemet.
 
Och ja, lite påverkar vi stoppet av flödet. Men anledningen till att vi får så långsam och så lite resultat är troligtvis för vi behåller orsaken – inflammationen.
 

Låt oss titta på lymf-kunskapen genom inflammations-glasögonen:

Varför påverkar klimakteriet?
En gissning är östrogenets hämmande effekt på IL-6 är som är en signalmolekyl som stimulerar inflammatoriska processer. (Mejerier påverka vårt östrogen. Högt BS och insulin påverkar också.)
 
Varför påverkar massage, andullering, IR-madrass, IR-bastu, chi-maskinen mm?
En gissning är att alla dessa skapar återhämtning, oxytocin, vila och stressreducering. Stress är inflammatoriskt. Trygghet och vila är antiinflammatoriskt.
 
Oxytocin i sig är anti-inflammatoriskt.
 
Varför fungerar jordning? (barfota på mark, jordade lakan, jordade skor, promenera i sanden, ligga på gräset)
För att obalans av elektroner skapar inflammation. Ett sätt att balansera elektronerna i kroppen är att äta dessa – då kallar vi de elektroner som våra vegetabilier plockat upp från marken: antioxidanter. Tyvärr verkar inte detta räcka till. Men här finns säkert en stor fördel när vi väljer frukt och råkost. och detta är en anledning till att den strikta LCHf aldrig får vara grönsaksfri.
 
Varför fungerar egenvård, yoga, vridningar och promenader?
Ja förutom att vi sätter igång flödet – vilket ju är en förutsättning så minskar vi även här inflammation genom att ge kroppen förutsättning för att vinna över ”faror”. Vi boostar vårt immunsystem OCH stressar ner samtidigt PLUS fokuserar på andningen.
 
Och ANDNINGEN i sin tur påverkar vårt immunsystem, nervsystem, flödessystem och kanske viktigast av allt vårt syra/bas-system. Och en försurad kropp har en ökad inflammatorisk process.
 
Varför fungerar probiotika?
För att immunsystemet till största delen finns i tarmen och är beroende av biotikan som finns där. En tarm, bajs, toabesök som inte fungerar kommer per automatik skapa ökad inflammation.
 

Varför gör vissa rätt men får väldigt lite effekt?

Kan det vara för att den inre stressen, värk och kontroll ökar inflammationen lika mycket och effektivt som egenvården minskar den – så läget blir i stort sätt plus minus noll?
 
Jag tror det!
 
Vi vill (eller i alla fall jag vill) fokusera på ett antiinflammatoriskt liv. Inte bara kosten, den är den lilla delen i det hela – viktig, till och med en förutsättning, men lååååångt ifrån allt.
 
Så AL (Antinflammatoriskt Liv) kommer vara min paroll från och med idag. Och som jag tjatat om – utvärdering i december.
 
Se om jag kan få mer och bättre resultat än jag fick 25 feb – 1 juli. Har sen haft lite sommarlov från projektet. Inte gjort något dumt, men inte heller alla bra saker.

Vill du hänga på? Minska in kropps inflammation?

Ja, det finns saker som kostar. Men mindre. Och det kommer inte bli personligt utformat. Bara fullt fokus på inflammation, generellt och allmänt. Eller snarare på anti-inflammation.
 
Projektet kommer heta AL-20
AL = Antiinflammatoriskt Liv
20 = År 2020 ska jag må mitt allra bästa. Du med?

Fler inlägg om detta kommer!