Vi vet att lymfsystemet har 3 (4) pumpar.

1 Diafragma (Korrekt andning)
2 Vadmuskeln (Promenad)
3 Fotvalvet (Barfotapromenad)
(4 Alla skelettmuskler – träning! Men svårt att använda om systemet är svagt för då svullnar vi ännu värre)

Jag är dock övertygad om att vi behöver alla topp tre för att systemet ska fungera. De flesta, de som är medvetna, har nog koll på andning och promenad.

Men jag tror tyvärr att många, nästan alla, glömmer fotvalvet. Och som en mycket viktig del är det nog en betydande del i varför många inte får det resultat de önskar.

Tyvärr sätter vi på skor redan på små barns fötter. Våra fötter har ca 24 muskler men med ”bra stabila” skor så använder vi bara ca 4 av dessa.  Det gör att mångas fötter snabbt rasar ihop. Barn kan till slut inte hålla upp sina försvagade fötter och denna svaghet har idag fått diagnos-namn som pronera och supinera. Och så försvagar vi foten ännu mer med inlägg och ännu stabilare skor. Har tyvärr inga siffror på hur många muskler man använder då. Tragiskt nog är det nog ännu mindre än 4.

Och nu är den tredje viktigaste pumpen för vårt lymfsystem avstängd!

Och lymfsystemet tillsammans med tarmen är vårt största försvar mot bakterier, virus och cancer!

Vill du lära dig gå igen? Det går. Men det tar ca  6 månader. Självklart kan du inte gå från noll till 100 från en dag till en annan. Några av er kanske inte använt dessa muskler på 20-30-40 kanske 50 år.

Du behöver vilja och två olika typer av skor och två typer av underlag.

1 Fivefingers, eller liknande barfotaskor, på naturligt ojämt underlag som skog och mark.

2 MBT-skor för asfalt.

De har olika fördelar och ska kombineras! (Jag är så trött på att det bara finns ett rätt. Låt oss byta konkurrens mot komplettera!)

Och börja mjukt, lite och försiktigt. Även om du är stark, vältränad med bra kondition så är dina fötter svaga och sköra. Vet inte hur många som gått ut för hårt och sen skyller sina skador på skorna. De borde förstå bättre.

Fivefingers på otränade fötter kräver mjukt eller ojämt underlag. Sand, gräs, klippor, skog mm. Du kan bara använda Fivefingers på platt mark om du har mycket vältränade fötter. Undantag: du kan springa med dessa på asfalt då du har en annan teknik då än vid gång.

MBT-skorna går att träna in på golvet hemma eftersom ca 10-15 minuter är en bra start-tid. Dessa skor skapar instabilitet på platta ytor. Kanon! Du kan alltså få naturlig natur-träning mitt i stan. Varning för fällan att överanvända dessa så du börjar hänga bak i knäled eller tappar fötterna åt sidan – för att du blir för trött. Ta då direkt av dig skorna och ditt träningspass är över.

Dina fötter är grundfundamentet till hela du. Med svaga fötter är det svårt att vara värkfri och ha en frisk kropp.

Dags för starka fötter och djup näsandning! Du kommer garanterat känna stor skillnad på din hälsa – och ditt lymfsystem kommer tacka dig ♥️