”Jag vet inte hur det är med er där ute i resten av Sverige, men på barnens skola i Östersund så tas det med en frukt varje dag. Om någon har ett tips på alternativ till frukt vid fruktstunden så skulle jag bli superglad..

En stor bit ost brukar alla barn tycka om. Lätt att äta på samma vis som en frukt. Eller 2-3 ost- & skinkrullar. Vissa barn älskar att äta hårdkokta ägg med händerna som ett mellannmål. Kasslertärningar i en liten burk brukar också vara uppskattat. Någon som har fler tips?

”Jag hade fått för mig att det finns en massa antioxidanter i frukt, har jag fått det om bakfoten?”

Massa vet jag inte. men visst finns det antioxidanter i frukt. Det finns även nyttigt vattenlösliga fibrer. MEN du kan hitta allt detta nyttiga i andra produkter och då samtidigt slippa allt socker som finns i frukt.

Vattenlösliga fibrer finns i linfrön och fiberhusk samt i alla grönsaker.
Antioxidanter finns i svamp, te (gärna grönt) , kaffe, kakao, kryddor (ex. kanel, chili, gurkmeja) , örter  (alla) samt i grönsaker ( ex kål, broccoli, röd paprika) och bär (ex hallon & blåbär). Även röt vin, men det är kanske inte ett alternativ till fruktsunden 😉

Så visst har frukt bra saker i sig, men även en del som många av oss bör undvika. Jag brukar rekommendera frukt till underviktiga eftersom det är ett bra sätt att gå upp i vikt.

”Hur är det med bär – t.ex. Hallon med lite grädde?”

För dig som vill gå ner i vikt brukar detta vara något som stoppar din viktminskning. Detta för att mellanmålet är utöver maten. Du äter alltså mer än din hunger är och kroppens behov är. Du äter för att det är gott och tillåtet. Men som hälsomat och livskvalité är detta ett kanonval. Så när vikten är stabil på den nivå du önskar så låter detta val som ett kanonval.

Det kan trigga suget hos vissa. Känn efter hur DIN kropp fungerar.