” – Jag äter LCHF men har inte fått en massa energi och känner mig inte glad. Varför?”

Ja. Visst mår många oerhört mycket bättre av naturlig kost. Men vi får inte glömma att det är många faktorer som påverkar oss. Dina hormoner, dina nivåer av signalsubstanser och vad du samlat i din ryggsäck. Kosten är mycket men inte allt. Kosten kan skapa en möjlighet att orka ta tag i livet. Men kosten kan inte lösa livets alla knutar.

Kolhydrater ökar serotoninet. Låg nivå skapar ångest och när du då äter kolhydrater får du en ångestdämpning… och tvärt om. Många upplever håglöshet och hängighet när kolhydraterna förevinner. Nix, det betyder inte att du ska äta dem. Men du måste hitta ett sätt att minska ångesten på. Nummer ett är att öka på fettet. Fett påverkar också serotoninet, fast inte lika mycket tyvärr. Sen fungerar motion då endorfiner är ångestdämpande. Spikmatta är kanon av samma anledning, endorfinerna!

Många upplever även att omega 3 minskar ångest och depression. Prova, men det tar några månader innan du känner skillnaden.

”Kicken” du får av kolhydrater blir du också av med när du äter lågkolhydratkost. Många känner en stor sorg och saknad. Nix, inte heller nu ska du lägga tillbaka kolhydraterna. Du ska i stället trigga ditt kicksystem genom aktivitet. Mina kickar idag består av att jag ofta pratar inför mycket människor, jag kör lite för fort, planerar in många aktiviteter och undviker rutiner. Vad skulle ge ditt liv en kick? En liten adrenalinkick? Något som skapar ett rus istället för sockerruset?

Visst vore det skönt om det fanns en gyllene lösning. Kosten är en underbar början, men mat är inte allt.