Varför ”tror” jag på vissa förståsigpåare och inte på andra?

Varför köpte jag inte D-viamin-hypotesen 2007? Och varför ”tror” jag direkt på Morley Robbins?
 
Varför landade jag i Uffe Ravnskovs förklaring av kolesterol och inte i den ”allmänt godkända” versionen?
 
Varför hejar jag på Ann Fernholm när hon kritiserar socker, Charlotte Erlandsson Albertsson när hon kritiserar gluten och varför landar jag i Peter C Götzsches berättelse om forskningsfusk?
 
Enkelt. För att pusselbitarna helt passar in i evolutionen, biokemin och den inte köpta forskningen. Men viktigast av allt, pusselbitarna passar in i verkligheten och följer den röda tråden. De är helt logiska och följer den biokemiska logiken till 100%.
 
Det behöver inte betyda att de är korrekt. Men alla andra förklaringar, från andra, har en massa fel, hål och brister så dessa vet jag är fel.
 
”Är det rimligt?” är världens bästa fråga. Blir svaret nej, så vet du att det är fel. Blir svaret ja, så kan det vara rätt.
 
Jag vet att det jag hypotetiska valt de senaste 20 åren är rätt. Men jag vet också att jag inte hittat alla pusselbitar.
 
Jag vet att naturen är smartare än oss människor. Den har kunnat cellen i miljoners år. Vi hittar fortfarande nya organ i människokroppen… samt att vi kom på så sent som 2013 att det finns ett lymfsystem i hjärnan.
 
Jag vet att balanser och homeostas är extremt mycket viktigare än detaljkunskap. Och att kroppen hanterar 100 000-tals balanser vart dygn. Ingen av oss skulle orka hålla reda på allt detta var dag. Ingen!
 
Gammal forskning, innan 50-talet var nyfiken. Ny forskning, efter 50-talet, är till stor del köpt.
 
Kunskap på människor i svält under smutsiga förhållanden utan tillgång till penicillin men som samtidigt levde på och med naturen, gäller inte oss. Vi överäter, har god hygien och tillgång till penicillin och lever så långt från naturen som vi bara kan.
 
Och nu blev det lätt.
 
Naturen har alla svar. Naturens mat innehåller alla korrekta balanser. Vi behöver bara lita på den. Back to nature. Njut av penicillinens och akutmedicinens fördelar, njut av möjligheten att kunna tvätta händerna men gå tillbaka till artegen kost och arteget liv.
 
Ja vi hade brister förr. På grund av fattigdom! Dessa kan vi slippa idag.
 
Hur ska vi då leva och äta?
Kosten beror på vilket ursprung du har? Vad åt dina förfäder? De hade nämligen full koll, annars dog de. Livet måste vara utomhus, i flock med rörelse. Punkt.
 
Vår nordiska kost är bra för oss från norden. Det gör att vi kan leva och må bra här.
 
Hur funkar det när man flyttar runt? Vi vet inte ännu, det har aldrig hänt förr. Jo, vi promenerad runt jorden på 100 000 år, det funkade. Men nu flyger vi runt på ett dygn. Vi får se.
 
Människan är världens tåligaste djur. Vi är en av de få arterna som kan leva på alla ställen på jorden och anpassa oss.
 
Men nu har vi förändrat i stort sätt allt de senaste 70 åren. Allt! Och inga piller i världen kan balansera ett onaturligt liv. För vi missar alla sammanhang och balanser.
 
Du som äter D som tillskott. Har du nu koll på att du inte skapar obalans mellan D och A? För då har du skapat obalans mellan kalcium och kalium. Och det betyder att du skapat obalans mellan koppar och järn och nu är zink fel…
 
Och då är vi bara på de stora spelarna. Tänk på allt ”smått” vi nu skapat kaos i.
 
Varför ”tror” jag på vissa förståsigpåare och inte på andra? Varför är Morley Robbins så trovärdig? För han är helt logisk i vår evolution, i biokemin och i verkligheten.
 
Hade all D varit lösning hade ju alla sjukdomar nu minskat i rasande tempo och du har varit pigg och full av energi. Eller hur? Men så är det inte. Efter 13 år med vitmin D är det värre än någonsin.
 
NEJ! Jag har inte sagt att D inte är viktigt. Jag har aldrig sagt att brist är ofarligt. Så jag vill inte svarar på frågor om det, för det har jag aldrig sagt. <3 D är ett av våra viktigaste och mest kraftfulla hormon som finns och brist är katastrof. Men på 300 gram fet fisk i veckan och lite inälvsmat så är det löst – i Kiruna i Sverige.
 
Det är någon annan pusselbit som vi missar. Och jag tror att Morley Robbins precis hittade dessa.
 
MEN – glöm nu inte resten av pusslet. För 2 pusselbitar gör ingen frisk. 2 pusselbitar skapar ingen helhel. Vi ska lägga till dessa. Inte tro att de är lösningen på allt.