Ska vi äta 6-8 skivor bröd per dag? Är bönor och linser hälsomat? Vi bortser från kolhydraterna och tittar ett steg djupare i näringsläran. Vad finns mer i dessa produkter?

Lektiner är ett gift (faktiskt ett protein) som växterna har för att slippa bli uppätna. En frukt vill bli uppäten för det är det bästa sättet för plantan att föröka sig på. Frukt har därför inte dessa lektiner.

De arter som äter mycket växter äter oftast av många många olika sorter och får därför i sig en liten del av många olika lektiner/gifter. Sammantaget blir då giftigheten låg. Problemet med oss människor är att vi inte är fröätare från början OCH att vi äter av ett fåtal sädesslag i större mängder.

Vi har ingen anpassning OCH vi får i oss en stor del av samma gift. Sammantaget blir då giftigheten stor. Ett annat problem är att lektiner ökar tarmslemhinnans genomsläpplighet för främmande substanser. Många hävdar att detta leder till autoimmuna sjukdomar. (Lektinerna bryts inte ner utan kan skada tarmslemhinnan)

Var finns lektiner? I alla bönor som t ex sojabönor. Potatis, jordnötter, frön och i våra sädesslag.
(Du inaktiverar delar av lektinerna vid kokning)

Gluten är ett växtprotein. Ibland står det att det är en lektin, ibland att det är närbesläktat med lektinerna. Lektiner är i alla fall växtproteiner och gluten ett växtprotein och inget av dem är bra för oss. Så långt kan jag i alla fall sammanfatta. Tyvärr klibbar gluten ihop degen så den blir fast och mjuk. Detta uppskattas av bagerierna så att de till och med tillsätter extra gluten i degen. Suck. Gluten skapar en massa problem i kroppen, t ex skadar den (hos känsliga personer) slemhinnan på tarmen. Min uppfattning är dock att alla bör undvika gluten, även du som inte tror att du är överkänslig. Celiaki ökar risken för andra autoimmuna sjukdomar…

Var finns gluten? I våra sädesslag, främst vete, råg och korn. (Havre verkar vara av den snällaste sorten)

Fytinsyra finns i alla våra sädesslag och binder tyvärr upp mineraler som järn, kalcium, magnesium och zink. Därefter kan kroppen inte ta upp dem utan de passerar rakt igenom kroppen. Fytinsyra finns även i fullkorn och kli vilket gör att en fullkornssmörgås kan orsaka mineralbrist i längden…

Var finns fytinsyra? I fullkorn, kli och i våra fyra sädesslag.

Sist men inte minst antinutrianter. Och nu blir det lite rörigt. Fytinsyra är en antinutriant. Lektiner är också en antinutriant. Så det är ett samlingsnamn. Ett skydd för växtren mot att bli uppäten som i vår kropp blockerar upptag av vissa mineraler.

Vad är det som är så farligt med att överdosera linfrön? Jo, ännu ett ämne. Skratt. Linfrö innehåller vätecyanidproducerande glykosider. MEN det jag inte hittar är om det gäller bara krossade linfrön då vi kommer åt innehållet eller om det även gäller hela linfrön då vi är ute efter fibrerna. Någon som vet? (Tyvärr verkar också ALLA ha hämtat sin kunskap från endast två källor. Wikipedia och Livsmedelsverkets hemsida, så alla har ungefär samma ordval och ordföljd gällande linfrön och vätecyanidproducerande glykosider).