Vad är LCHF?
Tyvärr finns inte ett svar.
Grundarna (Annika, Mats & Sten Sture) har satt gränser vid gram kolhydrater:
Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns
OBS! Gram-angivelserna stämmer bara om du äter 2000 kcal per dag. Så de är bara ett exempel på hur mycket E% blir.
Sen har Kostdoktorn gjort en egen variant:
Strikt under 20 gr/dag (Ändrat & korrigerat)
Måttlig 20-50 gr/dag
Liberal 50-100 gr/dag
Naturliga fetter verkar också en grund som alla delar och som alla är överens om.
Sen är det mesta skillnader 😉
Du kan alltså välja att äta Finns Crisp med fullkorn och gluten, hittepå-mackor, kvargpuddingar fulla av kasein eller grönsaker för dina Kh och ändå äta ”LCHF”.
Men det kommer innebära en oändlig skillnad för din kropp.
Jag följer grundarna, men har även fyllt på med valen inom ramarna. För att inte krocka med någon eller missuppfattas har jag och Åse Falkman Fredrikson lagt till 2.0 så vet man vilken av alla LCHF det är.
Vad står då LCHF 2.0 för?
Max 50 gram Kh per dag (för sen är det ju inte LCHF längre)
Aldrig mindre Kh än att du alltid kan få i dig alla näringsämnen var dag (blir ca 20-25 per dag)
Kolhydraterna du väljer i första hand är:
Grönsaker ovan jord (om du vill gå ner i vikt)
Rotfrukter (om du äter för hälsa samt hyaluronsyra)
Bär (om du behöver extra antioxidanter samt pektin)
Nötter (om du kan och tål; för alla mineralers skull)
Ät minst 10 olika grönsaker i alla färger var vecka.
Äter du nötter så ca 1 dl per dag med 5 olika nötter där 2 paranötter (selen) ska få plats.
När du fått i dig allt du behöver i form av vitmin C, fibrer, B9, antioxidanter och mineraler OCH OM du har utrymme över kan du lägga till de sista Kh i form av:
Mejerier som grädde och CF
Mandelmjöl för hittepå-mackor och liknande
Gällande fett så alla naturliga fetter gärna var dag.
Mättade fetter som smör, ost och kokosfett
Enkelomättatde fetter som avokado, oliver och nötter (där du även får med det jätteviktiga fleromättade ALA för levern)
Fleromättade fetter som fet fisk & valnöt
Hur mycket fett? Ja, hur långt är ett snöre? Du vill äta så mycket att du är mätt i 3-5 timmar, men aldrig mer än att du mår strålande efter måltid.
Mår du illa? Eller får svettningar och skakningar? Så är det kroppens signal att du har ätit för mycket. Träna inte bort den signalen! Lyssna på den och lyd.
Vill du inte gå ner i vikt utan äter för hälsan? Ja då har du även utrymme för chiapudding, grädde med bär och LCHF-glass.
Proteiner? Först och främst fisk, skaldjur, ägg och vilt. Sen fågel i alla former och därefter nöt och fläsk.
Är du en proteintyp så en handflata med fingrar 3 gånger per dag. Ger ca 1 gram P per kilo kroppsvikt. Är du en grönsakstyp så ca en handflata utan fingrar 3 gånger per dag. Ger ca 0,6 gram P per kilo kroppsvikt. (Volym av handen, inte hur mycket du kan lägga i den.)
Helst vilt och gräsbetesdjur.
Tillsatser? Minimalt.
EKO? Så mycket som plånboken tål.
Nyuppfunna produkter? Inga eller minimalt.
Gluten och soja? Inget!
Sötning för dig som äter för hälsan:
Söta med grädde, frukt, honung eller mörk choklad.
Sötning för dig som vill gå ner i vikt:
Inget.
Och så toppa med supersalt för att hjälpa till med alla mineraler.
Äger jag och Åse facit? Naturligtvis inte.
Men detta är det vi står för. Och de som delar vår uppfattning vet vad de får och vad vi erbjuder.
LCHF 2.0 står för glutenfri naturliga artegna val där allt som kroppen behöver finns med. En kost utan näringsbrister byggd på mat lagad från grunden.
De som inte delar vår uppfattning gör det som passar dem bäst. Med full respekt. Vi kommer aldrig att kunna tvinga fram en LCHF. Och det är ok. Bara du vet vilken du väljer och varför.
Så du inte följer en massa olika inriktningar för då blir du snabbt förvirrad och det känns som allt är förbjudet.
Eller att du följer ett val som ger följder som du inte önskar.
LCHF är inte en metod för oss, det är en underbar kunskap.
Naturlig hälsokost med alla näringsämnen som ger både energi, hälsa och viktminskning om du önskar.
I princip håller jag med. Ät nyttig mat, av typen LCHF. Jag vägrar dock att kalla den 2.0, för det later som att det är en vidareutveckling av ursprungsvarianten. Men det har ju alltid funnits olika focus; en del har bara räknat kolhydrater, andra har insett att vi behöver näringsrik mat. Och olika mål ger olika kost. Visst blir det förvirrande, om man inte sätter sig in I området ordentligt.
Jag gillar dina tydliga instruktioner.
Jag håller med! Det är en milsvid skillnad på nyttigt/hälsosam LCHF och Banta med LCHF! Det finns mycket logik i Annas resonemang och det gillar jag.
Jag håller med dig. Men skriver jag om detta ursprung idag och kallar det LCHF så får jag på nosen. ”Du ska inte komma här och tro att du får bestämma vad LCHF är!”
Så enbart för att slippa detta har vi lagt till 2.0. Egentligen betyder det individanspassad LCHF.
Hej Anna!
Jag skulle vilja köpa din bok husmanskost
men den är slut på dina bokförlag,
Min fråga är om du vet om den ska komma ut igen eller om du vet vad jag kan köpa den?
Med vänlig hälsning,
Annelie D