Är jag emot LCHF nu?

Absolut inte. LCHF är enklare och godare än ALP. LCHF har räddat mig, min ätstörning och skapade en viktminskning på 34 kilo som jag höll med enkelhet i 17 år.

Mitt första råd till alla är fortfarande Handmodellen enligt LCHF. Det jag rekommenderar (och alltid gjort) är en massa grönsaker. Det ju nu rekommenderar (och alltid gjort men väldigt mesigt & svagt) är att minska eller ta bort mejeriprodukterna.

ALP och LCHF har samma grund. Men helt olika fördelning och i ACT ALP® ingår rotfrukter och frukt som krydda om du vill och tål.

Varför behövs då ACT ALP® ? Jo, för att vi kvinnor inte är som män. Vi får sköldkörtelproblem, lymfproblem och lipödem. Väldigt få män får detta.

Och jag tror många män inom LCHF (och inom alla kostfilosofier) missar den stora skillnaden mellan män och kvinnor.

Insulin och kortisol är chefshormoner i alla kroppar. Är de i obalans så är alla andra hormoner också i obalans. Det gör att kosten och stressen är extremt viktiga för vår hälsa. För alla. 
 
Men vi kvinnor har ett chefshormon till – östrogen. Detta tillsammans med vårt lymfsystem skapar nya förutsättningar. Många män vet knapp vad ett ickefungerande lymfsystem är för något, än mindre lipödem. Detta då det knappt existerar hos män.
 
Men då fett ska transporteras från tarmen i kylomikroner till och genom lymfsystemet för att släppas ut i venen vid nyckelbenet för att därifrån hamna i levern (snacka om omväg). Men i alla fall, en man med fungerande lymfsystem kan självklart äta allt fett i världen – transporten funkar ju.
 
Men vad händer med oss kvinnor om transporten är långsam eller till och med nästan står still – och vi öser på med fett som inte kommer någon vart?
 
Jo, då ökar vårt problem och inflammationen kommer som ett brev på posten. Vi går upp i vikt och av råd vi får är – ”öka på fettet!” – ett av de vanligaste inom LCHF-svären.
 
Och detta svar används år efter år efter år. Vi själva inom lågkolhydratkosten har ju sagt: ”Idioti är att göra samma sak om och om igen och förvänta oss ett annat resultat”
 
Och när våra ”motståndare säger ”vi har bara inte ökat/sänk tillräcklig så vi vill att det ska vara ännu mindre/mer” så har vi skakat på huvudet. Men dessa ord kanske även gäller oss. Dags att vända på spegeln och själva reflektera. Annars blir vi ju som alla andra…
 

Samt att vårt leptin vill skapa en fett% på ca 20 för kvinnor medan er fett% ska hamna på 10. Detta är extremt intressant. Men glöms helt bort i valet av kost. Många ger samma råd till kvinnor som till män trots att sammansättningen sen ska se helt annorlunda ut. Det är en intressant tanke att tänka.

När jag fått en antal kommentarer som denna: ”Jag åt LCHF förut och min sköldkörtel gillade verkligen inte det efter nåt år. Dåliga värden, frös sjukligt mkt, tappade massor av hår mm. Sen halkade jag av banan och började äta blandat, med en hel del kolhydrater av varierande kvalitet för snart fem år sen och symptomen försvann och värdena har legat inom referens sedan dess.” så blev jag nyfiken. Vad har jag missat? Det var inte en kommentar utan ganska så många liknande.

Jag blev nyfiken på sambandet insulin – leptin – T3. (Vilket är kunskapsgrunden i ALP tillsammans med lymfsystemet, levern och kortisol)

Och just denna verklighet & erfarenhet finns inte i männens värld.

Det finns ju till och med gammal kunskap (som jag glömt och precis kom ihåg) att kvinnor behöver mer kolhydrater än män. Argumentet för detta skulle vara att vi var samlarna och männen jägarna. Och var de bort längre tider så åt vi det vi samlade. Nu ingick larver och kryp i det vi samlade så vi åt blandat. Men forfarande eventuellt/troligtvis mer kh än männen.

Vad passar dig? Prova och utvärdera. Däremot är vi nog gjorda och designade för att äta arteget, sen hur sammansättningen fördelas är nog ganska så individuellt.

Kom ihåg att naturligt inte är samma sak som naturligt för människan. Flugsvamp, tobak och opium är naturligt men sisådär nyttigt.

Kom ihåg att naturligt för människan och processat från naturliga val inte är samma sak. Även om något kommer från en naturlig källa så är aldrig processade produkter som är tagna ur sitt sammanhang och koncentrerade, ett bra hälsoval.

ACT ALP

LCHF