(Tillägg och förändring: Inlägget gäller alla magoperationer och beroende på vilken du har och vilka biverkningar du har, så får du läsa det som gäller dig. Ett allmänt inlägg blir ofta lite för stort och för generellt.)

Nu är möjligheten att äta det kroppen behöver betydligt begränsad, det innebär att allt du äter bör vara av kvalité. Näringsbrister gör ingen glad. Näringsbrister kan till och med skapa depressioner, värk och orkeslöshet. Tre saker som i längden brukar innebära sämre sömn och viktuppgång.

Dina måltider är nu begränsade i storlek men du har samma behov av att äta enligt handmodellen som alla andra. Du kommer också gå ner och hålla din vikt som alla andra. Risken med att kunna äta lite är att du upplever stark hunger och ”överfaller” den mat som snabbast ger lindring – kolhydraterna. Risken är också att nu när vikten rasar att du tolkar detta som att du kan äta vad som helst bara du äter lite… många väljer då att bara äta det ”gotta”. En framtida fälla som heter duga. (Din kropp lär sig nämligen att anpassa sig och efter bara några år kan du äta nästan lika mycket som du kunde från början, men nu med näringsbrister, trötthet och andra biverkningar. I detta skede är det många, för många, som nu har återfått sin fetma.

Många som väljer operation är också sockerberoende. Ingen väljer att frivilligt gå upp i vikt för att sedan ha nöjet av att banta, eller till och med tvingas till ett möte med kniven. Du som valt en operation ska vara extra uppmärksam på ditt beroende. Nu när du inte längre kan självmedicinera på kolhydrater är det tyvärr en stor mängd som väljer att självmedicinera på alkohol. Statistiken visar skrämmande tydligt på ett stort antal nya alkoholister i gruppen som blivit opererade.

Inom LCHF har vi ”godkänt” rödvin, så nu är det många som tyvärr ökat intaget för att det ska vara ok. Det var inte så kunskapen om att rödvin var ok skulle tolkas. Rödvin är bästa valet av alkoholhaltiga drycker. dessa ska dock alltid intas med måtta. Eller anse hoppas över helt.

1 Så vaksamhet nummer ett är mineraler och vitaminer.
2 Vaksamhet nummer två är alkoholintaget.
3 Vaksamhet nummer tre är kolhydrater och kolhydratberoende. Alla gastric bypassopererade borde få kunskap om glutenfri lågkolhydratkost, beroende och faktiskt även ADHD. Känn också efter, triggas du av mejeriprodukter? (Individuellt)

Hur ska du nu äta? Jo, du vill ha näring i trängsel.

Tänk dig handmodellen och dela upp den på så många måltider som du behöver för att äta den mängden mat.
Fördelningen och innehållet är samma som vid viktminskning.

Många som gjort operationen är rädda för att äta, det var ju så fetman uppstod. Tyvärr en feltanke. Du måste äta för att förbli smal och hälsosam. Du åt fel. Nu ska du äta rätt. Visst har du nu påtvingad svält och kilona bra rasar av dig. Men vad mer fattas kroppen? Och vad händer när kroppen fattas reservdelar och material till livsviktiga processer? Vi är inte bara en energimaskin med kalorier in och kalorier ut. Det sker så oändligt mer i kroppen. det är det som skapar hälsa, lycka, rörelser, tankkar, skratt, livskvalité, kärlek…

Du måste variera i massor. Ju mer du varierar desto mindre risk för brister.

Var vecka ska innehålla kött en dag, fisk en dag, skaldjur en dag, kyckling en dag och ägg flera gånger i veckan. Gärna något ägg var dag. (Ägg innehåller alla vitaminer förutom C)

Var vecka ska innehålla minst tio olika sorters grönsker och 5-6 olika sorters nötter.  (Varav paranöten ska vara en av dessa. Paranöten innehåller selen. Selen behövs för ämnesomsättningen.)

Gällande fett rekommenderar jag att du tar tillskott av omega 3. Fettat ska vara blandat. Alla sorter var dag. Lite mättat fett (smör grädde och fettet från djur samt kokosfett), lite enkelomättat fett (nötter, avokado och oliver) och lite fleromättat fiskfett.

Men ät inte mer fett än just din kropp tål. Illamående är övermättnad.
Var inte rädd för fett. Hunger är för lite fett.
Var går din gräns/balans?

Var vaksam på B12-brist, på D vitaminbrist och på magnesiumbrist. (Alla tre ger trötthet, håglöshet och även depressioner om det går tillräcklgit långt)

Detta betyder att du kommer att äta ca 5-8 gånger per dag. Men du kommer att äta rätt. Hur det går med dumpningar och ofrivilliga kräkningar mm är helt individuellt. Där är mitt enda råd tyvärr bara att sakta och försiktigt prova dig fram. Lyssna på din kropp.