För ett år sen gick ”Dagens Diabetes” ut med detta ”hittepåfall”
Det står tydligt ”Nedan patientfall är helt avidentifierat och fiktivt.”
Sen undrar jag hur man kan avidentifiera en person som aldrig funnits. Men det visar nog mest på nivån som denna artikel är skriven på.
Och vad är då deras slutsats gällande barn som äter LCHF och har diabetes typ 1: ”Du tar akut kontakt med socialkontoret. Jourhavande socialassistent kommer till avdelningen. Barnet omhändertages. Utredning påbörjas.”
Skrämselpropaganda de lux. Många blev rädda och många trodde det var en riktig pojke. Jag känner att jag måste väcka denna gamla artikel till liv igen för att den inte på något sätt ska bli sann.
Självklart ska alla äta glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter där alla näringsämnen finns med alltid. (Min Handmodell är kontrollerad av SLV, som var positivt överraskad om hur oerhört bra den var. Naturligtvis opponerade de sig över mängden fett, men inget annat)
Självklart ska ingen (förutom kanske de med svår epilepsi) äta en strikt kolhydratfri LCHF utan grönsaker. Näringsbrister är aldrig nyttigt.
Nej, du kan inte äta hur mycket kh som helst och bara kompensera med insulin om du är en etta. Du kan få diabetes typ 2 som alla andra. Många vuxna märker att de plötsligt blivit ”svårinställda”.
Nej, du ska inte äta noll kolhydrater då glukos inte är ett gift. Grönsaker ovan jord i massor ger hälsa. Även för en diabetiker.
MEN det finns en fara för en typ 1. Det är sant. Med LCHF håller du blodsockret i perfekt nivån och du behöver mindre insulin. Detta gör att OM du inte kollar dina ketoner kan du hamna för högt. Och det är farligt, till och med livshotande. Du kan hamna i ketoacidos.
En person med insulin har inte denna risk. De hamnar i ketos och sen är det stopp. Detta då insulinet är bromsen för ketonkropparna. Och kroppen självreglerar detta.
OM du har insulin.
Så en etta som äter LCHf bör även ha koll på sina ketoner. Kanske behövs lite insulin då och då för att hålla dessa i balans?
En etta på lågkolhydratkost kan ligga bra på blodsocker med ketonerna smiter iväg. Här är faran. Det betyder inte att kosten ska bort, utan att uppmärksamheten på ketonerna ska öka.
Förr var det alltid att blodsockret var högt och ketonerna höga – då de åt fettsnålt och kolhydratrikt. Och denna kunskap finns. Och tillståndet är farligt.
Det är viktigt att vi lär oss.
Insulin är inte ett gift. Det har massor med viktiga arbetsuppgifter förutom att hålla blodsocker och ketoner på rätt nivå. I min värld borde en typ 1 sträva efter samma mängd insulin per dag som en frisk LCHF:are.
Inte så lite som möjligt. Då missar man ju en massa andra mycket viktiga funktioner.
Ta inte bort bra kost.
Lär i ut stället hur man ska medicinera vid bra kost.
Och vad man ska vara observant på.
Tänk om det fanns balans i diskussionen. Vad mycket vi hade att lära av varandra då.
”Inte så lite som möjligt”…? Det beror väl på hur man tolkar den formuleringen. Ser man bara till blodsockret håller jag med dig. (även om jag är dåligt insatt I andra former av ketoacidos än den med högt blodsocker; förekommer sådant?) Men att ta så lite att man riskerar att dö av det, fast av andra orsaker – då tar man väl rimligen för lite. Alltså mindre än vad som är möjligt om man vill leva.
(ja, jag är definitionsnörd. Hur ska man kunna diskutera om man inte vet vad man menar med det man sager? Jag sager alltså inte emot dig; vill bara att alla är överens om ordens innebörd. Det blir så tjafsiga diskussioner annars)
Så lite som möjligt blir ofta ner mot 0-5 gram per dag. Även 10 gram per dag är svårt att få ihop med tanke på alla näringsämnen.
Tidigare fanns inte ketoacidos annat än med högt BS, för då fanns inte LCHF.
Nu kan du skapa dig höga nivåer ketonkroppar och normalt BS. Så ja den finns.