Ja, i en debatt hinner man inte säga många ord. Skulle vilja lyfta några saker till som jag tycker är viktiga.

Det första och viktigaste är att LCHF viktrminskning naturligtvis inte är samma som LCHF för barn. Precis som kalorikunskapen för bantning inte är samma som kalorikunskapen i tallriksmodellen för barn. Det säger ju sig själv. Tror den andra sidan vet detta men väljer att missuppfatta. Det är lite synd och gynnar inte debatten.

Nästa sak jag vill lyfta är alla som säger ”Jamen det är bara att äta mindre och träna mer” Fast… vad har det med barn att göra? Eller är det för att barn börjar bli tjocka som de säger så? Jag tror att de som använder detta uttryck är människor som mår bra på tallriksmodellen. Deras kroppar tål helt enkelt den kosten. MEN för alla som inte gör det. För alla som kämpar med vikt, har ont i magen, problem med värk mm För alla barn som är trötta, har ont i magen, svårt med koncentrationen, aggressivitet mm… Ja, för alla dessa kanske en annan kost kan vara intressant?

Vad är då LCHF för barn?

Ja, helt vanlig mat men vi tar bort alla sädesslag, vilket betyder all pasta, alla flingor och alla mackor. Vi tar bort socker och all färdigmat. Vi tar bort konstgjorde fetter som margarin. Vi lägger inte till något. Behåller bara naturlig mat. Är detta verkligen farligt? Kan man få brister av detta?

NEJ! Kosten blir natutlgt glutenfri, vilket är kanon. (Japp, Charlotte håller med. Ler varmt) . Kosten blir INTE fiberfri. Nötter innehåller fibrer. Grönsaker innehåller fibrer. Fiberhusk till våra pannkakor innehåller underbara fibrer. Fattas vi några vitaminer? Nej, vilka vitaminer finns i mackor som inte finns någon annanstans? Inga!! Fattas vi några mineraler? Nix, vilka mineraler finns i mackor som inte finns någon annanstans?

Så var är faran?

Svårt att variera? Jag har så svårt att förstå den frågan/påståendet. Varierar vi vår kost med pasta pch macka? Jag trodde det var tillbehören som vi varierar med 🙂

Massa fett? Jag blir så trött. Det går inte att äta massa fett om du inte blockerar mättanden med kolhydrater. Försök att äta smör med sked. Det är inte många matskedar innan du nästan mår illa. Smaksätt med kakao. Nja, det går inte mycket bättre. Det är bara mättande och beskt. Men tillsätt nu lite kolhydrater. Socker och havregryn. NU först kan du överäta. Det är denna mättnad och detta stopp UTAN kolhydrater som vi använder oss av. Vi blir snabbt nöjda. Vill inte ha mer och slutar äta. Det blir inte en massa fett för vår mättnad fungerar.

Så, vad är farligt?

Vi äter helt vanligt kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg. (Inte i överdrift utan faktiskt i samma mängd som Tallriksmodellen)
Vi äter grönsaker och barn även rotfrukter. (Om inte barnen fått åldersdiabetes)
Vi äter nötter.
Vi äter (om vi kan hantera) bär och barn sötar sina efterrätter med frukt. (Inte som mellanmål)
Vi äter bara naturliga fetter. Inte massor, men så vi blir mätta och nöjda.

Hur kan då en måltid för ett barn se ut?
Sesampanerade fiskpinnar med blomkålsmos.
Taco med köttfärs, ost, keso, creme fraiche, salsa, en massa grönsaker i olika former med ostnatchos.
Hamburgare med hemmagjord osötad ketchup och mandelbröd med sesamfrön.

Låter det skadligt? I min värld låter det helt fantastiskt nyttigt. Nyfiken på mer? Min bok LCHF för familjen är full av kunskap och recept för barn och tonåringar.