Ja, hur ska man tänka? Och vem är ”man”?

Mitt val av avgränsningar är evolutionär kost där jag har lagt till mejeriprodukter. Sen har jag lagt till en tanke att ät inget som inte var uppfunnet för 100 år sen. Det ger mig ganska så bra och enkla riktlinjer. Och jämför jag sen den inställningen till det historiska med kunskapen i näringsfyiologi så överensstämmer detta riktigt bra. (Förutom att mejeriprodukter kan ställa till det för en del)

Det är inställningen som styr min kunskap om ingredienserna. Så OM jag skulle baka så använder jag bara saker som ingår i naturlig föda eller som vi har använt i tusentals år. Jag väljer alltså bort sukrin och aspartam. Men tycker att nötmjöl och husk är ok. Vad tycker du är ok?  Vilka avgränsningar vill du göra?

Sen tittar vi på HUR vi åt och i vilka mängder. Vi åt mat, inte bakverk. Så vår grund bör vara mat och inte bakverk.

Njutning och livskvalité då? Ja, för alla som får alla sina önskade resultat med mat och bakverk är det bara att gratulera. Det är ju drömmen. Men många är frustrerade över att resultaten utebli OCH bakar. Det blir motsägelsefullt. ”Jamen nån gång måste jag väl få”  Ja, du får. Men du väljer samtidigt ofta bort dina önskade resultat. Allt du äter utöver maten brukar stoppa önskad viktnedgång och då ska ju inte välja bakverk istället för mat.

Varför? Jo, viktminskningsmat är fett och proteiner. Bakverk är fett och kolhydrater. Helt enkelt fel sammansättning för kroppen. ”Jamen, jag har ju ägg i”  Om du får dina önskade resultat MED bakverk så behåll dem. det är inte mig du ska diskutera med. Jag säger inte att de ska bort. Jag säger att många får inte resultat med dem och sen är de förvånade, frustrerade och ledsna. Jag svarar bara på varför resultaten uteblir för många.

Äter jag bakverk för njutning och livskvalité? Nej, för jag kan inte. Det blir så kortvarig livskavlité. Ler stort. Jag kan inte se det som livskvalité om den bara vara medan jag tuggar. För mig betyder det att jag dagen efter har ett enormt sug och att jag en månad senare märker att byxorna stramar lite. Och jag har därför valt att ha min njutning och livskvalité i annat än det som går att tugga. Det ger mig långvarig livskvalité. OM jag äter dessa godsaker så kan jag inte ha en trygg, stabil och avslappnad vikt och det vill jag.  Och njutning och livskvalité för mig är vänskap, kärlek, utveckling, studier, vandringar, resor, läsa bok och skratt.

Vad använder jag LCHF efterrätter till? Jo när jag bjuder på trerätters med gäster. (Och då låter jag min familj vakta mig dagen efter. Men några gånger per år klarar jag. Vad orkar du?)

Varför finns det godsaker i mina böcker? Jo, för att alla är inte som jag. Alla har inte mina mål och min kropp. Drömmen är ju att kunna äta smarrigheterna OCH må sitt allra bästa med en kropp man tycker om. Dessa personer ska ju inte straffas för att jag har en besvärlig kropp och knäpp hjärna 🙂 På samma sätt som de inte får tro att jag kan bara för att de kan.

Jag är inte emot godsakerna. Jag ser inget onyttigt i dem om de bygger på naturliga ingredienser.

Nu måste du känna efter? Var dra du din gräns för vad du vill äta? Vad har du för kropp? Ätbeteende? Önskat resultat? Och efter dessa svar kommer du bestämma om du vill/kan äta godsaker samt hur ofta dessa får plats i ditt liv för att du ska uppnå livskvalité.

Vad är rätt och vad är fel? Det finns egentligen bara ett fel. Det är att välja att äta på ett sätt som gör att du inte får de resultat du önskar och sen uppröras över detta. Allt annat är rätt. Du väljer vad ditt liv ska innehålla. ingen annan.

Vill du hitta en kostrådgivare nära dig? Nu finns en knapp i min högermarginal med Kostrådgivare!

Foto: Jenny Grimsgård