”Jamen ni äter så mycket proteiner”  Hm, gör vi det? Nja, vi har samma mängd proteiner som Tallriksmodellen och som GI. Vi äter ungefär det som kroppen behöver per dag. Inte mer och inte mindre.

Jodå, det finns säkert de som äter för mycket och de som äter för lite. Men så är det väl inom alla kostfilosofier. Inte äter alla likadant oavsett om de väljer mycket fett, lite fett, mycket kolhydrater eller lite kolhydrater.

Vi äter ca 1 gram proteiner per kilo kroppsvikt. (Alltså per önskad kilo kroppsvikt) Men i min uppfattning är vi MER snälla mot miljön för vi äter större delen av djuret. Vi äter ju fettet också. Jag blir lite ledsen när okunniga professorer och hemmasnickrade antiLCHFexperter säger att gänget inom LCHF äter skadliga mängder kött, eller att vi äter mer än andra och roffar åt oss när andra svälter. Jag skulle så gärna vilja fråga – ”Hur ser vår tallrik ut enligt dig?” Jag är helt säker på att beskrivningen av tallriken är långt ifrån verkligheten, att den okunniga uppfattning är helt fel. Och har vi fel grund från början, hur ska vi då få en balanserade diskussion?

Vi äter inte enorma biffar som simmar i en djup tallrik med smör.

En LCHF tallrik kan vara en bit lax, 1 dl romsås på crème fraiche, majonnäs, kaviar och lite kryddor. Till detta en stor sallad på grönsallad, små blomkålsbuketter, små broccolibuketter, paprika, gurka och en klick blomkålsmos med Cream cheese. Du blir mätt länge och slipper småätning. Fett gör dig mätt. Kroppen får allt den behöver. Allt från C vitamin, folsyra och livsnödvändiga fetter. Och detta ska vara onyttigt? Och att vräka i sig proteiner?

Kroppen har ett visst behov av proteiner. Kroppen har ett krav på 8 av aminosyrorna (byggnadsstenarna) i proteinerna. Vi äter dessa och i rätt mängd. Varken mer eller mindre. Jag upplever fokuseringen på LCHF och ”allt” proteinätande som ett ganska så stort missförstånd. Vi är ingen proteindiet.

Nyfiken på mer kunskap om balanserad kost? OM balanserad LCHFkost? I LCHF Husmanskost hittar du just helt vanlig husmanskost  och i LCHF för kvinnor en hel del fisk, skaldjur, fågel och matiga sallader.

Bild: Jenny Grimsgård