Att gå ner i vikt för en tjockis är oerhört mycket enklare än att gå upp vikt för en smalis. Så här behövs ännu mer kraft.

Att gå ner i vikt betyder ofta att du är pigg och känner dig full av energi. Att gå upp vikt innebär ofta en övermättad, ibland lite illamående och en trötthet.

Nu ska vi vända på kunskapen. Nu vill vi ha ett insulinpåslag. Men vi vill fortfarande inte äta saker som gör oss sjuka. LCHF är grunden.

* Välj bara rotfrukter och försök att inte fylla upp med ovanjord grönsaker.
* Ät gärna råris, quinoa och mandelpotatis. (1 dl till lunch och middag. Bra glutenfria naturliga kolhydrater.)
* Ät 3-5 frukter var dag utöver maten. (Naturliga kolhydrater och den typen som snabbast omvändlas till fett, fruktos)
* Ät 3 måltider plus 2 mellanmål.
*Ät gärna yoghurt med nötmüsli och ett glad färskpressad apelsinjuice till frukost.
* Välj kall mat framför varm mat. Kall mat mättar sämre och gör det enklare att överäta lite.
* Välj drickmat framför tuggmat. Vi har mycket sämre mättnad när vi dricker näring. Detta gör att smoothies i alla former är bra val. Söta med lite honung.
* Se till att du får lite kolhydrater med i vart mål. Mejeriprodukter är bra val. Där har du både fett och mjölksocker i samma produkt.

Bantningsbarer som Nutrilättbarer är bra ”gå upp i vikt mat”. Söta, mycket energi på liten yta och smakar mer som godis än som mat. Lätt att överäta. Fulla av vitaminer (och lite annat som vin egentligen inte vill ha, men allt behöver inte vara perfekt)

Fruktos: Ja, jag vet att flera redan har reagerat på både frukten, juicen och honungen. De innehåller ju fruktos. Japp, det är just därför jag har valt dem här. En naturlig sockerart i sin naturliga miljö. Allt är människokost. Och fruktosen är kanon vid viktökning. Fruktos minskar vår mättnad. Fruktos ombildas enkelt av kroppen till lagringsfett.

Men alla farligheter då? Ja, det finns en del forskning som visar på att fruktos inte är bra. Försämrad insulinkänslighet. Skador på levern. Förhöjda blodfettsvärden (utan att kroppen vill ha dem). MEN hur är forskningen gjord? Jo, med överdos av fri fruktos. Så ska den inte intas. Så fort vi överdoserar och/eller tar en sak ur sin naturliga miljö så blir det problem. Nästan undantagslöst! Men för alla som jagar vikt är fruktosen ett mycket dåligt val.

Vi har ätit frukt och honung i många 100-tals år. De har inte blivit giftiga idag. Bra viktökningsmat!

Sist men inte minst. Nu har vi skapat en möjlig viktökning i fett. Många underviktiga behöver även muskler.

Ta bort konditionsträning som löpning och cykling. (Konstigt nog brukar underviktiga älska denna form av träning) Lägg till all form av muskelbyggande träning – välkommen in på gymmet 🙂

Och för att kunna bygga muskler så är det viktigt att du äter fisk, fågel, kött och ägg. Stoppa gärna 2 råa ägg i var smoothie. (Tyvärr kan vi bara ta upp ca 50% av proteinerna i ägg när de är råa, men det blir bra i alla fall)

Hoppa över proteinpulver. (Japp, jag vet att jag har ändrat min uppfattning. Jag har fått mer kunskap om mjölkproteinerna vassle och kasein.)