Vem är sockerberoende? Ja, den frågan är både stor och omdiskuterad. Men låt oss göra en egen enkel och tydlig förklaring. Den som inte klarar av att äta det den har bestämt sig för utan faller för lockelser hela tiden igenom. Allt ifrån att köpa onyttigheter, äta upp allt i bilen för att sen gömma papperna till att hetsäta för att sen börja om på måndag. Allt från den personen som tackar nej till kakorna när gästerna är där för att sen äta upp allt som finns kvar när de äntligen har gått hem.

Till dig som bestämmer dig för en veckomeny men ändå väljer att göra undantag redan efter någon dag och sen ångra dig. Något triggar igång oss. Något är starkare än viljan. Något får oss att ge upp vår dröm och önskan och sen skäms vi för att vi inte kan.

Kolhydrater påverkar vårt belöningssystem, vårt kicksystem, vårt överlevnadssystem. Vissa mer, andra mindre. Detta system ska och är mycket starkare än din vilja. Ett system som du inte ska kunna styra över. I alla fall inte konsekvent under en längre tid.

Vissa kolhydrater påverkar mer än andra. Och vilka som påverkar är olika från person till person.

En ”tallriksmodellar” som äter lite av allt och inte har problem med vikten är inte kolhydratberoende. Maten eller godiset smakar gott men sen händer inte mycket mer. De äter, blir nöjda och slutar.

En ”tallriksmodellare” som hela tiden bantar eller håller igen har helt klart ett kolhydratberoende.

Varför överäta sig tjock av fri vilja för att sen ha nöjet av att få svälta ett tag?

Därför att signalsubstanserna i hjärnan exploderar av lycka och skickar ut underbara signaler… i alla fall i början. Sen blir hjärnan mer och mer girig och behöver mer och emr för att känna något. Tills en dag då det inte räcker längre och överdrift eller byte av drog måste till… (och ändå kommer inte den härliga kicken.)

Detta gör att när du tar bort eller minskar på drogen – sockret/kolhydraterna så får väldigt många kontroll över sitt ätande. Detta betyder att LCHF blir lösningen, lyckan och hellelulja!

Äntligen har jag fått kontroll över mina val. (Fast många måste igenom en tuff tid av abstinens. Huvudvärk, yrsel, ångest, trötthet, sorg, panik… Här ger många upp och säger: ”Du det där med LCHF var inget för min kropp. Jag mår inte bra av detta”.

Ungefär som att en rökare säger när han/hon precis har slutat :Nä du, det där med att vara rökfri är inget för mig vettu. Vi är alla olika. min kropp behöver en cigarett. Den sa ifrån direkt när jag slutade. Både med huvudvärk och yrsel. Alla metoder passar inte alla ”

Ttyvärr fungerar LCHF inte för vissa i alla fall. Enkelt. Det räcker helt enkelt inte till plus att LCHF innehåller en hel del beroendefällor. Vi är unika med en unik balans i vår hjärna. Vissa har en större talang för att bli beroende, för vissa krävs oerhört lite för att instinkterna ska ta över och för vissa är bara tanken en trigger.

Vad i LCHF kan då vara fällor?
Nummer ett brukar vara nötterna. De har på väldigt många en triggande effekt. Antingen tappar du greppet direkt ellerr så skapar det ett ökat sug så att du väljer ett undantag någon dag senare. Brukar vara en fördröjd effekt. Du orkar nämligen hålla emot ett tag…

Nummer två är alla mejeriprodukter. Både mjölksockret och kaseinet skapar problem. Även vasslet kan gör det.

Fröbröd, mackor och LCHF bakverk är ofta katastrof då de triggar minnet.

Nummer tre kan vara koffeinet i kaffet. Ett beroende triggar ofta ett annat.

Vin är en farlig fälla. Många sockerberoende som nu kan hantera kolhydraterna har börjat dricka mer än tidigare. Stor varningsklocka!

Nummer fyra är vissa grönsaker och rotfrukter. Det är vanligt att trigga på röd paprika, körsbärstomater, ibland även vanliga tomater. Det är vanligt att trigga på vitkål tillsammans med mejeri (Cole slaw och även gratänger). Bär och frukt är ofta helt omöjligt utan ett kraftfullt sug.

Tillägg: Hej hopp. Jag glömmer ju nästan den viktigaste. Chokladen. Och nu pratar jag inte om sockret i chokladen utan ämnena i kakao. Vilket gör att även 80% och 90% skapar stora problem. Och sen komemr nästa sak. Du VET att du är beroende om du väljer ett alternativ som inte längre är gott bara för att få äta produkten 🙂

Och ibland är beroendet så stort att du behöver hjälp. Det räcker inte för alla med att byta meny. Be om hjälp!

Har du fler fällor att dela med dig med?