LCHF blir vad du gör det till. LCHF är en grund, det är naturlig kost för att må sitt allra bästa. Men precis som vi är olika i mycket så skiljer sig också den optimala kosten och valen för att just du ska må ditt allra bästa.

Alla har inte medium i tröja och storlek 39 i skor. Alla har inte samma slipning på glasögonen, vissa har inte ens glasögon och på samma sätt skiljer sig kosten lite åt. Därmot bör skorna sitta på fötterna och glasögonen på näsan. Vi bör äta kost som är anpassad för människan. Naturlig kost. Det är inte samma sak som kost från naturen.

Väljer du LCHF för viktminskning så bör dina val vara ganska så strikta. Få kan gå ner i vikt med eftterrätter och grädde med bär.

Väljer du LCHF för magen kan vissa behöva minska lite på mejerivarorna, i alla fall de med laktos, och öka lite på de mjuka fibrerna såsom fiberhusk och linfrön.

Väljer du LCHF för träning kan lite extra nötter, rotfrukter och bär underlätta för att skapa snabbhet och för att orka fler pass var vecka.

Väljer du LCHF för hälsan får godsakerna ofta lite mer plats. Mandelfrallorna, fröbröd och LCHF-efterrätterna.

Väljer du LCHF för värk bör du prioritera fisk och skaldjur framför rött kött. Kanske lägga till lite överkurs såsom gurkmeja och nyponpuler.

Väljer du LCHF för familjen med friska och lekfulla barn så finns det ofta plats för både fredagsmys och lördagsgodis. Men med lite kunskap. Omega 6-fulla solrosolje-chips, härdat-fett-glass och sockersötsliskig läsk kanske inte är det optimala valet. Men varför ska friska smala barn äta LCHF? Jo, för att förbli friska och smala. Men det är naturligtvis inte LCHF för viktminskning som de ska välja. De väljer naturlig kost med naturliga godsaker.

Svårt att få till mellanmål? Picknick? Fredagsmys? Lördagsgodis? Barnkalaset? Du hittar en massa lösningar i LCHF för familjen.

Bild: Jenny Grimsgård