OBS! Jag är ingen läkare.

Jag ger inga råd gällande din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Det första jag vill lyfta är att kronisk betyder ”längre än 12 veckor”. Att sjukvården ofta betraktar kroniska som livslånga är för att de är experter på akuta (vilket är motsatsen och anledningen till att ordet kronisk finns). Sjukvården har inte fokus på kroniska sjukdomar och bidrar ofta till att de blir livslånga då de vill döva symtomen med akutmedicin.

Jag äger inte facit och jag hävdar inte att jag har rätt. Men jag tror jag är inne på en rimlig väg som kommer att skapa lindring och kanske till och med hälsa.

Vad hade jag gjort om jag fick ME?

Kort sammanfattning:
Inflammation visar sig som brist på D.
Med D som tillskott döljs bara inflammationen.
ME är en inflammation – så vid ME bör man uppvisa lågt D.
 
1 Jag hade valt bort alla tillskott förutom:
Frystorkad lever i kapslar, nypontillskott och torskleverolja.
Lagt till magnesiumglyccinat, kollagen och omega 3.
 
2 Sen bara artegen kost. Animaliska proteiner och grönsaker tillsammans med naturligt fett och supersalt.
3 Jag hade använt ACT om & när jag orkar. Gjort något litet var dag som är viktigt och värdefullt för mig, eller som för mig mot viktigt och värdefullt. Myrsteg!

4 Och viktigast av allt, andningsminuten var dag, flera gånger.

5 Och för att ”vinna” över påfrestningar som kroppen uppenbarligen inte orkar med hade jag ätit en örtkur för virus, bakterier och parasiter. Japp, såsom häxorna rekommenderade för några hundra år sen.

Orsak till ME/cfs

Här tror jag vi gör fel nummer ett. Det finns troligtvis ingen ensam orsak utan en sammanlagd överbelastning av kroppens system. Vi är ”förgiftade” och har skapat oss inflammation och ett överbelastat nervsystem. Vårt immunsystem fungerar inte som det ska vilket gör att det ofta är ett virus som utlöser ME. Av någon anledning så producerar vår mitokondrier inte tillräckligt med ALP (energi) och troligtvis så läcker hjärn-blodbarriären in ämnen i hjärnan som inte ska vara där. (Hänger ihop med hur mycket tarmen läcker.)

Inflammation är ett faktum. Vilket ofta visar sig i brist på vitamin D. Du har inte inflammation på grund av bristen. Du har bristen på grund av inflammation. Tillskott döljer bara grundorsaken och du blir då aldrig frisk.

På detta kommer nu ”hot” utifrån som mögel, tungmetaller, strålning, vaccin, stress & oro, macka (gluten) & mjölk (A1 kasein och IGF1), socker, tillsatser, besprutning, hudvårdskemikalier skadar oss och till slut så orkar inte vår kroppar mer.
 
Sen är bägaren full. Överfull och för många är ME/cfs nu ett faktum.
 
Och industrin gör allt för att ”godkänna” och ”frikänna sin del medan vi går sönder och får livet förstört!

Allas max är olika och allas ”sammansättning av belastningar” är olika. Det gör att en gemensam beskrivning blir rörig och otydlig.

Överbelastning av allt

Jag lutar åt en överbelastning av vårt nervsystem och immunsystem. Det finns forskare som visat att immunsystemet inte fungerar som det ska, det är alltså mer än överbelastat. Och kroppens naturliga försvar är då inflammation.

Orsaken (sammansättningen) till överbelastningen skiljer sig åt. Men det finns oftast en utlösande faktor. Denna faktor är inte anledningen utan bara droppen som fick bägaren att rinna över och som jag nämnde innan så är ett virus ganska ofta ”boven”.

Vi behöver alltså ta hand om immunsystemet, inflammation, tarmen, påfrestningar av alla sorter, mitokondrierna (som bygger din energi) och lever. På samma gång – när det knappt finns någon energi kvar.

Vad är din bägare full av? Vilken blandning har du? Vad fick din bägare att rinna över?

Dåligt samvetet, oro, stress, duktig flicka, bror duktig & vara till lags?
Inflammationer?
Trött lever på grund av inflammation?
Bortopererade halsmandlar? Öronbarn?
Infektioner som bakterie, virus, svamp?
Tungmetaller såsom kvicksilver (vaccin, amalgam), arsenik (ris), bly (smycken), aluminium (deo, vaccin)
Mögel i ditt hus? På arbetet? I maten såsom E330?
Borrelia?
Epstein Barr?
Candida?
Brister ex jod? Koppar? Selen?Vaccin ev. då på grund av kvicksilver, aluminium
Tandkräm med fluor? Vatten med fluor och klor?
Tillsatser i mat?
Hudvårdsprodukter och schampo med kemikalier?

Kroppen reagerar inte inifrån. Din kropp och hjärna reagerar på alla signaler den får = din miljö, dina tankar och känslor om dig och din miljö samt stimulans från utsidan.

Symtom

Vad är ME/cfs? Ja eftersom alla kroppar är olika och det inte är en sjukdom i sig utan ett överbelastat system kommer allas kroppar reagera lite olika. Både beroende på vilken blandning du har/är? Och vad som först går sönder på just dig? Vissa har ME främst i kroppen och musklerna med total muskeltrötthet, andra främst i hjärnan med total hjärntrötthet och några har både dessa delar.

Men vanligt är (i olika kombinationer):

Orkeslöshet eller total orkeslöshet

Diffus värk eller värk på ett bestämt ställe – som ibland vandrar
Feber eller inte

Feber efter minsta lilla ansträngning

Total utslagning efter belastning, även kul saker

Återkommande eller ständiga inflammationer

Suddig syn, dimsyn, svårt att koncentrera ögonen

Mjölksyra i hög dos av liten ansträngning

Ömhet i huden

Frusenhet eller för varm

Glömska och förvirring

Muskelsvaghet och/eller dålig balans

Yrsel

Ljus och/eller ljudkänslig

Från håglöshet till apati

Svårigheter med information, känslor, kommunikation

Sömnproblem

”En utmattning/brist på energi så stor att man vill gråta av att behöva klia sig på näsan.”

”Förvirringen över att bli sämre av att göra roliga saker, över att kroppen inte lyder, över att hjärnan inte förstår de enklaste saker, över att reaktioner och bakslag kommer fördröjt så man inte fattar vad som fick en att ”tippa över”.”

Ständig influensakänsla men ofta utan feber

Blandat med tillfällen som fungerar, då man mår bra och nästa som vanligt för att några timmar senare falla ner i avgrunden igen.

Sammanhang

Ovan symtom är även kopplade till nedan idag vanliga diagnoser som är reaktioner på överbelastning av kroppens alla system. Det gäller att se skillnaden. Är det överbelastning eller läcker främmande ämnen in i hjärnan alternativ mitokondrierna gör inte sitt jobb samtidigt som immunsystemet är ”trasigt”?

Jag är av uppfattningen att allt nedan är samma sak, bara olika fysiska responser från kroppen på överbelastning. Alla går sönder i olika ordning och på olika ställen. Men alla går sönder av överbelastning. Vi har överbelastat vår hjärna och vårt nervsystem för mycket och för länge. Däremot är ME inte samma sak och  tusen gånger förvärrat då mitokondrierna nu inte bygger energi och det verkar som att skadliga molekyler kan läcka in i hjärnan och kommer inte läka med trygghet och vila.

Många med ME/cfs har dock ofta även nedan diagnoser och många med nedan diagnoser har flera stycken samtidigt. Vi har inte blivit multisjuka, Vi har bara olika sätt att gå sönder på från överbelastning. Överbelastningen kan vara på vårt nervsystem, på vårt immunsystem eller på båda samtidigt, Nedan lista är troligtvis överbelastning av nervsystemet:

Hypothyreos 1 och/eller 2
Fibromyalgi
Utmattade binjurar med kortisonbrist som följd
Utbrändhet
IBS
Kroniskt trötthetssyndrom (kan även vara överbelastat immunsystem)
Hormonella problem, PCOS (kvinnor)
Låggradig inflammation

Vad finns att göra?

Massa, som tur är. Men tyvärr ska du orka när du är som tröttast. För sjukvården kan inte överbelastningsskador av våra system. De kan inte funktionella störningar. De kan sjukdomar.

Inget i din kropp är sjukt, men mycket i din kropp fungerar inte. Det gör dig sjuk, men du har inte fått någon sjukdom. Du kan bli frisk igen. Nej, jag sa inte att det är lätt och jag sa inte att du inte har försökt ”allt”.  Men förhoppningsvis finns det lite till av ”allt” <3

Nu är det viktigt att veta vad som finns i din bägare. Vad ska lösas i din kropp för att ta bort överbelastningen? Och hur vi kan stötta immunsystemet och laga hjärn-blodbarriären.

Nummer ett – det går ALDRIG att uppnå vila med inre stress eller en känsla av att inte duga. Så länge en känsla av oro eller rädsla finns fortgår överbelastningen. Oro ökar adrenalin, som minskar leverns möjlighet till rening. Detta i sin tur ökar inflammationer som också minskar leverns förmåga till rening. Så oron måste mildras eller hest bort.

#1

Meditation, mindfullness, kontemplation, naturen, andningsminuten, sova, vila, kraniosakralterapi, hypnos, healing, självhypnos, stresshantering, psykoterapi, ACT och KBT. Och nej, detta har inget med själva ME i sig att göra. Det är absolut ingen ”bara stress” eller ”hittepå”-sjukdom. Men de flesta med ME är tyvärr duktiga, engagerade, högpresterande, aktiva, kreativa kvinnor. Och att gå från topp till botten skapar hos många ett negativt självprat. Många har/har haft också svårt att säga nej och att kräva vila och återhämtning.

Och negativt självprat och inre krav och oro ökar på adrenalinet som skapar ytterliga påfrestningar i form av inflammation och trött lever.

#2– med inflammation kommer din kropp aldrig få vila. Så vad skapa inflammation i din kropp? Och här är ett mastodont detektivarbete tyvärr.

Ta i alla fall bort mat som skapar inflammation såsom mjöl, gluten, socker och överdos av omega 6. Lägg på antihistaminer såsom magnesiumbisglycinat, vitamin C och massa gröna grönsaker

Plus: Tillskott av omega 3
Lever och inälvsmat, eller kapslar
Torskleverolja

Örtkurer?

Sen är det viktigt att leta efter gifter som påverkar dig

– tungmetaller? Stör amalgamet dig?

– blev du sjuk av vaccin? Ja då har du troligtvis en tungmetallförgiftning i kroppen

– bakterier?

– parasiter?

– Infektion?

– mögel?

– kemikalier i hudvårdsprodukter?

Då kommer vi till nästa viktiga del – tarmen!

#3 Din tarm är garanterat trasig vilket bygger på ditt problem hela tiden genom att släppa in främmande ämnen i din blodbana samt ökar inflammationerna. Och en trasig läckande tarm är i forskningen kopplad till läckande hjärn-blodbarriär, vilket är katastrof för oss.

Så fokus på att läka din tarm.
LATHUND TARM
GAPS?
Probiotika (Följ länken)

Men för att allt ska fungera så måste din lever fungera. Så nummer 4 blir:

#4 Levern

Se Lathund för levern

#5 Kontrollera så du inte har brist på B12. Kanske behöver du B12-sprutor?

Och tyvärr bör nog det mesta av detta göras på en och samma gång. Varför? Jo för att du sitter fast i moment 22. Det ena triggar det andra som gör att det tredje inte fungerar vilket betyder att det femte ökar det första problemet…

Så du vill bryta på så många ställen på samma gång som det går, som du orkar och som du har råd med.

#6 Lägg fokus på inflammation.  

#7 Jag hade även lagt fokus på mitokondrierna och sneglat på kosten för MS – LATHUND MS 

Varför? Jo för den kosten har fokus på just att ge mitokondrierna vad de behöver för att orka jobba i motvind<3

#8 Funderar på om ALP-kosten kan vara en del. Oavsett ska kosten i alla fall definitivt vara mejerifri, sojafri och glutenfri.

Undvik:

Undvik att träna! Din kropp är överbelastad med pågående inflammation. Gör inget du inte skulle gjort om du hade feber och influensa!

Undvik kemikalier i dina hudvårdsprodukter:

https://www.annahallen.se/vita-listan-med-bra-produkter

https://www.annahallen.se/svarta-listan

Undvik värstingarna i tillskott:

https://www.annahallen.se/lathund-for-tillskott

Vad visar tester hos sjukvården?

Ibland inget
Ibland något förhöjd sänka (låggradig inflammation)
Ibland påverkat kortisol (kan vara både högt och lågt)
Ibland mätbart i TSH, T3 och T4
Ibland feber

Men oftast inget de kan ta på.

Är det mycket? Ja tyvärr. Men det går. Lovar.