Vad menar jag med låginsulinkost?

När du äter grönsaker och rotfrukter, låt oss säga 15 gram kolhydrater, så går det långsamt ut i kroppen. Kroppen hinner med tack vare struktur och fibrer.
 
De kolhydraterna som långsamt når blodet såsom glukos möter nu en liten mängd insulin. Underbart. insulin är nämligen jätteviktigt för så många andra funktioner. Blodsockret blir aldrig högt, skadar inte och insulinet är normalt och skadar inte.
 
Och som chefshormon så balanserar det alla andra hormoner. Ex leptin och T3.
 
Äter vi 15 gr kh i en kaka så går det snabbt, kroppen hinner inte med. Blodsockret stiger och kroppen överdoserar med insulin. Detta skadar på många sätt.
 
Tyvärr är det många som tror att 1 kh och 1 kh är samma sak. Men det är enorm skillnad på kvalité.
 
Blir vi sen kolhydraträdda och försöker gå ner på nästan noll så skapar vi först hälsa. Som en kur. Vi minskar i kilo, vi lär kroppen att fettförbränna och vi inskar eller till och med läker insulinresistens.
 
Men tror vi sen att det är nyttigt med för lite insulin, låginsulinkost. Vi äter nästan inga kolhydrater. Ja, då kommer långsiktigt nya problem. Vi har skapat oss obalans åt andra hållet.
 
Först var det smart att överdriva med låginsulinkost ör att skapa balans igen. Men sen tippar det åt fel håll. Detta ser man nästan överallt på nätet nu. Man provar att överkompensera och mår strålande och tror att det är en långsiktig lösning för man saknar kunskap i balanser och biokemi.
 
Väljer du nu låginsulinkost under många år så kommer leptinet att sjunka. Nu tror kroppen att du väger 43 kilo och ingenting fungerar. Du har fastnat i bantningsfällan och skapat en envis och omöjlig kropp. (Detta är en av sakerna jag balanserar med ACT ALP)
 
Har du sen lågt leptin under långa tid så skapar du dig låg nivå av sköldkörtelhormonet T3. Nu tror du att du har fått problem med sköldkörteln. Du har säkert hört hundratals i detta gäng som berättar att de mår bättre om de äter litre mer kolhydrater… De har helt rätt. (Detta är en av anledningarna till att så många måste sänka sin medicin med ACT ALP. Plus ACT-delen i konceptet naturligtvis.)
 
Kroppen behöver balans.
Hat vi tippat över åt en sida så kan överdrift vara hälsosamt för att tippa tillbaka – men att behålla den nya överdriften som livsstil blir en feltanke de lux.
 
En feltanke som finns överallt på nätet just nu – i alla varianter.
 
Kroppen är tråkig, långsamt och älskar lagom & balans.
Bara våra hjärnor som hela tiden vill ha qvick fix och ytterligheter. Tyvärr.