Jag hävdar inte att jag kan allt, absolut inte. Men lite som vår föreläsare i Farmakologi sa i en föreläsning ”Om man kan beta 1 och beta 2-receptorernas funktion är det ju inte svårt att lista ut biverkningarna”

När du kan biokemin och fysiologin så är vissa samband glasklara. Jag kan väldigt mycket av biokemin och fysiologin. På universitetsnivå.

Det betyder att vissa tips och råd inte har en chans att fungera i kroppen om du tittar på hur biokemin fungerar. Det betyder även att vissa tips och råd är mycket troliga till att fungerar. Fast då kommer nästa fråga, är det marginellt eller betydande? Det är enkelt att utesluta felkunskap. Betydligt svårare att alltid hävda att något fungerar. Men oftast går det. Du häller rödvin på en vit klänning och hävdar att inget händer. Jag kommer hävda att du har fel.

Du häller rödvin på en vit klänning. Jag kommer bestämt hävda att det blir en fläck baserat på kunskap och erfarenhet.

I kroppen är det alltid minst tio olika hormoner och enzymer som starkt påverkar en process. Det betyder att olika delar kan prata starkare i en kropp än i en annan. Det är här ordet ”alltid” fungerar ställer till det.

Du äter en bulle. Vad händer?

Någon svara ”ont i magen”, en annan svarar ”inget, det är gott och sen klart”, en tredje svarar ”den triggar mitt beroende och jag äter upp alla 20 bullarna”. Vem har rätt? Men alla svar kan beskrivas med biokemin. Den första reagerar på gluten, den andra svarar korrekt på insulin och den tredje retar accumbenkärnan med dopamin. Hade någon svarat ”blommorna vissnar i min lägenhet” så hade jag svarat att det är inte rimligt och till och med fel.

Fåniga exempel? Nej, med en djup kunskap så blir det så här tydligt.

Lite som om jag tittar ner på en bilmotor. Jag ser ingenting annat än en ”motor” och kan dra helt felaktiga slutsater. Men om en bilmekaniker tittar ner på samma motor kommer han/hon direkt kunna se om en slang är lös, en behållare är tom och kanske till och med hästkrafter. Och om jag kommer med lite tips och råd till mekanikerna kommer han/hon direkt kunna berätta om rådet är vettigt eller uppåt väggarna.

Finns det forskning på det? Fråga mekanikern. Han han/hon forskning på vad som ska repareras och hur? Eller är det grundkunskap, kompetens och erfarenhet?