Att be en läkare om kostråd är som att be din frisör reparera din bil. Du behöver en massa tur att han eller hon har läst in den kunskapen av ren nyfikenhet på sin fritid.

Vad kan läkare om kosten? Hur många timmar läser de kost på sin utbildning? Det sägs att det är mellan 9-16 timmar…

Sebastian Rushworth tog sin läkarexamen januari 2020. Kostkunskapen han fick i alla sina universitetspoäng var en powerpointbild där hälften av råden inte har vetenskaplig grund.

Han visste detta och reagerade. Men hur många läkare går på detta? Hur många läkare TROR att det som sägs på deras utbildning har vetenskapligt stöd och bara köper allt rakt av?

Skrämmande.

”Detta är en bibel” och sen en PP-bild full av tro, tyckande och fel.

– Ät mer frukt & grönt (ja, den gillar vi men med fokus på grönt)

– Ät mer fisk (underbart så länge det inte är odlad lax)

– Ät mer fullkorn (NEJ NEJ NEJ! Hårda rivande lektin och fytinsyrefulla fibrer? Nej! Och de serveras ofta i form av en macka med massa vetemjöl och gluten. Bästa sättet att skapa låggradig inflammation och näringsbrister.)

– Ät mindre socker (bra där ❤)

– Ät mindre mättat fett (Driver de med oss? Nu får universitetsutbildningen skärpa sig. Lever de kvar i 70-talet med lögnen från Ancel Keys? *viskar* Kolla in WHI 2006…)

– Ät mindre salt (skratta eller gråta? Detta är ju pinsamt. Men byt ut det raffinerade tvättade en-mineralsaltet, NaCl, till ett blandsalt, supersaltet är ett bra val.)

– Ät magra mejeriprodukter (jag skulle vilja se EN enda studie som bevisar detta. OM vi ska äta mejerier så ska det vara full-feta, enligt forskningen. sen önskar jag att vi minskar ner dessa då forskningen visar att proteinet A1 Kasein inte är hälsosamt…)

– Ät mindre kött (varför? På vilken grund? Sen kan jag hålla med om att våra biffar blivit lite överiver stora och vi kanske ska äta generellt lite mindre måltider. Men det är en annan fråga.

Allt du lär dig på universitetet är inte sant. Vissa delar är rena lögner utan vetenskapligt underlag. Ändå gills denna kunskap för den har ”poäng” och de som säger dessa felaktigheter har fina titlar som inte ska ifrågasättas.