(Detta gäller alla NPF, alltså även autism, ADD, Tourett mm)

Jag måste börja med att säga att ett steg är bättre än inget. Jag vet att det finns barn som knappt äter något, jag vet att det finns föräldrar som inte sovit en hel natt på många många år. Se till det du orkar genomföra. Ha aldrig dåligt samvete för det som det inte finns kraft för. Du kan aldrig göra mer än ditt bästa. Och det duger! Ett steg in taget. Även myrsteg leder framåt.

Glutenfri och sockerfri kost är grunden. Och redan här mår de allra flesta oerhört mycket bättre. Mjöl och sockertopparna är nu borta. Många (kanske alla) med ADHD (jag sammanfattar alla under ADHD för att göra texten mer lättläst) har problem med sina blodsockerkontrollerande hormoner.

Kolhydraterna ger högre och snabbare toppar – ofta hyperaktivitet, oro, energi, stressig koncentration, toppad.

Kolhydraterna ger sen djupare och tuffare dalar – hyperaktivitet på grund av adrenalinet, aggresivitet, irritation, sämre koncentration.

Med lågkolhydratkost fri från gluten och socker planar detta ut på ett mycket behagligt vis.

Varför vill vi med ADHD alltid äta kolhydrater? Vi är oftast väldigt inriktade på mackor, pasta, kakor, godis, chips, potatis mm. Jo, en viktig del av ADHD är obalansen av signalsubstanserna serotonin och dopamin. Vi är oroliga, fattas kickar, övertrötta mm. Kolhydraterna fungerar som en otroligt bra självmedicinering. Kortsiktigt men fungerande. Tyvärr!

De fungerar kortsiktigt och skapar många stora problem långsiktigt.

Så där har vi en underbar grund!

Sen kommer överkursen.
* Gluten ombildas i kroppen till en form av morfin. Gluten måste bort till 100%! Antikkroppar mot gluten går att mäta upp 6 månader efter en liiiiten kaka.

* Mjölkproteinet kasein ombildas till en annat form av morfin – kasomorfin. Detta stör vår empati, möjligheten för oss att binda kontakt, möjligheten till uppfostran. Så om detta är ett problem ta bort kaseinet helt! Japp, det betyder mjölk, yoghurt och ost.

* Glutamat och aspartam stör nivåerna av dopamin. Dessa ska helst bort!

* Azofärgerna kan skapa ADHD-liknande beteenden och förstärka för de som har ADHD.

Lägg till:
* Magnesium och zink som tillskott. (Aldrig magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid. Välj Magnesium(bis)glycinat.)
* Omega 3 som tillskott i dubbel dos – kanske trippel dos (måste innehålla EPA och DHA)

Här passa jag på att göra reklam för min  bok.  I boken finns en hel del mejerifria recept på mat som barn och tonåringar gillar! Du hittar recept som innehåller magnesium och zink (nötter) och du hittar recept med fisk som presenteras på barnvis. Fiskpinnar, fiskhamburgare, sesampanerade fiskbullar mm.

Du hittar också en massa ”varför”. Och så har jag lagt in en hel del lösningar, förslag, möjligheter och nya infallsvinklar på en massa andra delar av livet också!

Och är du intresserad av att lära dig mer: ENERGIBARN 2.0 – unikt kreativa hjärnor och myror i brallan… Mitt hjärteprojekt.