Stress och enkel stresshantering. En snabb och kortfattad sammanfattning om ett gigantiskt ämne 🙂

När du stressar är det mest kortisolet som ställer till det. Bästa sättet att mekaniska ta bort kolrtisolet är att träna. Fungerar snabbt och effektivt och du slipper att få alla negativa konsekvenser som långvarig stress till slut orsakar.

Vid stress kommer oftast en ångestkänsla. Jag hinner inte = jag duger inte! Eller att stressen i själv faktiskt kommer av ångesten. Jag duger inte = stress. Denna känsla kan mildras med endorfiner. Endorfiner är kroppens eget morfin. Alltså smärtstillande. Både för fysisk smärta och psykisk smärta (ex ångest) Endorfiner släpper kroppen ut vid träning och tillfällig snabb smärta (spikmatta). Så än en gång är träning bra.

Endorfiner har används för att vi inte ska ge oss för smärtan när vi behöver fly eller slåss. Tex om du blir anfallen av den sabeltandade tigern och får din hand uppäten. Det är då viktigt att du inte upplever smärtan för då kommer du att tappa ditt försvar och dö. Däremot kommer smärtan tillbaka när tigern är borta….

Så själva stressen behandlas inte med endorfiner, men känslan av att inte duga (ångesten) mildras en hel del. Vilket i sin tur minskar påslaget av kortisol.

Och både kortisol och endorfiner påverkas av träningen på bästa sätt.

SEN är det viktigt att ta hand om själva problemet. Jag pratar ju nu bara om symptombehandling. Arbeta med VAR stressen kommer ifrån och försök att minska själva stress-orsaken.