Komplikationer till gastric bypass (GBP)

”Operativa komplikationer
Trokarskador: skador på närliggande organ t ex mjälte, tarm, portaven, urinblåsa mm”

Vissa skadar även den så oerhört viktiga vagusnerven.

På fullasta allvar – missar de så med kniven?

”Felkontruktion: t ex kopplar ihop så att peristaltiken går åt fel håll.”

På fullaste allvar, finns det någon kirurg som kopplar på bakåfram? Och denna person, i det tillståndet, är utrustad med kniv?

Tidiga komplikationer:
Blödning (oroar mig inte, går oftast att fixa)
Infektion (oroar mig inte, går oftast att fixa)
Tarmvred  (oroar mig inte, går oftast att fixa)

Enligt statistiken är det bara några som dör vart år…

”Hjärta- o kärl-komplikationer:
Hjärtinfarkt
Hjärtsvikt
Arrytmi
Stroke”

Oroar mig inte så mycket. För er som går i taket när jag skriver så, jag hoppas att ni läser min ironi (eftersom ni vet var jag står i ämnet). Anledningen att jag väljer att vara så cynisk är för att dessa komplikationer är de som det faktiskt informeras om. Och som sjukvården är duktiga på.

Dessa är de som patienten godkänner innan op. Det är ok för ”det hände inte mig” och det är så få. Men, det viktiga, dessa finns i informationen.

Det kommer mer…

”Lungkomplikationer:
Lungkollaps & lungödem
Njursvikt (akut)
Leversvikt”

Och sen en massa jag inte förstår (Men som jag hoppas att alla ni som gjort RYGB förstår.) För visst har ni fått all denna infon?:

”Sena komplikationer
RYGB (Roux-en-Y gastric bypass);
Gastrointestinala:
Distorsion av kvarvarande ficka t ex pga paralytisk ileus mekanisk obstruction postop
Anastomosstenos
Marginalulcus
Esofagit
Gastroesofagal reflux interna hernier
Ileus”

Men nu kommer det som verkligen oroar mig:

”neurologiska komplikationer pga B1 och B12-brist t ex Wernicke och permanent perifer polyneuropati”

Neurologiska komplikationer!! Skador i hjärnan. Obalanser i hjärnan!

Depressioner utan orsak. Meningslöshet. Håglöshet. En trötthet utan slut. Att vakna till ”ett svart hål” och inga mediciner hjälper.

Och att de finns dietister som tror att vitaminpiller räcker för att kompensera.

Vidare:

”intolerans mot fett och snabba kolhydrater med dumping som följd; tidig och sen metabola o nutritionella derangeringar (brist på; B1, B12, folat, D- vitamin, calcium, järn, Zn, protein)”

Hur har de tänkt att kompensera proteinbrist? Varför blir det proteinbrist? Visst ja, de har ju passerat magsäcken och den så oerhört viktiga saltsyran.

Och gällande vitaminerna och mineralerna. Har de verkligen kunskapen att kompensera dessa eftersom de i sin tur sitter ihop med varandra och påverkar varandra och balansera varandra och hämmar varandra.

Vilken dietist och vilken läkare kan detta? Och vad händer i kroppen om detta mycket viktiga system ständigt är obalanserat?

Tyvärr är det sorgligt många som vet svaret. En trötthet som aldrig tar slut, en håglöshet som känns som utbrändhet där inget är roligt längre, depression och försämrad koncentration. Några har även känselbortfall i fingrar och tår.

Och som slutkläm:

”osteoporos”

Fast det är senare.

Jodå, det kommer lite mer:

– kräkningar o illamående (en kvinna berättade gråtandes att hon kräktes 5-10 gånger var dag och var nu så slutkörd att hon är sjukskriven sen 2 år tillbaka, fast det var nog sleeve)

– ”uppblåst buk”

– ändrade avföringsvanor som diarré, obstipation, illaluktande avföring och besvärande gasbildning (ni med IBS vet hur detta kan förstöra livskvalitén totalt. Att inte våga gå bort för bajsar du så stinker det ut till middagsbordet. Att inte våga gå på promenad för risken att bajsa i byxorna.)

– ”korta tarmens syndroms”

Hm, vad är det? Jo ännu en katastrof. Jag hoppas att alla opererade verkligen har fått denna infon. För er andra. Här kommer den:

Diarré – vilket betyder näringsbrister, mineralbrister och svårt med vätskenivåerna
Uttorkning – vilket betyder katastrof för kroppens alla funktioner.
Viktförlust – vilket tyvärr uppfattas som en bonus. Tills man märker att den inte går att stoppa..
Malnutrition – betyder närinsbrister, vilket gör att kroppens funktioner som till exempel glädje inte fungerar längre.
Buksmärta – tänka att leva med magont i resten av sitt liv. Var dag.
Kramper
Uttröttning och svaghet – var dag… fast läkaren vill gärna kalla detta depression som inte har med op att göra, eller utbrändhet.

Närinsbristerna i sin tur kan leda till – blodbrist, hyperkeratosisen (en hudsjukdom om jag inte har helt fel för mig med röda utslag och blåsor), spasmer, bensmärtor, tjockt & klumpigt blod samt ökad risk av matallergier och/eller matöverkänslighet.

Att med redan näringsbrsiter även få matallergier… ja nu har vi problem.

Det kommer mer:

”anorexia nervosa – bulimia”
”psykos”

”alkoholmissbruk” (Ja, kan man inte självmedicinera på mat längre så kommer hjärna be om samma drog men på mindre yta) Inte allt för ovanligt tyvärr.

”oförmåga att gå ner i vikt samt viktuppgång” (Sorg! Och sen ger man patient skulden för att de kunde inte ens fixa det här. Fräckt, orättvist och sorgligt!)

”allergiska reaktioner mot läkemedel” (Inte så bra om man blir sjuk och behöver medicinen. Fast sjukvården och läkarna har redan problem med hur man ska medicinera när det inte finns en magsäck.)

”olämpligt med viss medicinering t ex ASA o NSAID (Trombyl, ibumetin diklofenak osv)” Mycket viktigt att känna till! Så det kan vara svårt att få smärtlindring om man behöver.

” förändrad anatomi vilket gör det svårt för läkare att tolka t ex röntgen, men även göra gastroskopier – måste ibland bli anvisade till speciella enheter där man med tiden skaffar sig erfaranhet av denna nya anatomi”

Och för er som alltid ber om referenser. ”Finns det forskning på det?” Varsågod:

Referenser

SOReg:s Årsrapport 2012
The American Journal of Surgery (2011) 201, 819–827 Abdominal pain after gastric bypass: suspects and solutions. Alexander J. Greenstein, M.D., M.P.H., Robert W. O’Rourke, M.D.
Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (LABS) Consortium,NEJM 2009;361:445-54 Marsk et al.
Complications of bariatric surgery
Authors Jamie D Adair, MD James C Ellsmere, MD, MSc, FRCSC
Section Editors Daniel Jones, MD Lawrence S Friedman, MD Timothy O Lipman, MD Deputy Editor Rosemary B Duda, MD, MPH, FACS
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=452
[PDF]
Vad varje svensk kirurg bör veta om komplikationer till överviktskirurgi http://www.mayoclinic.org/bariatric-surgery/complications.html
http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Lasarettet_i_Landskrona/Verksamheter/Mottagningar/Kirurgi/Obesitasmottagning/For-dig- som-ar-opererad/Komplikationer-efter-en-GBP-operation/
http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Fetma-kan-behandlas-med-magsacksoperat/ http://www.aleris.se/Global/Dokument/Patientinformation/Sjukvård/Specialistvård/Patientinformation_april2012_gastricbypass.
pdf?epslanguage=sv) http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Vardutbud/magtarmsjukvard/Behandlingar/Behandling11111/) http://carlanderska.se/wp-content/uploads/2011/09/Patientbroschyr-Operation-SE1.pdf http://carlanderska.se/wp-content/uploads/2011/09/Patientinfo-efter-Operation-Gastric-Bypass-SE.pdf)
http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/vanlig-fetmaoperation-okar-risken-for-alkoholmissbruk/
November 2013