Jag kommer att välja att blunda för det politiska och bara titta på mat och hälsa. (När jag var där så njöt jag av historia i massor. Jag besökte Peking för tredje gången sen 2006 och såg ändå nya saker var dag)

Jag fick och får hela tiden frågan HUR de kan vara så smala när de äter så mycket ris hela tiden. Min fråga är – äter de så mycket ris?

Visst äter de ris. Men de som tvingas äta mycket ris tillhör de som har begränsat med mat så där sköter naturen ”suget” av sig själv. De har helt enkelt inget att bli överviktiga på.  Riset de äter används som energi för dagen.

De som har möjlighet att äta på restaurang, som vi, äter inte speciellt mycket ris. Skålen vi fick som skulle användas till ris var ca 1/4 av den ”kinesiska soppskål med porslinsked” som finns här i Sverige. Pytteliten alltså. Och servitrisen vara alla gånger vi svenskar åt, tvungen att ta in mer ris… då vi åt mer än de hade beräknat.

Vad fattas kineserna? BRÖD! Ja, i alla fall fram till nu. Idag har brödet gjort sin entré i Kina, övervikten likaså.

Här ser du min hotellfrukost. Stekt ägg, bacon, äggröra med svamp, ugnsbakad lök och ost. På hotellet fanns allt! Till och med rostebröd. Men de hade i stort sett ingen ost överhuvudtaget. De tre bitarna som jag la beslag på var i stort sett det som serverades totalt på frukost. (Och de tog jag :)) Kineserna åt mat till frukost.

Ägg fanns i massor. Men jag måste erkänna min tråkighet. De jag smakade tyckte jag inte om och sen valde jag bort att smaka fler.. Jag uppskattar vanliga hönsägg.

Jag hade möjlighet att ha en kinesisk guide hela resan. En fantastisk person som tålmodigt svarade på alla mina frågor som inte hade det minsta att göra med Ming och alla dessa dynastier. Jag frågade vad gamla dog av för sjukdomar. Och hur gamla de blir i Kina. De blir ca 75-76 år i snitt, alltså lite mindre än här i Sverige. De dog av njurcancer och lungcancer och ålderssjukdomarna var diabetes och högt blodtryck. Jag frågade då om hjärtinfarkt. Han hade aldrig hört talas om detta!! Spännande.

Kineserna röker en massa och i städerna har de tung industri utan rening, så det kan förklara lungcancern. (Peking hade dock inför OS flyttat all sin tunga industri utanför stan, men biltrafiken kvarstår) Sen är det många som påstår att all soja påverkar njurcancer, men jag har inte kontrollerat den uppgiften. någon som vet?

Hur såg de ut då? De gamla var smala, de i min ålder (runt 40) vara smala men en hel del tonåringar och barn var tjocka. De är inte många, men de fanns. Däremot såg jag inte fet människa någonstans.

Vi besökte en av Pekings många parker en morgon. Den var överfull med äldre som tränade. Damen på bilden som totalt imponerade på mig var absolut inte ensam om dessa konster. 70-åringa män svingade sig i barren, det var line dance, tai chi, bollspel, utegym mm mm. Och under 9 dagar i Peking där jag såg åtskilliga tusentals människor så såg jag bara två med käpp!

Alla gamla gick upprätt med underbar balans. Visst gick det långsamt ibland, men med rak rygg och en säker gång.

I parken var det också säkert ett 50-60-tal pensionärer som satt och spelade kort och diverse brädspel. Någon tant hade med stickningen och bara tittade på. Vädret? Ja, det var minus 7 grader när vi besökte parken.

Vad gör våra gamla? Sitter hemma, ensamma i sin tomma lägenhet? Jag är helt övertygad över att den sociala samvaro och tillhörighet betyder enorma för hälsan och livsglädjen.

Så, även om Kina gör en del fel så finns det mycket vi kan lära.