Vad är vad och vad är det?

Vi har alltid lite lite ketoner i blodet. Hjärnan kan leva på ketoner om det råkar finnas för lite blodsocker i blodet.

Ketoner byggs av fett, vilket gör att ju fler ketoner desto mer fettförbränning. Fler ketoner innebär också att blodsockret inte kan användas som energi eftersom det är ”slut”. Det gör att fettförbränningen ökar lite till. Det gillar vi!

Ketoner är surt men blodet blir inte surt. Kroppen fixar detta genom ”kalkning”. Så vi förblir friska. Ketos är det tillståndet vi är i när vi har mycket ketoner i blodet och blodet är neutralt. Men vi bör kanske fundera på varifrån vi får kalket som nautraliserar blodet?

En ketonkrop som du kan är aceton. Det gör att när vi har mycket ketoner i kroppen så luktar vi illa. Många får en metallsmak i munnen, andra stinker 🙂

Med ketostix kan du mäta nivån av ketoner. Vid en speciellt gräns är vi i ketos. under denna gräns är vi inte. Hm! Betyder det att under gränsen stänger kroppen av fettförbränningen och över gränsen så trycker kroppen på ON. Nej, naturligtvis inte, men så går tyvärr diskussionerna. Jag förstår inte ens varför du som frisk person vill lägga pengar på ketosstix. Detta med att vara i kestos har blivit en bantningsmetod.

Varför finns ketostix? Jo, det finns något som heter ketoacidos, en dödlig sjukdom som du inte äter dig till. Har alltså inte med LCHF och ketos att göra. Här måste du ha koll på dina ketoner för att inte dö. Ketostixen är då kanon!

Ibland hör man att kroppen väljer sig vid ketos och du slutar att lukta illa och metallsmaken försvinner. Hur kan aceton sluta lukta?

Jag tror snarare att kroppen inte vill tömma sitt kalklager och hittar därför andra lösningar på det låga blodsockret. T ex genoom glykoneogenesen. Kroppen bygger blodsocker (glukos) av aminosyror (proteiner).

Gör inte LCHF till en bantningsmetod. Var inte rädd för kolhydrater, de tillhör vår naturliga kost och har alltid gjort. Vi måste titta på vårt behov av kolhydrater och aldrig överdosera. Vi måste titta på kvalité av kolhydrater. Och vi måste se vad som finns i produkterna förutom kolhydrater.

Jag är LCHFare och kommer alltid att vara. Men jag kan lyfta blicken och nyfiket undra varför vissa naturfolkslag mår toppen på 70E% kolhydrater… De mår som vi – toppen. Varför?