Vad är vad och vad är det?
Vi har alltid lite lite ketoner i blodet. Hjärnan kan leva på ketoner om det råkar finnas för lite blodsocker i blodet.
Ketoner byggs av fett, vilket gör att ju fler ketoner desto mer fettförbränning. Fler ketoner innebär också att blodsockret inte kan användas som energi eftersom det är ”slut”. Det gör att fettförbränningen ökar lite till. Det gillar vi!
Ketoner är surt men blodet blir inte surt. Kroppen fixar detta genom ”kalkning”. Så vi förblir friska. Ketos är det tillståndet vi är i när vi har mycket ketoner i blodet och blodet är neutralt. Men vi bör kanske fundera på varifrån vi får kalket som nautraliserar blodet?
En ketonkrop som du kan är aceton. Det gör att när vi har mycket ketoner i kroppen så luktar vi illa. Många får en metallsmak i munnen, andra stinker 🙂
Med ketostix kan du mäta nivån av ketoner. Vid en speciellt gräns är vi i ketos. under denna gräns är vi inte. Hm! Betyder det att under gränsen stänger kroppen av fettförbränningen och över gränsen så trycker kroppen på ON. Nej, naturligtvis inte, men så går tyvärr diskussionerna. Jag förstår inte ens varför du som frisk person vill lägga pengar på ketosstix. Detta med att vara i kestos har blivit en bantningsmetod.
Varför finns ketostix? Jo, det finns något som heter ketoacidos, en dödlig sjukdom som du inte äter dig till. Har alltså inte med LCHF och ketos att göra. Här måste du ha koll på dina ketoner för att inte dö. Ketostixen är då kanon!
Ibland hör man att kroppen väljer sig vid ketos och du slutar att lukta illa och metallsmaken försvinner. Hur kan aceton sluta lukta?
Jag tror snarare att kroppen inte vill tömma sitt kalklager och hittar därför andra lösningar på det låga blodsockret. T ex genoom glykoneogenesen. Kroppen bygger blodsocker (glukos) av aminosyror (proteiner).
Gör inte LCHF till en bantningsmetod. Var inte rädd för kolhydrater, de tillhör vår naturliga kost och har alltid gjort. Vi måste titta på vårt behov av kolhydrater och aldrig överdosera. Vi måste titta på kvalité av kolhydrater. Och vi måste se vad som finns i produkterna förutom kolhydrater.
Jag är LCHFare och kommer alltid att vara. Men jag kan lyfta blicken och nyfiket undra varför vissa naturfolkslag mår toppen på 70E% kolhydrater… De mår som vi – toppen. Varför?
Hej Anna som vanligt bara gapar jag av din kunskap! du förgyller verkligen min vardag, på min 40 årsdag firades jag a la Lchf med massor av gott rött vin och hemlagad mat (om du visste vad tjejerna slitit med dessa recept ler..)
Ha en fortsatt bra sommar Kram Marie
Så sant! Om inte vi klarar av att höja blicken, se andra folkslag, andra människor, andra individer – då gör vi ju samma misstag som ”de andra”. Vi påstår att vi sitter inne med någon sorts sanning som är allenarådande och applicerbar på alla andra. Härligt härligt kanske, men farligt farligt. Nej fram för större perspektiv, mer ifrågasättande – öppna sinnen och ödmjukhet inför de fantastiska kroppar vi har! 🙂
Ja du…varför kan man undra. För att vi i västvärlden har under längre tid utsatt oss för ”fel” sorts kolhydrater må tro? Det från rotfrukter verkar ju inte särskilt farligt faktiskt. Men som sagt så beror det på hur ”skadat” det blivit innan och hur man då mår på det senare i livet.
Nej, jag tror absolut inte att det går att dra ALLA kolhydrater över en kant. I så fall skulle ju dessa folkslag inte må bra om teorin stämde. Men så kommer man oundvikligt in också på hur övrig livsstil ser ut; mer muskler kanske, mer rörelse…. (Mer muskler = bättre gensvar- mindre känslighet). Ja du vet….
Jeg har et spørsmål til deg, Anna.
Ser på mange forum og i blogger at folk drikker både 3 og 4 liter vann i døgnet.
”Fordi det øker fettforbrenningen”.
Jeg klarer aldri å få i meg så mye vann.
Kanskje bare 1,5-2 liter.
Er det rett at man må drikke så mye?
Takker for svar !
Du ska absolut inte dricka 3-4 liter vatten per dygn. Det behövs bara vid extrem värme eller extrem träning.
1-1,5 liter brukar vara en bra nivå för de flesta. Drick när du är törstig! Dricker du mindre än 3 glas per dag kanske du måste dricka medvetet, annars bara låt kroppen bestämma.
Bra skrivet, äntligen en ”LCHF expert” med vidvinkelseende och utan skygglappar 🙂
Ang folkslag som kan äta upp till 70% kolhydrater, må bra och vara sjukdomsfria:
Jag har läst en del om metabolic typing på sistone, både Joseph Mercola och William Wolcott (vet tyvärr inte om de finns på svenska). Deras teorier går ut på att människor är antingen protein-, kolhydrat- eller blandtyper, och att detta avgörs av våra gener. De hävdar att personer i kalla klimat (som de nordiska länderna) är skapta för att äta en stor andel fett och protein (främst kött och fisk) för att kunna överleva i klimat där frukt, bär och grönsaker bara finns naturligt tillgängliga en kortare tid varje år (nu talar vi om hur vi är genetiskt programmerade för att äta, och detta handlar om hur det såg ut på stenåldern, och har alltså inget med dagens stormarknader med dignande hyllor att göra – vi är skapta för att överleva i ett klimat där frukt och grönt inte kan flygas in från andra sidan jordklotet på några timmar, utan för att klara oss utan dem 11 månader om året…).
Vissa naturfolk däremot, bl a i Afrika och Australien, är skapta för att leva i klimat där solen skiner i stort sett året om och där det finns obegränsad tillgång till viltväxande bär, frukter och växter. Dessa människor har en mycket högre toleransnivå för kolhydrater, men tål å andra sidan kött och fett sämre än vad vi gör.
Om en eskimå som levt på Grönland i generationer flyttade till den afrikanska stäppen och började leva på vad naturen har att erbjuda skulle han enligt denna teori inte må optimalt och t o m kunna utveckla sjukdomar. Samma sak fast omvänt gäller då för en stäppmänniska som flyttar till ett kallt land och börjar äta fett och protein i stället för vegetabilier.
Jag vet inte om teorin bakom metabolic typing stämmer (Kostdoktorn avfärdade det en gång med ”Lika vetenskapligt som att spå i kaffesump”), men jag tycker att det låter vettigt och finns mycket i det. Jag har gjort flera tester och alltid fått samma svar: jag är en proteintyp som måste minimera kolhydratintaget till i stort dett bara grönsaker, bär och någon enstaka lågglycemisk frukt, och samtidigt öka fettintaget och äta mycket protein till varje måltid för att kunna gå ned vikt. När jag lever så mår jag mycket bättre och håller mig mätt längre, och nu förstår jag också varför Viktväktarna aldrig funkat för mig mer än högst tillfälligt.
Jag skulle faktiskt vilja rekommendera alla som prövat LCHF utan bra resultat att göra ett metabolic typing-test. Det finns på nätet och går ut på att man besvarar ett antal frågor om hur man mår efter att ha ätit vissa typer av livsmedel – blir jag pigg, får energi och håller mig mätt längre, eller blir jag tvärtom trött och fort hungrig igen? Joseph Mercola, en amerikansk läkare och lc-förespråkare som arbetar med denna modell, säger att han började undra varför vissa av hans patienter mådde jättebra av och rasade i vikt med Atkins-metoden, medan andra tvärtom blev trötta och gick upp i vikt. Detta fick honom att komma fram till att det finns olika metaboliska personlighetstyper och att vi måste äta utifrån våra genetiska förutsättningar för att optimera vår hälsa, kunna gå ned i vikt och hålla vikten.
Men Kostdoktorn vägrar acceptera tanken på att vissa kanske behöver äta mer kolhydrater än fett för att må optimalt. Det är synd, och som någon skrev här skönt med en LCHF-förespråkare (dig) som är öppen för andras idéer och inte utgår från att alla andra har fel och du rätt. Det är befriande att gå in här och läsa inläggen!
Någonting säger mig att alla LCHF’are inte är bekväma med Annas åsikter, väldigt illa och beklagligt i så fall….
Tror du är helt inne på rätt spår Anna. De flesta människor som är metabolt friska klarar större mängder kolhydrater än vad vi inom LCHF predikar. Själv har jag gjort mig lite kontroversiell genom att på föredrag, bloggar och i böcker förorda att allra utom de mest kolhydratkänsliga kan äta de flesta rotfrukterna utan problem.
Stärkelse i sig karar de flesta att hantera utan hälsoproblem. Problemen ligger nog snarast i att vårt intag av stärkelse i så hög grad kommer från spannmål, framförallt vete och då får vi gluten, fytiner och lektiner på köpet, vilket ställer till en rad hälsoproblem.
Socker och i synnerhet fruktos tror jag också är en mycket större bov än kolhydrater generellt. Vi är anpassade för att äta i storleksordningen 100 g honung per år (som är nästan rent socker) men inte till dagens normalkonsumtion på 50 kg socker per år. Här tror jag också man ska göra skillnad på socker i sin naturliga, fiberrika förpackning i frukt och bär till skillnad mot flytande, snabbabsorberat socker i läsk och juice som får blodsockret att åka berg- och dalbana.
De flesta klara av någon frukt om dagen men att dricka frukt rekommenderar jag inte.
Ja, det är spännande med allt som ofta ingår i kolhydratprodukter som inte tillhör vår naturliga kost, som t ex gluten och lektiner. Och hur dessa påverkar vår hälsa.
Och sen som du skriver, kvalitén på kolhydrater och om vi lyfter dem ur sitt sammanhang och gör juice av dem. Visst reagerar en diabetiker på rotfrukter, men jag har svårt att se att du få diabetes eller fetma av rotfrukter. Jag ser verkligen fram emot kunskapsutvecklingen på detta område. Gissar att vi kommer att lära oss oerhört mycket nytt de närmaste fem åren.
Det kan ju finnas en anledning till att man utesluter kolhydraterna ur sin kost, eller hur. Den enda gången (efter tre år som LCHF:are) som jag mår bra, slipper sockersug och känner mej pigg och glad är när jag äter UFO.
UFO betyder ”under fem om dan” och innebär att man begränsar sitt kolhydratintag till max fem gram kolhydrater per dag.
Detta har inget med trångsynthet eller skygglappar att göra, utan är det enda sättet jag kan äta på.
Däremot försöker jag inte att applicera detta på andra människor.
Men jag önskar att andra var lika vidsynta vad det gäller hur jag äter.
Hej Anna,
En fråga som jag hoppas att du kan besvara: efter att ha läst en artikel bestämde jag mig för att dra ned på (läs: mer eller mindre eliminera) rött kött och fläskkött i min kost, och i stället äta mycket fisk (företrädesvis fet fisk) och fågel. Efter fyra månader har jag gått ner i vikt, fått bättre hy och – framför allt – bättre sköldkörtelvärden. Jag diagnostiserades med autoimmun hypotyreos för tio år sedan och har sedan dess försökt hitta ett hållbart sätt för viktminskning – utan resultat. Tills jag drog ned på fläsk- och nötkött, ökade intaget av fisk, skaldjur och fågel och dessutom tillät mig att äta fritt av ovanjordsgrönsaker och 1 dl bär per dag. Dessutom har jag dragit ned drastiskt på mejeriprodukter men inte – som tidigare – ersatt dem med sojaprodukter, utan i stället börjat äta omelett med olika fyllningar. Som du brukar säga, Anna – vissa saker ska inte ersättas med något annat, de ska bara bort!
Det kan mycket väl vara selen och jod från skaldjuren som hjälpt dig en hel del på väg. Spännande 🙂
Stort grattis!
Hej Ewa. Du är inte trångsynt. Sådana kommentarera finns inte på denna blogg. Här försöker vi hjälpa varandra att hitta sin nivå med respekt och utan personliga påhopp. Härligt att du lyssnar på din kropp.
Jag arbetar med flera som vill och ibland måste äta i stort sett noll kolhydrater. Det jag då lyfter fram är kunsaken så vi inte skapar andra brister.
Det jag tror jag fick beröm för är att jag vågar se saker som ibland inte passar min egen övertygelse. Jag vågar lyfta på locket även om kunskapen går emot det jag tror på. Ett beröm är inte ett förtäckt påhopp. Lovar 🙂
Lyssna på din kropp och blanda det med en massa kunskap. Härligt att du hittat fram.
Anna
Kroppen behöver inte tulla på sina kalklager för att motverka försurning av ketoner.
Vi har redan en funktion som med råge täcker upp variationer i syra-basbalansen.
Det är andningen och koldioxiden i utandningsluften som vi använder för att enkelt kompensera för detta.
”Ibland hör man att kroppen väljer sig vid ketos och du slutar att lukta illa och metallsmaken försvinner. Hur kan ammoniak sluta lukta?”
Andedräkten normaliseras efter någon vecka med ”dragonbreath”
Det sker när kroppen lär sig hushålla med ketonproduktionen.
När kroppen får kläm på det här med fettdrift producerar den bara de ketoner som verkligen behövs och väldigt få restprodukter letar sig då ut via andedräkten 🙂
Det är som du säger att det finns naturfolk som äter 60-70% kolhydrater och ändå är smala och friska, likväl som vi vet att innuiter lever till 90% på fett och uppvisar samma fina vigör
När man upptäcker att det förhåller sig på det här viset får man ta sig en funderare på vad dom har för gemensam nämnare.
Det gemensamma för alla friska folkslag är att dom inte har frön och mjöl i kosten.
Kitava-borna som äter väldigt mycket kolhydrater gör det via sötpotatis men är som sagt helt utan sädesslag och mjöl i kosten.
Hur får vi koldioxiden från utandningen in i vår blodbana?
Att kroppen fininställer produktionen av ketonkroppar låter logiskt. Men då kommer nästa fråga, är kroppen då i ketos? Och hur påverkar uppgraderingen av glykoneogenesen? Den borde ju kroppen också fininställa och uppgradera. (Måste tillägga att jag tror liksom du att ketoner är ett ofarligt och normalt läge för kroppen.)
Sen är vi helt överens. Lite den tanken jag gräver i just nu. Det verkar finnas olika kvalitéer på kolhydrater. Sen tror jag inte alla folkslag ska äta som folket på Kitava. Men frånvaro av sädesslag (och faktiskt även mejeriprodukter) håller de helt friskt trots mycket Kh.
När vi hänvisar till innuiterna måste vi komma ihåg att de äter fisk, säl och skaldjur som proteinkälla ochb fettet som ingår där. Inte kött och smör. En enorm skillnad. Trots att det sammanfattas fett och proteiner. Men visst är det spännande.
Anna/ Så sant 🙂 (Ett beröm behöver INTE vara ett förtäckt påhopp, kan faktiskt vara enbart ren uppskattning utan baktankar)
Jag tror också att kolhydrater kan vara välgörande för en stor del av oss människor (inte alla). Om vi har levt på släterna i Afrika i miljontals år så borde ju växter och frukter varit en del av vår naturliga kost.. Vi är ju sk omnivore (allätare). Det är väl först när vi flyttade till kallare breddgrader och fick årstider där växter etc inte kunde växa som jag tror att vi fick förlita oss till glykogeonesen eftersom sockertillförseln ströps.
Jag tror att många mår bra av kolhydrater, BRA kolhydrater.
Folkslaget som äter 70% kolhydrater kanske får sin dos av grönsaker, frukter, nötter och andra kolhydratlika vegetabilier och inte raffinerade stärkelser, margariner, socker, gröt, bröd, pasta, potatis och bröd.
Dem kanske även äter mest raw food med lite protein och bra fetter?
Antalet kolhydrater är nog inte avgörande utan helt klart kvalitén på dessa (för de allra flesta, vissa mår kanske bäst utan några alls.. Men då får man nog ta tillskott för bl.a magnesium)
En liten tanke bara 🙂
Ja, det finns tveklöst de som mår bäst helt utan kolhydrater. t ex på UFO. Tänk då på magnesiumet (du vill inte ha kramp, det tyder ofta på magnesiumbrist. mg brist ser till att du inte har ett fullt upptag av kalcium samt kan skapa håglöshet…)
Sen är det B9 (folsyra). utan B9 får du för stor mängd homocystein i blodet vilekt är blodproppsbildande. Det B9 som finns i kött kan du inte använda efter somd et förstörs vid uppvärmning.
Ät mycket fisk och skaldjur. Så det inte blir kött-UFO 🙂 behövs för selen och jod (sköldkörteln)
Åh vilken bra artikel!! Jag läser just nu Jonas Bergqvists ”Optimal Hälsa med LCHF och träning” inför kursen med dig i Malmö i veckan 😉 Och jag har fått en helt annan syn på detta med kolhydrater och LCHF och det är något jag välkomnat och saknat och därför har jag haft lite svårt att ta till mig LCHF helt, men nu är jag stolt över att få möjligheten att fördjupa mig i kosten och jag är fullt övertygad om att den kunskap om oss själva och våra kroppar som LCHF öppnar upp ögonen för är fantastisk!
Nu är vi på gång 🙂 Tror att du kommer att uppfatta kursen som välbalanserad, öppen och faktabaserad.
Tack för ditt svar Anna.
Det är bra när det finns plats för oss alla, vilken kategori vi än tillhör. Hoppas att jag skall kunna smyga in liite mer grönsaker så småningom men just nu går det inte. Älskar smörstekta kantareller och champinjoner så det får duga som tilltugg så länge. Vet att det är en del kolisar i dem men det funkar om man bara äter lite.
Har dock problem att hitta en vettig c-vitamin källa utan kolhydrater, alla vitamintabletter är ju sötade. Har du nåt tips. Tar redan d-vitamin och omega3-kapslar.
Alla måste hitta sin nivå. Jag är stolt över att du styr din väg. Det finns så många anledningar till våra val. (Det jag är orolig för att det finns en tendens att tro att ju mindre kolhydrater desto bättre för alla. Jag vill istället att alla ska leta upp sin optimala nivå)
Tänk på att du har svårt att hitta tillräckligt med magnesium, B9 och just C. Välj gärna skaldjur så fixar du jod och selen. B9 kan du få från råa ägg (äggmjölk med något extra ägg i receptet) Ju mindre kött du äter och istället väljer fisk desto mindre B9 behöver du. (Det är så innuiterna mår toppen)
Det är svårt att göra C vitamin på ett bra sätt. Ska finnas något som heter Ester och deponitabletter. Inget jag har kunskap om men kan vara värt att kolla upp.
Härligt 🙂 Jag ser verkligen fram emot i morgon. Ni kommer att få en massa grundläggande näringslära och näringsfysiologi. Grundläggande fakta. På detta hoppas jag sen att era slutsats blir individuellt anpassad LCHF. Var gränserna gå kommer att bero på klientens förutsättningar, inte en metod med fasta gränser. Utan allt från strikt noll till ganska så generös LCHF.
Mjöl, gluten, fullkorn, lektiner och annat skadligt för kroppen bör dock alltid väljas bort oavsett vald kolhydratsnivå.
Välkommen i morgon 🙂
Can’t wait! Ses i morgon! 😀
Med tanke på överskriften så är det endast de individer som har 0 insulinprodukton i kroppen som kan hamna i ketoacidos. Alltås är det typ 1 diabetiker. Inga msk som är insulinresistenta, har typ 2 diabetes, överviktiga, sockerberoende o s v kan göra detta. De har en buksportkörtel som producerar insulin men i olika hög grad, alltså aldrig 0.
Om en typ 1 hamnar i ketoacidos, alltså inte brytt sig om att ta sitt insulin sukutant hamnar personen i ketoacidos. I en vid beskrivelse vad som händer i kroppen är att de inre organen bränns upp.
Det är en effektiv bantningsmetod oxå, att inte ta sitt insulin men ack så livsfarlig.
Hej Anna!!
Tack för en jättebra blogg, du har många sunda o bra tankar!!
Jag har sedan ca 5 månader hållit på med LCHF och mår jättebra!! Jag undrar nu hur man blir av med sin dåliga andedräkt, mannen har klagat och jag känner av det själv också ibland.. Jag jobbar inom tandvården så det känns inte så kul att lukta illa i munnen, kan ge lite fel signaler till patienterna 😉 ….. Tacksam för svar!!
Annika, löste det sig med den dåliga andedräkten? Hur gjorde du isf? Du har antagligen löst det då det har gått ett år sedan du ställde din fråga…