Nej, i alla fall inte på det sättet vi tänker. Det finns en massa felaktigheter i kaloritänket men en hel del sanningar i energilogiken.

Kroppen styrs av hormoner och en envis överlevnadsinstinkt. Men i slutändan är det faktiskt energi in kontra energi ut som bestämmer. Däremot är det inte en enkel matematisk uträkning vilket vi tyvärr försöker att göra den till. Vi ska titta lite på varför det inte går att räkna på detta och var fällorna är.

Börjar med att döda kaloritänket! Ler stort och lyckligt!

1. 1 gram Kolhydrater och 1 gram Proteiner ger båda 4 kcal. MEN det är bara om allt används som energi och så är ju inte fallet. Vi vet ju att proteiner till största delen används till vårt värmesystem samt som byggnadsstenar i kroppen, så av kolhydrater blir det mycket energi som du måste träna bort. Av proteiner blir det knappt någon energi alls som ska tränas bort.

2. Kaloriberäkningen fungerar också bara om du eldar upp maten över öppen låga i din magsäck. Hur ofta sker det?

3. Våra näringsämnen påverkar ju sen våra hormoner vilket gör att vi genom vårt val av mat kan påverka hur mycket vi ska förbränna eller lagra under en dag. Detta gör ju att förbrukningen kan minska eller öka och då är det stört omöjligt att veta hur intaget ska vara för att skapa kcal in < kcal ut. Eller hur?

Så! Nu tittar vi på energi. Inte heller här kommer du att kunna räkna fram de rätta siffrorna men du kan enkelt prova dig fram. Detta är enkelt att göra NÄR kroppen fungerar som den ska. Alltså du har ätit mycket mat i mer än ett år och ändå inte gå ner, då kan det vara så enkelt att du äter mer än kroppen gör av med. Minskar du då energiintaget något, så du får ett underskott, ja, då går du ner i vikt.

Vad händer om du har lite bråttom? Du har bantat i 20 år, har en naturlig förbränning som är oerhört låg. Kroppen är helt övertygad om att den håller på att svälta till döds och står på spara och lagra. Du provar lågkolhydratkosten och går UPP i vikt. (Klart att du gör, äntligen finns det mat och kroppen lagrar i panik… något som avtar efter bara några veckor)

Du blir av med kilona som du gick upp men sen händer inget mer. Efter 4-5 veckor får du för dig att minska på energiintaget som jag beskrev ovan. Ja, då sitter du bara i en ny fälla. En kropp med urusel förbränning kommer att göra ett större motstånd än de flesta orkar med. Du ger upp innan kroppen gör det.

Hur ska du göra då? Om du har en omöjlig kropp?
1. Ät din kropp lugn. Ät mycket mat. Det tar ca ett år.
2. Var konsekvent. En besvärlig kropp kommer inte gå ner i vikt så länge som du gör undantag.
3. Ät en protein- och fettrik frukost. Ägg i stället för yoghurt.
3,5. Var tredje månad kan du prova att ändra lite på fördelningen. Inte förändra var och varannan vecka. Vi ska ju skapa en lugn och trygg kropp. Förändring numer ett är att öka fettet. Nummer två är att minska mejerivarorna som är i flytande form, alltså inte ost.. Nummer tre är att minska kolhydraterna lite. Nummer fyra att öka kolhydraterna lite. Nummer fem som då kommer efter ett år, är att minska lite på fettet och på portionerna så att energimängden minskar.
4. Följ handmodellen. Ät bara sittandes och all mat på tallrik.
5. Och fungerar int detta så prova ACT ALP