Hur gör man när allt i kroppen är kaos? Och alla gungbrädor känns som de är i obalans? Gör du rätt i ena ändan så tippar du en annan.
 
Du hör ord som undermetylering och övermetylering.
 
Din mage, din sömn och din energi fungerar inte. Du läser på och ser att du har problemn med sköldkörteln, med histamin, med binjurarna, med hormonerna, med signalsubstanserna, med tarmen…
 
Har du pengar äger du snart ”en hink tillskott om dan”. Du mår lite bättre ett tag men inte helt bra och efter 1-2-3 år så letar du fortfarande efter lösningen.
 
Har du inte pengar hamnar du hos sjukvården och får fuskhormoner med biverkningar, SSRI som gör dig mer sjuk och får träffa läkare som inte lyssnar och förstår.
 
Du söker på nätet och hittar grupper med listor på en massa ”Får inte”. Du tar bort och tar bort och tar bort och tar bort. Du blir bättre ett tag men inte helt bra och efter 1-2-3 år söker du fortfarande efter lösningen.
 
Jag lovar att lägga tid på detta kommande veckor. Men vi börjar i dag med ordet – metylering.
 
Vad betyder det? Vi gör det enkelt. Det är en process. Alltså något som ska ”göras” i din kropp. Som antingen inte görs eller görs för mycket.
 
Så då köper många ”färdiggjorda” tillskott.
 
Där måste vi stanna. Tvärnita. Om en frisk kropp väljer att inte sköta sitt jobb så lovar jag att den inte bara hoppar över en liten process. Den hoppar över en massa olika processer. Och att du ska hitta och identifiera alla dessa och sen hitta rätt tillskott eller lyckas undvika att ära någon som ska ner i en av de avstängda processerna… Nej, det kommer aldrig att hålla.
 
Du måste sätta igång din friska kropp igen. Så att den sköter allt detta extremt invecklade.
 
Under tiden kan det vara smart med hinken av tillskott och undvika värstingarna. Bara för att låta kroppen vila och hämta andan lite. Helt ok. Men det är inte lösningen.
 
Och lösningen finns nog inte ens på tallriken.
 
Varför gör inte kroppen sin uppgift?
 
För att den inte hinner. Vi ger den så många andra viktigare överlevnadsuppgifter så den måste prioritera.
 
Och då kroppen tror att överlevnadsuppgifter alltid är akuta och kortvariga så stänger den av även viktiga delar i vår kropp.
 
Vår kropp har ingen aning om att du kan vara i ”akut dödsfara” i 20-30-40 år, konstant.
 
Du måste trivas, vara trygg, tillhöra, må bra och vila för att dina funktioner ska fungera. Metylering av processer för underhåll nedregleras när kroppen måste lägga all energi på processer för ren akut överlevnad.
 
Vi är stenåldersmänniskor. Våra gener lyssnar inte på vår intelligens.
 
Så om du inte trivs, du duger inte, känner utanförskap, har inte speciellt kul i ditt liv och hela tiden ska prestera – ja då kommer din kropp att tror att du är utsatt för den ”sabeltandade tigern”. Du är akut under hot.
 
Dödshot.
 
Kroppen lägger nu ner sexlivet, lägger ner matsmältningen, ökar ”nerver på utsidan”, kör på turboenergi (vilken bara kommer att räcka några år, sen blir du evinnerligt trött).
 
Dina inflammatoriska processer ökar. Värken ökar, Sömnen blir sämre. Du kan ju inte sova med en sabeltandad tiger i rummet!
 
Enzymerna minskar – vilket skapar näringsbrister. Alla kroppsvätskor minskar. Saltsyran i din magen minskar. Vilket ger problem. Du använder progesteron för att bygga kortisol och nu har du skapat dig progesteronbrist.
 
Och! Nu får du näringsbrister hur bra du än äter. Du får näringsbrister trots att du äter en massa tillskott var dag. För din kropp kan inte ta upp dessa. de hamnar i toan.
 
Och metyleringen av olika saker funkar inte. Så nu reagerar du med olika former av sjukdom. Utslag. Huvudvärk. ”Bakfylla utan alkohol”
 
Du har nu ca 1000 ”fel” i din kropp, som alla är beroende av varandra.
 
Det går inte att lösa dessa ett och ett. Förutom att du måste vara med i 1000 olika FB-grupper med sina får och får inte. Så ska du lyckas får ihop alla dessa kunskaper utan att tippa fel gungbrädor.
 
Du måste trivas, vara trygg, tillhöra, må bra och vila för att dina funktioner ska fungera.
 
Har du läst Gnisselzonen? Om inte så rekommenderar jag den boken varmt.
 
Jag jobbar med näringsfysiolgin. Men ramlade snabbt över på hormoner, för att ramla vidare på signalsubstanser… för att ramla vidare på små små detaljer där jag tappade bort kunskapen för ett kort tag.
 
Vi måste backa.
 
Du ser inte vad det är om du står för nära något väldigt stort.
 
Att må bra är väldigt stort!
 
Du måste trivas, vara trygg, tillhöra, må bra och vila för att dina funktioner ska fungera. Ditt nervsystem kan inte vara förberedd på den sabeltandade tigern 24/7. Inget funkar då. Inte ens små ting som metylering.
 
Jag kommer med fler inlägg. Massa inlägg om detta.
 
Men #1 Läs Gnisselzonen. (Finns att låna på biblioteket)
 
#2 Andningsminuten då och då under din dag.