För mig är den frågan ganska så korkad. Vem är ”man”? Fungerar vi alla lika? Mer vettigt vore väl att fråga ”Kan JAG äta lite av allt?” eller om man har fastnat i bantningsfällan: ”Kan JAG göra undantag?”

Jag, personligen, kan inte göra undantag. Inte ett endaste om det innehåller mjöl. Jag kan inte välja att ibland ta nåt litet gott. Oerhört sorgligt. Eller rättare sagt. Det VAR sorgligt, nu är det min vardag och det finns så mycket annat jag kan unna mig i stället. Nu är jag mest lycklig över att inte behöva kämpa mot lockelsen OM jag ska eller inte ska… Jag är aldrig sugen helt enkelt. Underbart skönt!

När du sitter med godsaken framför dig så är inte frågan: ”Vill jag ha detta?” Vem vill inte ha något som är jättegott? Klart du gör undantag om frågan presenteras på detta vis…

I stället ska du fråga dig: ”Är detta värt att INTE gå ner i vikt för?” eller ”Är detta värt att behålla värken för?” elere som i mitt fall ”Är detta värt att kämpa mot ett outhärdligt sug i ca tre dagar för?”

Jag väljer någon gång per år att ta suget. Men naturligtvis äter jag då bara nåt som är oerhört gott, som gör det värt att sen lida. Vad jag då äter? Svindyr kvalitetsgräddglass 🙂

Strunta i om du tror på LCHF, ISO eller Viktväktarna. Titta på hur DU fungerar. Det finns nämligen ett kanonbra knep att följa för att kolla om just DU kan göra undantag. Om just Du kan äta lite av allt.

Nummer 1

Det ska vara oerhört gott!

(Hur många gånger har jag inte fått tag i torra kanelbullar som jag värmer i mikron bara för att de ska vara ätbara, för att jag ska stilla ”suget”. Eller rotat i skafferiet bara för att hitta NÅT. Ska du göra ett undantag ska det ju smaka förträffligt! Eller hur?)

Nummer 2

Du ska kunna sluta när du har tänkt att sluta!

(Jag värmde bullarna 4 och 4. Plockade nämligen frysta bullar direkt ur frysen. Bullar som är bra att ha när det kommer främmande, men som alltid är slut när besöket äntligen kommer. Trodde alltid att NU är det de sista bullarna jag värmer men slutade inte förrän bullarna var slut. Godisskålen är också ett bra exempel. Kan Du ta TRE och sen är det stopp? Jag tömmer skålen, äter även de riktigt äckliga i slutet…)

Nummer 3

Du ska vara nöjd när du har ätit klart!

(Vad gott det var, vad glad jag är att jag valde att äta denna bit tårta! Ha ha ha, tror aldrig jag känt så. Jag åt alltid för mycket, hade alltid ångest efteråt och planerade snabbt för hur jag kunde kompensera. Antingen genom extra motion eller straffa mig genom att äta mindre kommande dagar. Kände alltid att VARFÖR skulle jag stoppa i mig allt det där. Jag hade alltid ätit mycket mer än vad jag hade tänkt mig. Kände mig ofta ledsen och förtvivlad för att min ”karaktär” var så urusel.)

Så, det ska vara gott, du kan sluta när du har bestämt dig och du ska vara nöjd när du ätit klart! Enkelt. Kan Du det?

Jag kan inte!

Jag tackar alltid nej till ALLT! Är det värt det? För mig är det tveklöst värt det. Men vinsten måste vara större än uppoffringen. Annars går det aldrig.

En kanelbulle (det bästa jag visste förr, en stor del av min dåvarande livskvalité) eller det jag har fått nu:

1. Alla mina kläder passar alltid.
2. Jag känner mig alltid nöjd över mina val, ingen ångest.
3. Jag kan köpa kläder på andra avdelningar än tältavdelningen.
4. Jag gråter inte var gång jag ska på fest.
5. Jag vågar sitta på stranden, utan en T shirt i stl XXXL
6. Jag behöver inte släcka innan jag klär av mig för att slippa bli ledsen.
7. Mina knän gör aldrig ont och jag kan Zumba i massor.
8. Jag är pigg och full av energi.
9. Jag vågar dusch med andra och mår bra i situationen.
10….  Ja, jag kan fortsätta hur länge som helst. Vill jag byta detta mot en kanelbulle? Aldrig!

DETTA är livskvalité för mig. Min berättelse är inte din. Vad är livskvalité för dig? En bulle? En macka? Eller kanske några av punkterna som jag har rabblat?