Ja, det är en viktig fråga. Kan du äta? Klarar du av att äta tre gånger per dag, lågkolhydratkost, utan fokusering? Som en normalviktig person med normalt ätbeteende gör.

Frukost, lunch och middag med grönsaker. Tuggad mat, inte drickmat. En vanlig måltid som fungerar på semester, restaurangen och festen. Naturligtvis utan pasta och potatis. En vanligt måltid med grönsaker, sås och kött/fisk?

Du äter och sen är det dags för livet.

Kan du äta så, utan att falla dit? Utan att överäta? Utan undantag?

Kan du äta på samma sätt under lång tid? I motsats till att alltid ”göra” något? Kan du äta konsekvent efter samma val och struktur?

I en vecka?

En månad?

Tre månader?

Tjugo år?
För alltid?

Jag upplever att få som har viktfokus och som kämpar, kan detta. Många kan inte längre äta avslappnat. Allt ska planeras, kontrolleras och experimenteras. Det optimala ska hittas.

Många ”börjar om”. Nu är det dags, den här gången.

Dinner place setting. A white china plate with silver fork and sAllt ska vara en metod, en period av något, en knep att slippa äta, en teknik för att äta mindre. Vi kan inte bara äta vanligt och sen minska lite på maten för viktnedgång. Vi har tappat rutinerna. Vardagen som fungerar. Den lugna trygga där vikten står still. Det som sitter i ryggmärgen.

Om vi inte kan äta tryggt och stå still nu, hur tror vi att vi ska kunna äta när vi är klara?

Och om vi inte kan stå still idag, vad händer när vi är klara? Komemr vikten krypa upp så snart vi slappnar av?

Kanske ska vi lägga ner allt vårt fokus på att lära oss nonchalant att äta. Utan kamp, fokus eller undantag. Att sätta en hållbar rutin, sträva efter en långsiktighet? Kanske.

”Jamen jag vill ju gå ner nu!” Ja, men har inte det varit önskan de senaste tio åren? Och om svaret är ja, så fundera bakåt. Vad har du gjort som inte har fungerat? Är det rätt väg att göra samma sak i ytterliga tio år?

Min erfarenhet säger att de som valt den långsamma, lite tråkiga vägen, de med tålamod, har lyckats snabbare än de som letar genvägar och allt för avvikande metoder. De som valt tålamod och långsamt är snabbare klara. De går ner långsammare just denna vecka. Men ett år senare är de klara. De som kämpar med metoder går ner snabbare denna vecka men om ett år så kämpar de på samma vikt fortfarande.

Kan du äta? Avslappnat och utan fokus? Jag tror svaret på den frågan är lösningen för många.

Det är oftast inte vad som ligger på tallriken som är det avgörande. Det är vad det som ligger på tallriken gör med vår hjärna.

Kan du äta? Vill du lära dig?
Anmal_dig_nu