Ja, hur gör man när vikten står still trots att man gör allt rätt och inte fuskar?

Den är inte lätt. Men vi börjar med vad vi kallar ”allt rätt”. Det är nämligen olika från person till person. Jag gör en mall (har inte sagt att den är rätt) så vi har samma utgångspunkt.

Frukosten är på 2-4 ägg, 0,5 dl grädde eller ost och kanske något kött eller fisk till. (Inte yoghurt eller keso)
Lunchen är en handflata (med fingrar) stor kött eller fiskbit, 1 dl 40%ig fet sås och en handflata grönsaker ovan jord.
Mellanmål OM du önskar är 1 dl nötter (så slipper du magnesiumbrist och kramp)
Middagen är samma som lunchen.

Grädde eller mjölk i kaffet är helt ok. (Max 1 dl per dag totalt) Men bort med all filmjölk och yoghurt. Detta brukar vara en viktminsknings-stoppare. Är du hungrig så stoppa en msk kokosfett i din kaffe- eller te kopp.

Vissa rasar ett kilo i veckan på denna kost och andra står bara envist still. Varför?

Ja, vissa tränar en massa andra är soffpotatisar. Vissa har snälla gener andra har inte. Vissa har bantat en massa och har en kropp som kämpar emot och andra provar att gå ner i vikt för första gången. Vissa har en blodsockerkurva som reagerar för minsta lilla andra tål en massa… o s v.

De som brukar ha mest problem är kvinnor som bantat i många år (svält-skrämd kropp inställd på överlevnad) och som är väldigt omhändertagande (lite oroliga) eller väldigt duktiga i sitt jobb och i sin familj (stress).

Inom LCHF äter du tills du är mätt & nöjd. Tyvärr är det många som går från kaloribantning till LCHFbantning. Alltså äter mycket lite. Du får då en kropp som ligger kvar på sparlåga och som fortsätter att försvarar fettet allt vad den kan. För dig gäller att äta MER under 6-12 månader för att få UPP förbränningen. Först då kan du sen gå ner i vikt. Du måste alltså skapa en kropp som är trygg. Som vet att den inte ska dö av svält. En kropp som vågar släppa sin fettreserv för det finns gott om mat.

Inom LCHF äter du tills du är mätt & nöjd. Tyvärr är det många som har ätit sönder sina mättnads- och hungerkänslor och nu får veta att ät så mycket du vill. Detta kommer naturligtvis inte att fungera. Enklaste knepet här är att följa handflatemodellen ovan. Bara äta sittandes och bara äta från tallrik. Börja med fem måltider per dag, annars kommer din kropp att känna sig hungrig och risken för felätning ökar. Minska sen till 3 eller 4 måltider. Känn efter, vad tris DU med?

Inom LCHF äter du tills du är mätt & nöjd. Många glömmer bort variationen och är kolhydratskrämda. Grädde och kött ger inte kroppen allt vad den behöver. Kroppen vill ha nötter med alla våra mineraler, grönsaker med alla fettlösliga fibrer, fet fisk för omega 3 o s v. För många blir LCHF en mejeridiet med lite kött. Det är inte kroppens naturliga kost. Många väljer också bort t ex nötter eftersom de innehåller för mycket kolhydrater. Magnesiumbrist och kramp brukar vara kroppens naturliga signaler.

När du nu har ätit mycket mat i ca ett halvår. Mycket LCHFmat. DÅ har du en bra förbränning i en lugn och trygg kropp. DÅ kan du som har svårt att gå ner, börja gå ner i vikt igen. Då kan du minska lite på maten. Men gör du en kalorireduktion på en bantarskrämd kropp så händer ingenting. Du bara förvärrar läget.

Så sammanfattningsvis. Viktnedgång är inte bara det du äter. Den är så mycket mer. Har du en omöjlig kropp så sluta fokusera på vikten. Hitta en LCHF livsstil som du strikt kan hålla i ett år. Hitta ett annat fokus än vågen. Ta hand om DIG. Skapa en lugn och stabil kropp… så tar vi vikten SEN.

Men, finns det ingen genväg? Nej, det gör det inte. Då hade du redan provat den OCH lyckats! Tillsammans med alla andra som kämpar. Tålamod att nog det allra svåraste när det gäller viktminskning.

Från och med den 4e kommer du kunna komentera. Lovar! 🙂 Då är jag på kontoret igen 🙂 (Vill inte att bloggen ska bli full av spam och skräpkommentarer.)

Foto: Jenny Grimsgård