Järn är lika lurigt och farligt som D.

Tillskott av dessa kommer garanterat att ställa till det om du inte har en vansinnigt bra koll på biokemin. Tillskott på D skapar obalans till A. Vilket skapar obalans på alla dina mineraler genom att tippa över balsen på kalcium – som balanserna mot en massa mineraler, vitaminer och signalsubstanser. Denna obalans vill du inte köpa dig till och betala för.

Lösning? Om du vill äta D så välj alltid fiskleverolja – utan något tillsatt. Inte ens vitaminerna ska du kunna läsa på innehållsförteckningen. Bara ”Fisk(torsk)leverolja.

Järn då? Ja, det kanske är ännu värre eftersom järn göder inflammation och är mat till elaka bakterier och parasiter. Lågt järn i blodet betyder ofta inflammation. Så genom att då ta tillskott så göder du inflammationen.

Vi kvinnor klarar oss bättre än män för vi kan blöda – vår mens, så länge vi har den. Kroppens ända sätt att bli av med överdos av järn är nämligen att blöda. Kvinnokroppen blöder inte för mycket av misstag. Den blöder mycket för att slänga ut järn. Tyvärr är det många kvinnor som blöder mycket som samtidigt tar tillskott av järn, så de fortsätter att blöda mycket.

Hur blir det då när vi stoppar vår blödning med hjälp av p-piller? Ja, katastrof. Fast så blir det alltid när vi tror att vi är smartare än naturen.

”Man Anna, jordarna är så utarmade att det inte går att få i sig alla näringsämnen!”

Nja, det är nog snarare marknadsförare anställda av tillskottsbranschen som ”lärt” oss detta. Upprepar man ett mantra tillräckligt många gånger så blir det snart sant. Tillskottsföretagen är också så luriga att de erbjuder gratis eller nästa gratis ”utbildningar”. På det viset blir hälsocoacher, hälsoterapeuter och näringsrådgivare ”köpta & lurade” att springa deras ärenden. De upplever att de gått en utbildning och att informationen är fakta och sprider den sen såsom fakta. Tyvärr.

För att få järn att funka behöver du balans till koppar. Absolut inte tillskott på koppar!!! Utan rätt koppar, den du får från lever och nypon.

Vad förstör då denna process?

1 Jo, obalans och brist på A, som många nu skapat sig genom överdos av D.

2 Tillskott på kemisk vitamin C. Så vill du äta C ska det vara naturlig C, vilket är superviktigt. Jag rekommenderar C från kosten, den är alltid rätt.

3 P-piller är som sagt katastrof!

4 Högt blodsocker, vilket skapar ökad inflammation – vilket skapar obalans i var järnet finns. (Minskar i blodet och du tror att du har järnbrist, men lagras i vävnaden där du inte vill ha den.) Kan också vara brist på magnesium på grund av inflammation. Så detta är lite av en spiral… du tar tillskott på järn och på det sättet skapar brist på magnesium – som du behöver för att bygga energi (ATP). Så blir du trött och tar mer järn… och kanske småäter lite för energi?

5 Gluten, som ju innehåller lektiner, vilka minskar upptaget av järn i tarmen.

6 Tillskott av zink i för stora mängder kommer binda koppar som nu inte är tillgängligt för balansen med järn. Och brist på koppar kommer göra dig trött, för koppar behövs för att få in syre i cellen som behövs för att bygga energi (ATP). Så blir du trött… och söker lösningen i mer tillskott. Som skapar nya obalanser!

Rörigt? Ja, bara om du själv ska ansvara för alla dessa balanser. Men kroppen tycker detta är hur lätt som helst, om du inte förstör genom att lägga dig i. <3

Maten du äter har den optimala balansen. Och om vi har förstört denna, ja då är vi till råttorna. Du orkar aldrig hålla ordning på 100 000-tals balanser. Helt ärligt tror jag inte vi människor kan alla ännu.

”Men Anna, jag blev faktiskt pigg av järntillskottet!”

Japp, precis som med doping. Det funkar på kort sikt men är det så bra? Ökar du antalet röda blodkroppar kommer det kortsiktigt kännas bra, men det kommer inte funka på lång sikt och du skapar nya problem genom att fortsätta öka lagringen i vävnaden… som ökar din inflammation… som sänker järnet i blodet… är du kvinna kommer du nu blöda mer…

Hur känns järnöverdos i vävnaden? Som en låggradig inflammation (vilket är precis vad det är). Du blir trött & hänging troligtvis med diffus värk utan skada som kanske vandrar runt.

Järn är en tungmetall. Du kan därför också känna ångest, hjärndimma och oro.

Hur gör man då?

Lita på maten! Och lägg fokus på ditt näringsupptag i tarmen. (Det är tusen gånger viktigare än våra jordar.)

1 Andningsminuten. Du har bara ett bra upptag när du äter lugnt och är trygg.

2 Ät mer naturlig A såsom ägg, lever och smör. Med lever från nöt får du även i dig rätt koppar. (Lever finns som bra tillskott om du hatar lever)

3 Ät massor med gröna grönsaker. Du behöver klorofyll för magnesium och för leverns rening. Tugga! Inga smoothies för då får du snart problem med oxalaterna…

4 Stötta din lever och tarm med lera och probiotika.

Vi är inte trötta av näringsfattig mat. Vi är trötta av livet och taskigt upptag i tarmen.

Jag är övertygad om att naturen är tusen gånger smartare än alla jordens forskare tillsammans.

Och jag kan så lite om vitaminer och mineraler så jag vågar inte, för egen del, ta över det ansvaret. Jag väljer naturens väg, den har ju funkat i flera hundra tusen år. Och helt ärligt, jag har aldrig träffat någon med en ”skruvlåda från Clas Olsson” som dosett som fått energin tillbaka och allt att funka. Ingen!

Som vanligt. Alla gör som de vill, med sina kroppar. Du styr och bestämmer till 100% över din kropp och dina val. Vi behöver inte vara överens.

<3