Har jag alltid gjort rätt?
Är jag så perfekt?

Oh nej!

Jag gav mina barn välling, smörgåsrån och barnmatsburkar.
Jag trodde light och lättprodukter var lösningen.
Fusksocker och ersättningsprodukter var ok.
Pulverdieter var lösningen på allt.

Jag förespråkade margarin och att steka i olivolja.
Jag berättade för alla att mättat fett var farligt och åt lättmargarin…

Känner jag skuld och skam?

Inte det minsta. Jag gjorde inte detta av elakhet. Jag gjorde allt denna av omtanke. Jag var grundlurad och trodde på att det var rätt och riktigt.

Jag är idag snarare stolt. oerhört stolt faktiskt.

Jag vågade lyssna. Jag vågade ha fel. Jag vågade lära nytt och jag vågade ändra uppfattning.

Det är stort! Smiley heart

– ”Jamen hur vet du att du har rätt idag? Du trodde ju att du hade rätt då också.”

Svaret är ganska enkelt. Då lyssnade jag till vad tidningarna sa, jag lyssnade på marknadsförare och jag lyssnade till kostråd påverkade av livsmedelsindustrin. Jag lyssnade på slutsatser av forskning och på läkemedelsindustrins propaganda.

Idag läser jag anatomi, fysiologi, näringsfysiologi, biokemi, endokrinologi och annat spännande. Sen tänker jag själv, tittar på verkligheten och har fått upp ögonen för att vetenskapliga studier ofta är oerhört långt från sanning och verklighet.

Har jag rätt idag? Nja, inte på allt, men på mycket. Betydligt mycket mer rätt idag än då.

Hur vet jag det då?

Jo då blev ingen frisk på mina råd. Ingen faktiskt. Det är lite pinsamt. Som tur var så var jag amatörrådgivare då. Jobbade med annat och pratade bara mycket ”hälsa”

I dag fungerar mina råd imponerande. Diabetiker typ 2 som får stabilt blodsocker och blir medicinfria, kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar som försvinner, artros som blir värkfri eller i alla fall där värken minskar mycket, hudproblem som försvinner, barn med NPF (ex ADHD) som lär sig mer på 6 månader än tidigare 6 år… och så vidare.

Underbart Smiley heart

Så skuld och skam för ”gammal ost”.
Aldrig.

Och inte du heller. Ångra inte bakåt. Det går ändå inte att ändra på.

Sträck på dig och beröm dig för din utveckling. För att du vågade lära nytt.

Det är stort!