Jag ska göra det ”sen”.

Just nu är en dålig tid, men ”sen”…

Jogga2Jag har funderar på detta ord ”sen” många gånger då jag har arbetat med vikt i många många år. Många ska börja sen för just nu passar det dåligt. Det är för stressigt, en fest är planerad till helgen, påsken närmar sig, en semester är inplanerad eller kanske en kommande konferens.

Varför vill vi inte må bra och lyckas nu? varför skjuta upp det till sen? Och när är sen?

Farmor somnade in i fredags. Lugnt och stilla. Där tog hennes ”sen” slut. Mitt i sorgen så stannade min tanke upp på detta ord ”sen”. Tänk om vi väntar för länge? Tänk om ”nu” aldrig kommer för vi hela tiden skjuter upp allt?

Livet är det som pågår just nu. Det enda vi kan påverka är nuet. Vi kan planera för ”sen”, men vi vet inte om förutsättningarna är desamma när sen äntligen kommer som när vi planerade för tillfället. Jag tror och tycker att vi borde göra saker nu.

Det är idag, just nu, som resan mot att må bättre börjar.

Det går att skratta mitt i en sorg. Det går att andas även när det är stressigt. Det går att vara glad även om kilona är för många. Vi kan arbeta på att må bra även i uppförsbacke.

Om du ska börja din viktminskning ”sen” så betyder det ofta att dagarna fram till den bestämda tidpunkten blir fulla av dåliga val i för stora mängder.

Om du ska börja att må bra ”sen”… ja, den förstår jag ännu sämre.

Allas minuter tickar ut. En i taget. Nu är en underbar stund. Det är den du kan påverka.

Vad vill du göra nu? Ringa och boka tid hos en sjukgymnast eller naprapat för att ta tag i värken du har? Ringa en god vän och be om hjälp med något du inte hinner? Sätta på dig gymnastikskorna och springa eller gå en runda så du är igång idag, nu! Ringa och boka upp en terapeut för att börja resan mot bättre självkänsla?

Min son vill träffa farmor innan hon dog, trots att hon var djupt medvetslös. Jag sa, ”Åk nu. Hon kanske inte finns i morgon”. Han jobbade sent, svårt med bussen, skulle upp tidigt… Jag stod på mig. ”Åk direkt efter jobbet. Sen kanske inte finns”.

Han åkte och hon dog på förmiddagen dagen efter.

Döden är sorglig för oss som finns kvar. Men den kan också lära oss en massa bra saker. Som att börja göra saker nu. Att uppskatta nuet. Att välja att börja resan mot att må bra, att lyckas och att nå fram. Nu! idag!

Om du vet vad du behöver för att må bra eller i alla fall bättre. Fundera på att starta just nu…

Om du inte vet var du ska börja, allt är mest rörigt. Använd nu till att dra i första tråden. Sortera, fundera och fråga någon.

Mitt nu är att börja springa. Solen skiner. Jag har egentligen lite för mycket att göra, men jag tror att jag har mer kraft efter rundan än om jag hoppar över den. Skratt. Tusan också, jag bestämde mig precis för att springa vårens första runda. Nu!

Ses sen.