Jag fick ett mail, och när jag hade svarat på det så kände jag att kanske detta svar kan hjälpa fler. Jag får ofta höra att jag är burdust ärlig men med stor omtanke och värme. Detta svar är just detta. Men vi börjar med mailet jag fick. (Har ändrat lite i det så personen förblir anonym)

”Hej Anna!

Hoppas allt är bra med dig. Jag skulle vilja fråga dig ett par saker, eftersom jag mår allt sämre. Jag har ju i flera år mått rätt skruttigt, det började med ryggen och fortsatte sedan med hela kroppen. Värk överallt eller på olika ställen i skov, väldigt onormal trötthet, förstoppning mm 

När jag la om till LCHF mådde jag bättre på alla sätt, till en början – sedan har det avtagit mer och mer. För ett bra tag sed började jag äta levaxin, och blev lite bättre till en början men sedan inte mer. Nu under våren har jag bara mått sämre och sämre. 

Börjar ju därför fundera över teser som ”LCHF är bra till en början, men inte i långa loppet …” som man då och då hör. Jag har gjort en hälsotest och där var allt bra förutom sköldkörteln och så var tydligen mina binjurar utmattade. Nu har jag fått behandling men det har inte hjälpt. Jag börjar bli orolig, och det är svårt att klara av jobb och familj. Det konstiga är att min syster som också äter LCHF har lite liknande symtom. 

Har du hört fler som mår så här efter ett tag på LCHF?

Med vänlig hälsning
XXX”

Och här kommer mitt svar:

Hej!
Ditt problem är klockrent kortisolnivån. Du är ett skolexempel på detta, ler varmt. Missuppfatta mig rätt. Men din berättelse skulle verkligen kunna komma från det perfekta exemplet.

Kortisol behövs för att ta hand om livets belastningar. Det skapar styrka, stresstålighet och motivation i livet. Ju mer livet belastar dig desto mer kortisol bygger kroppen för att ”rädda” dig från stressens skador. Ett skydd.

Jag gissar på att ditt jobb skapar en hel del stress och har gjort så under många år. På detta små barn. Det kan också vara att du samtidigt tycker om att ha saker under kontroll och när det inte är så, så stressas du. Det kan vara så att du har lite ”duktig flicka” i dig det vilket skapar en enorm stress osv. Nu bara gissar jag, men känn efter, duger du? Är du värdefull? Har koll på livets arbetsuppgifter? Hinner prioritera dig själv? Sover du gott? Har bara huvudvärk 3-4 gånger per år? Magen fungerar? Svarar du nej för många gånger här så äts din kropp sakta upp av stressens negativa effekter.  

Vid stress lever kroppen i fel nervsystem. Den lever i det sympatiska nervsystemet. Där fungerar inte mag- och tarmsystemet. Och utan ett fungerande tarmsystem har du ett kraftigt nedsatt immunsystem. Tarmsystemet gör sina uppgifter i det parasympatiska nervsystemet. Nervsystemet i vila!

Binjurarna bygger kortisol. De kämpar för att hålla dig frisk trots ett ständigt stresspåslag. Så länge de orkar överproducera och aldrig få vila så klarar du dig trots hög stress. Till slut ger de upp. De minskar sin produktion och i vissa fall nästintill slutar producera kortisol.

Kortisol som används för att du ska kunna hantera stress utan skador och kortisol är det som skapar motivation i livet.

Nu ökar tröttheten markant, infektionssjukdomarna avlöser varandra, ingenting är riktigt kul längre, mindre antal saker blir gjorda (vilket ökar stressen). En känsla av håglöshet brukar vara vanligt.

Nästa sak är ämnesomsättningen, sköldkörtelhormonen T3 och T4 är beroende av kortisol för att avlämna sin information (receptorn behöver kortisol, annars når informationen inte fram) Många får nu konstaterat att de har dålig ämnesomsättning och får Levaxin. Man går på symtomen men problemet fortsätter. Och ökar.

När utmattade binjutar ”ger upp” så kommer den berömda ”väggen”. Utan kortisol hittar du inte ens motivation till att komma upp ur sängen.

Så NU är det dags att dra i handbromsen! Idag! Innan binjurarna inte orkar. Jag är ledsen över att vara så burdust ärlig, men jag är fullt allvarlig.

Varför fungerar LCHF tillfälligt? Jo, med en stabil blodsockerkurva så minskar du kortisolpåslaget betydligt. (I botten av en svängig blodsockerkurva så frisläpps stresshormonerna kortisol, glukagon och adrenalin. Detta får din kropp vila från) Det gör att dina binjurar får en hel del vila. Lämna inte LCHF kosten! Men för din kropp var den avlastningen inte tillräcklig. För några är det precis den vila som behövs för att livet ska fungera. Därför fungerar det helt för vissa men bara till viss del för andra.

Där din kropp är nu kan du vända utan att det blir stora konsekvenser. Du hinner dra i nödbromsen i rätt tid.

Nummer ett hjälpa sköldkörtelhormonen så de verkligen har tillräckligt med byggnadsmaterial. Du behöver selen och jod. Jag hade valt att i dagsläget köpa tillskott, så du inte behöver lägga extra tanke på maten just nu. Jod finns som Kelp i hälsokosten. Selen finns i ren form, ibland med E. Helt ok, bara E är naturligt.

Nummer två, du får inte använda tandkräm med fluor. Fluor är bra för emaljen på tanden (för de som äter mjölmat och socker) men oerhört skadligt för kroppen. Fluor konkurrerar med jod. Och de flesta av oss har ju redan lite jod-brist….

Sen måste dina binjurar får vila. Och detta är det svåraste. Du måste vila och få tid för återhämtning UTAN att ”duktig flicka” drar igång. Terapi i någon form, spikmatta, yoga, promenader, sjukskrivning, semester, mindfulness, meditation … Ja, gärna allt på en gång. Du måste hitta situationer där du mår bra, där du duger men samtidigt som är stressfria. Perioder när dina binjurar inte behöver arbeta. Och binjurarna behöver detta flera gånger per dag. Gärna hela dagar om det är möjligt.

Den farliga fällan är när man som ”duktig tjej” inte gör något utan ”bara” vilar, då kan stressen öka av att vi inte duger. Så var observant på detta.

När mår du bäst? Var trivs du bäst? När slipper du krav? När duger du utan att prestera? Leta upp en massa av dessa tillfällena. Skriv gärna ner dem så det verkligen blir av var dag.

Vad kan du ta bort från vardagen? Vem kan du be om hjälp? Du behöver avlastning! NU! Vad stressar dig? När blir du orolig? Dessa tillfällen måste minska.

Att din syster mår på liknande sätt beror troligtvis på att ni är ganska så lika. Ens barn brukar också få en del av oron och det brukar visa sig på magen, sömnen eller att de ofta är sjuka.

Vi är inte skapta för att vara överduktiga, alltid och sen gasa lite till. Kroppen klarar inte detta. Vissa kroppar har ett lite bättre skydd, några har ett sämre försvar. Du (och troligtvis din syster) fick uppsättningen gener med en större talang för att säga ifrån, tydligt!

Lyssna på din kropp. Och som sagt dra i handbromsen idag. Hur trött du än är, leta upp alla tillfällen där du mår bra. Be om hjälp och hitta någon att prata med. Analysera vad som stressar dig. Oro, inte duga, mycket att göra? Eller vad det nu kan vara. Det måste bort ur ditt liv. DÅ kommer din energi sakta tillbaka.

(Sköldkörteln styr även stor del av energin. Utan kortisolet kan den inte göra sitt jobb. Då blir du energilös utan motivation. Ingen orkar kompensera för detta.)

Jag skickar dig en stor varm kram. Hoppas att mina ord läses med den omtanke de är skrivna. Jag vet att jag är burdust ärlig, men jag är fullt allvarlig. Det är dags att dra i nödbromsen NU!”

Kanske någon känner igen sig och kan använda mina ord.