Jag får ofta mail som berättar att ”Jag äter LCHF” eller ”Jag kan det här med LCHF”. MEN det fungerar inte!! Därför lägger jag in en Favorit i repris.

Den viktigaste frågan är:
”Hur äter du?” och ”Vad kan du?”

Vi börjar med ”hur?”. Många äter helt fel. De äter godkända saker men mycket mer än vad kroppen behöver. De äter finn crisp och mjölfria mackor i ställlet för riktig mat. De äter LCHF-efterätter utöver maten. De äter 3 stora måltider plus mellanmål trots att de är mycket stillasittande.

Du ska inte bara kunna LCHF. Du måste först och främst kunna DIN kropp och sen lite näringsfysiologi så du vet vad maten gör i kroppen. Äter du nyttiga saker men i större mängd än du behöver så kommer du inte att gå ner i vikt. (Inte upp heller och det är det som är en av de stora styrkorna med denna kosten)

Så chokladmousse, ostkaka och grädde med bär är inte bra val för viktminskning ÄVEN om det är LCHF.

Sen tittar vi på ”Vad?” Vad kan du? Kan du metoden LCHF eller evolutionsläran och närinsfysiologin tillsammans med näringsläran? Metoden LCHF är kanon. Helt underbar. Men det är en kunskap som inriktar sig på grupp. Du är inte en grupp, du är en alldeles unik individ.

Det härliga är att LCHF fungerar på mycket stora grupper. Men behöver justeras lite för en del. Det finns inte ett facit som fungerar för alla. Däremot finns en kunskap med alla sina varianter som kommer att fungera på alla.

Att äta yoghurtfrukost, finncrispmellanmål, kyckling & sallad till lunch, nötter till em fikat, lite grädde med bär när du komemr hem och en omelett på kvällen är inte att äta rätt. Nyttigt kan det nog vara för den friska kroppen, men som viktminskningsmetod brukar detta vara helt förkastligt.

Att äta omelett med grädde på morgonen, en lunch på kött/fisk med fet sås och grönsaker till och sen en mindre middag i samma form som lunchen. Nu börjar vi närma oss de flestas bra-nivå.

Men LCHF efterrätterna? Ja, de är uppfunna för att du ska kunna göra undantag utan att få tillbaka suget. De är uppfunna för att alla med önskad vikt ska kunna äta gott resten av livet.