Jag vet inte riktigt. Ler stort. Det finns så många sanningar. Men vi kan väl titta på fakta så kan du sen sätta ihop din tolkning.

Alkoholen tas hand om i levern. Där förbränns även fettet. Enkelt uttryckt kan vi säga att levern gör bara en sak i taget… och alkoholen är ett gift så det måste prioriteras.

MEN… när vi nu äter mycket fett och fettförbränningen är i full gång alltid så verkar det som att många av oss tål en betydligt mindre mängd alkohol. Jag brukar skämta och säga att vi har blivit billiga i drift.. skratt. Kan det vara så att alkoholen nu får stå på kö in till levern och därför finns längre och i större mängd ute i blodet? Och vi av den anledningen inte tål lika mycket som förr?

Sen kommer vi till hur stor skada gör ett eller två glas vin i en LCHF kost? Ja, kolhydratmässigt är det absolut ingen katastrof, speciellt inte om du väljer rött vin. Däremot bör du titta på hur du reagerar efteråt 🙂 Triggar det ditt sötsug? ger du dig på chipsskålen? Äter saker som du ångrar?

Eller, tar du ett, två glas vin till maten eller till pratet och sen är nöjd?

Låt LCHF bli en livsstil. Vill du att vinet ska finnas med i din livsstil så se om du kan hitta ett lagom förhållande till vinet och helt enkelt behålla det. Går det inte? ja, då ska det bort. Det finns inget värre än att ångra sig efteråt. Det sliter oerhört på energin.

Öl – katastrof. Maltosen är mycket och snabb.
Whiskey och Cognac – njut av det lilla glaset av den goda kvalitén
Likörer – brukar vara rena sockerbomben
Grogg och Drink – en sockerbomb
Cider – en sockerbomb
Vitt vin – rött är bättre men torrt vitt är ok. Sött vitt är en sockerbomb
Champagne och mousserande – torrt ok. Sött nej.

Så ett eller två glas rött ller torrt vitt eller torr skumpa brukar fungera för de flesta.