Många är arga på oss som inte är rädda. De tror att vårt beteende kommer att döda dom.

Rädsla skapar aggressivitet och egoism.

Ja, tyvärr även egoism. Nej de är inte egoistiska människor. De är lika underbara och varma som innan – men förändrade av rädsla och paniken.

Vi som inte är rädda anklagas ofta för att inte vara empatiska, omtänksamma och solidariska. Men stämmer det verkligen?

Ja, hade det varit en pest som dödade friska starka individer i massor så ja. Och vet du vad, då hade vi också varit rädda. Vi är nämligen lugna och trygga för att vi har läst på. Och hade det varit ”pesten” hade vi läst det vi också.

Men med dagens siffror (Fakta, inte skrämselstatistik och förändrad passande ”kodning”.) är det svårt att bli rädd om man inte tillhör riskgrupperna.

Egoistiska? Nja, snarare tvärt om. Vi stal inte allt toapapper från riskgrupperna som inte hann ut. Vi hamstrade inte så människor med dålig ekonomi möttes av tomma hyllor. Vi köpte inte in all alvedon så föräldrar inte kunde ge sina barn med hög feber ett piller. Det var inte vi. Vi slogs inte heller i affären om sista toarullen.

Rädsla gör att du söker info som bekräftar din rädsla. Du ser världen genom en toarulle och fokuserar på katastrofen. Rädsla gör att du tar In ny information sämre. (Ja det finns det forskning på. Tunnelseende används ofta som ord.)

Rädsla gör att du tänker med musklerna.

Fakta:
Dödssiffran i Sverige är samma som de senaste 5 åren. Samma! Corona har inte påverkat vår dödlighet!

Att dö i Corona är fruktansvärt. Ja. Att dö i en flygolycka eller hajattack är också fruktansvärt.

Se om jag hinner. Men det är nog samma chans att vinna högsta vinsten på spel som risk att dö i Corona.

Källa SCB