Hur äter vi oss ner i vikt?

Detta är vår stora och viktiga balansgång om vi vill gå ner i vikt. Och det är lite olika mängder för olika människor då vi är unika.
 

En smal normalviktig kvinna på ca 168 cm har ca 80 000 kcal fett på sin kropp i form av isolering och underhudsfett. Så vi äter inte av risken för att dö i energibrist 😉

(En man på 180 cm har ca 55 000 då de har naturligt mindre mängd underhudsfett)

 

Family on vacation having barbecue

Vi äter främst för näringsämnen. Vi behöver kunna bygga dagens alla hormoner som behövs, ex insulin, T3, T4 och kortisol. Vi vill även bygga glädje och trygghet såsom serotonin, oxytocin och dopamin och kanske lite sömnhormon melatonin.

Och äter vi bara fettkaffe, smör och ost så saknar vi en massa byggnadsstenar och kan inte bygga detta. Nu klara sig kroppen ganska så länge för vi kan stjäla en hel del byggnadsstenar från vårt skelett (mineraler) och från våra muskler. Fast det kanske inte är så smart.
 
Vi verkar kunna låna härifrån i ca 10-30 år innan bristerna blir så stora att vi blir sjuka.
 
Så vi behöver äta alla dessa byggnadsstenar var dag.
 
Sen kommer nästa problem. Vi måste hinna få in dessa från tunntarmen och in i kroppen. Går det för fort eller vi har ett nedsatt näringsupptag så rinner maten ner i tjocktarmen och därifrån direkt ner i toan.
 
När fungerar då tunntarmen? När vi är trygga, sitter ner och äter, äter tuggad mat som passerat magsäcken och när maten innehåller allt du behöver.
 

När hinner inte tunntarmen med?

När vi stressar, står upp och äter, äter drickmat som bara swishar förbi och när maten saknar en massa näringsämnen.
 
Hur många gånger ska man då äta? Ja, har du minsta problem med magen så vet du att du har dåligt näringsupptag. Har du minsta lilla stress i ditt liv så vet du att näringsupptaget är nedsatt. Så en passage (en måltid per dag) är troligtvis inte en realistisk lösning. Troligtvis kan du inte äta alla näringsämnen i en måltid – det blir en löjligt stor måltid. Och även om du kan det så är det få, kanske ingen, tarm som är så frisk och snabb att den hinner fördela alla små delar och transportera de genom tarmväggen (innan maten når tjocktarmen, då det ju är kört)
 
Samtidigt vill du inte äta för ofta. Det är i mellanrummen mellan måltiderna som förbränningen sker. När du äter näring så sätter kroppen sig på lagring. Och mellanrummen är förbränning.
 
Plus att mellanrummen är till för att städa tunntarmen kliniskt ren. Mycket viktigt för att slippa sjukdom och för bra närinsupptag. Så mellanmål är dåligt av många anledningar. Allt med näring ses som mellanmål av tarmen. Även smör och grädde i kaffet.
 
(Kokosfett gör dock inte det då det inte kan lagras utan måste förbrännas.)
 

Sen kommer nästa viktiga del.

Vi behöver en ämnesomsättning som är större än vårt näringsbehov.
 
Du behöver alltså kunna äta alla näringsämnen var dag och ändå skapa dig ett energiunderskott som tas från din fettvalk.
 
Du kan rasa både 10, 20 och 30 kilo på att underäta på mat som är näringsfattig. Men kroppen blir då rädd och näringsbristerna skapar ”spara och lagra”. Kroppens fullt naturliga reaktion. (Detta är visat i forskningen och orsaken till att i stort sätt alla ”Biggest loosers” går upp allt igen.)
 
Hur skapar du dig en nedsatt ämnesomsättning? Jo genom att äta sällan och lite och näringsfattigt. Och genom att välja soffan framför rörelse eller träning.
 
Hur skapar du dig en hög ämnesomsättning? Nej inte genom att äta mycket, utan genom att var dag äta allt kroppen behöver så den är trygg och vågar bygga, laga, renovera och förbränna. Det finns ju gott om allt kroppen behöver och kroppen är då trygg.
 
Och genom rörelse eller träning.
 
Så knepet för att gå ner i vikt är att kroppen har allt du behöver var dag och samtidigt att du äter mindre än kroppen förbränner i energi.